Барбадос може да поиска репарации от семейството на актьора Бенедикт Къмбърбач за връзки с робовладелството

Барбадос може да поиска репарации от семейството на актьора Бенедикт Къмбърбач за връзки с робовладелството

В. "Дейли Телеграф" съобщи, че прадядо на актьора е купил през 1728 г. в северната част на острова плантацията "Клеланд" с 250 роби.

Властите на Барбадос може да предявят искания за репарации към британците, притежавали в миналото роби на островната държава, сред които може да е и семейството на актьора Бенедикт Къмбърбач. Това съобщи вчера "Дейли Телеграф", позовавайки се на представител на Барбадос.

Според изданието прадядо на актьора е купил през 1728 г. в северната част на острова плантацията "Клеланд" с 250 роби. Семейството го притежава, докато Великобритания премахна робството малко повече от сто години по-късно, съобщава ТАСС. 

Според статията плантацията е донесла на семейството на предците на Къмбърбач неголямо състояние - след като робството е премахнато през 1833 г. в по-голямата част от Британската империя, то е получило няколко хиляди лири стерлинги за плантацията, което днес би съответствало на около 1 милион паунда ( 1,2 милиона долара).

„Този ​​процес е в много ранен етап. Ние едва започваме. Голяма част от тази история наистина започва да се разплита“, каза пред "Дейли Телеграф" посланикът на Барбадос в Карибската общност и зам.-председател на комисията за националните репарации на острова, Дейвид Комисионг, в отговор на въпрос за перспективите за съдебно дело срещу семейство Къмбърбач.

Както се отбелязва в статията, 46-годишният актьор в миналото искрено се разкая за тази страница от историята на семейството си. "Дейли Телеграф" отбелязва, че като част от извинението за робовладелското минало на предците му, той изигра ролята на британския премиер Уилям Пит младши в игралната драма Amazing Grace (2006) на американско-британския режисьор Майкъл Аптед. Филмът е посветен на борбата за премахване на робството в Британската империя.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

 

Коментари

 • Феликс Едмундович

  01 Яну 2023 11:35ч.

  Ще се разкайват, ще коленичат и ще целуват, каквото трябва, но никога няма да върнат парите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Яну 2023 13:11ч.

  Трябва да са благодарни на британците, че са богата държава, а не клоака като Русия и Еритрея

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • към ЗИП

  01 Яну 2023 14:01ч.

  Когато и ти продаваш роби и завладяваш чужди територии, и ти ще станеш "богат", а може би и красив! Нали , и няма да си "клоака"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зип-е

  01 Яну 2023 16:50ч.

  къде се намира зип-а на ак-то, научи ли вече?!? :) :) :) и тука ли ще ръсиш „умнотии“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към коментиращия ЗИП

  14 Яну 2023 21:57ч.

  Умнико, вероятно русофил, Русия също е колонизирала цяла източна Европа и цяла централна и северна Азия. Русия трупи милиярди на гърба на хантите, мансите и ненеците, от чиито завладяни територии черпи нефт и газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ива

  01 Яну 2023 14:42ч.

  Не одобрявам робството, но по тази логика всички жители на Барбадос трябва да се върнат в Африка, т.к. те са там именно на тази търговия с роби и тези острови не им принадлежат. Имало си е местно, индианско население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  01 Яну 2023 16:37ч.

  Taka e, западните колонизатори унищожиха местните и докараха роби от Африка, от които по пътя също унищожиха няколко милиона. Същите западняци направиха кръстоносните походи, реформацията и последвалите религиозни войни, френската рволюция, наполеоновите войни, първата и втората световна. Заляха света с кръвта на стотици милиони, а сега се изкарват пример за толерантност и хуманизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И аз не одобрявам робството,

  01 Яну 2023 15:12ч.

  но по тази логика трябва да зачеркнем изобщо БЪЛГАРИЯ, защото по някое време България е била наречена Славяно-Българска държава, а напоследък става известно, че славяните на Балканския полуостров (а и навсякъде, където не е днешна Украйна) славяните НЕ СА СИ НА МЯСТОТО. Славяните са старо земеделско население от украинските степи, което периодично е бастисвано и най-работоспособните младежи са били откарвани на нови места насилствено, за да изхранват с труда си местните паразити (ромеи, гърци и вся остальная сволочь).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  01 Яну 2023 19:38ч.

  Така излиза ... Иначе Къмбърбач се прави на много голям либерал. Тогава да си плати. Ама надали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спокойно, всичко хора извън Африка

  01 Яну 2023 19:48ч.

  не са на мястото си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  01 Яну 2023 18:13ч.

  Робството е унищожителна практика. Вместо да съдят семейство Къмбърбач, нека първо осъдят тези,които са им продали плантацията и робите-всички знаем, кои са... . ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма случайни хора дори в шутовския занаят

  01 Яну 2023 19:25ч.

  всички са набъркани в мръсотиите на тъй нареченото нещо елит; като през комунизма; всичко може обаче само за нашите хора;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  01 Яну 2023 20:15ч.

  Идиотията явно е превзела света и не му се вижда краят... Може ли някой да носи вина и правни последствия за действията на някой друг, пък бил той и негов роднина ?!? Това е пълен абсурд!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  01 Яну 2023 21:37ч.

  Ето, и ние може да надигнем глас за византийското и турското робство. Комшиите да ни платят репарации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  02 Яну 2023 0:49ч.

  С този реваншизъм, който е завладял света, не знам докъде ще се стигне, до Каин и Авел ли? Всички взеха да се сещат със задна дата, че някой нещо им дължи, и да налагат "справедливост" на историята. В крайна сметка това е невъзможно - не може да бъде платено всичко, не може да има някакво абсолютно възмездие. И не може историята да бъде ревизирана от сегашна гледна точка, това е пълна лудост. И най- вече не е никаква справедливост, а само ще създаде нова несправедливост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  02 Яну 2023 9:12ч.

  Преди Каин и Авел трябва да се поскат репарации за египетския плен. Египет има ли пари? А Светът от Мала Азия до Бактрия да поиска репарации от македонците. Античките не мога да ги мисля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи