Дж. К. Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Дж. К. Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Писателката Дж. К. Роулинг обяви, че няма да прости на актьорите, участващи в екранизацията на поредицата "Хари Потър", дори ако се извинят, след като подкрепиха транссексуалните хора, съобщи Пи Ей Мидия/ДПА. Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните. Актьорите се обявиха в тяхна подкрепа, след като Роулинг се изказва срещу смяната на пола, отбелязва ДПА. 

Изявлението на писателката е по повод доклад на д-р Хилари Кас, според който липсват достатъчно проучвания и доказателства за ефекта от употребата на хормони и други средства, използвани при смяна на пола при деца. 

Живеещата в Шотландия Роулинг написа отговор на публикация в "Екс", предполагаща, че Радклиф и Уотсън биха се чувствали по-добре, ако знаят, че ще получат прошка. 

Известни личности, които подлагат на риск постигнатото от движението за правата на жените и използват платформите си, за да приветстват смяна на пола при деца, могат да запазят извиненията си за травмираните хора и уязвимите жени, написа Роулинг. 

Бившият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън е сред защитниците на Дж. К. Роулинг, наричайки я "модерна светица" на конференция на консерваторите в Канада през тази седмица. Според него повечето хора са съгласни с възгледите на авторката на "Хари Потър". 

От 2019 г. Роулинг е обект на критики заради вижданията си за трансджендър хората, включително от страна на почитателите си. През юни 2020 г. Радклиф, който играе в осемте филма от поредицата "Хари Потър", направи изявление през ЛГБТ организация за борба със самоубийствата на хора с различна сексуалност, в което заяви, че "трансджендър жените са жени и всяко различно твърдение руши идентичността и достойнството". Радклиф каза още, че Роулинг е "безспорно" отговорна за поведението си. През ноември 2022 г. Радклиф обяви, че е срещал много трансдеца, идентифициращи се с Хари Потър.

Ема Уотсън, която изигра ролята на Хърмаяни Грейнджър, и Рупърт Гринт, който изигра Рон Уизли в същата поредица, както и Еди Редмейн, участвал в поредицата "Фантастични животни" по произведения на Роулинг, също говориха по темата в този период. 

Уотсън написа серия постове в "Екс" през юни 2020 г. "Трансхората са тези, които твърдят, че са, и заслужават да живеят живота си, без да бъдат постоянно разпитвани и да им се казва, че не са това, което казват", гласеше една от публикациите на Уотсън. 

Дж.К. Роулинг може би е човекът, насърчил най-много младите хора по целия свят да четат, коментира Борис Джонсън в сряда тази седмица. Според него писателката е била "демонизирана". "И между другото, това, което тя казва за трансджендър хората, си мисли тайно 95 процента от населението", каза още той.

По-рано през този месец Роулинг се обърна към шотландската полиция с призив да я арестува за език на омразата. Не съм в страната, но ако съм написала нещо, което противоречи на новия закон за омразата, може да ме арестувате, когато се върна, каза писателката.

Полицията обяви, че не са предприети действия срещу авторката на "Хари Потър", припомня ДПА.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Mihail Konstantinov

  11 Апр 2024 21:40ч.

  Дали човек е мъж или жена зависи от вида на хромозомите му, които присъстват във всяка клетка. Как като си отрежеш пениса, примерно, ще превърнеш У-хромозомата си в Х-хромозома? И то във всяка клетка? Това западното малоумие край няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  12 Апр 2024 0:30ч.

  А "идентичността и достойнството" на биологичните жени, а Ратклийфчо? Да пита Riley Gaines, например, или жертвите на "Gender-Affirming Care". А твърдението, че е "срещал много трансдеца, идентифициращи се с Хари Потър" доказва степента на дебилизация в Холивуд! И аз се "идентифицирах" (въобразявах) като много неща, докато бях малък, под влияние на поп-културата (филми, книги), но после взех, че пораснах. Като всяко дете, което не е облъчвано с трансджендър пропагандата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЧЕ КИКЕ

  12 Апр 2024 1:46ч.

  Добре бе. Най- сериозно питам. Не се бъзикам. Ако аз утре се събудя и реша, че се "идентифицирам" като репичка месояд, това означава ли, че тутакси спирам да съм най- обикновен инженер с гола глава!? Е това искам някой да ми го обясни! Идентифицирали се били, начи. И какво?! Влиза щерка ми в тоалетната, а там- изненадаааа! "Момиче" с мустаци и чеп! Но ТО се ЧУВСТВА момиче бе! Влезте му в положението! Ей, лоши хора сме и това е. Ама не е много смешно, а. Особено ако тоя с мустаците се окаже изнасилвач. И това не е фантастика, нали така. Що не се идентифицират по някоя клинична пътека в Наречен, не знам! Боже, боже. Колко епикризи се разхождат свободно между нас! Вместо да зад дебели стени и тежки катинари на тихи и безлюдни места!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  12 Апр 2024 10:37ч.

  "Да се окаже изнасилвач" хич не е само хипотеза. Мъж, идентифициращ се като жена и пратен в женски затвор в САЩ, изнасилва съкилийничка: https://www.nbcnewyork.com/investigations/man-posing-as-transgender-woman-raped-female-prisoner-at-rikers-lawsuit-says/5067904/ Друг фрапиращ случай от Великобритания - изнасилвач-мъж си сменя пола, докато срещу него тече съдебен процес за изнасилване на 2 жени, като първоначално го слагат в женския затвор, после се сещат, че това не е много редно и го местят в мъжки: https://www.bbc.com/news/uk-scotland-64413242

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЧЕ КИКЕ

  12 Апр 2024 11:24ч.

  Куци Коньов, това имах предвид и аз. Попадна ми някъде цитираната в коментара ти статия. Откачи тоя свят, егати ти. Чувствам се тъп, назадничав, прост и малоумен. А уж съм авиационен инженер. Предполага се, не съм много тъп де. Даже слушам Лист и Рамщайн. Опитваме се да се шегуваме, ама не е много смешно. Ич.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  12 Апр 2024 14:51ч.

  Абсолютно нормален, със здрав разсъдък сте, щом ви правят впечатление подобни шашави работи. Не е проблем, че някой е особняк и си живее в свой "social construct" свят, все пак е демокрация и човек има право дори на личните си "лудости" и натрапчивости. Ненормалното и зловещото е, че умишлено се наливат пари в пропагандата за утвърждаване на "изключението" (шашавото) като ново "правило" (норма) за нормалност, а всеки несъгласен и инакомислещ/друговерец се "канселира" (острикира) или "гори на клада". Като Дж. Роулинг. Шепа хора (псевдоелит), които се мислят за много "прогресив", умело използват едно малцинство, за да сбъркат мнозинството от хората, като не се свенят да посегнат дори децата. Последното е висша низост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздрави за тази смела и

  12 Апр 2024 16:37ч.

  отговорна жена!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЧЕ КИКЕ

  12 Апр 2024 23:22ч.

  Ако сме хора на място, тая дама трябва да я поканим да се пресели в България. Тука поне някакви остатъци от нормалност имаме още. Куци Коньов, с три ръце подкрепям последния Ви коментар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "трансджендър жените са жени"

  13 Апр 2024 9:49ч.

  ъхъ, и шоколадовото яйце е ейце, онлайн форумът е форум /сиреч площад/, електрическият стол е стол отвсякъде, а изреклият горното хич не е малоумник, ама хич.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи