150 еврейски творци в Холивуд с отворено писмо в защита на Джонатан Глейзър: Холокостът не е оправдание за нов Холокост

150 еврейски творци в Холивуд с отворено писмо в защита на Джонатан Глейзър: Холокостът не е оправдание за нов Холокост

Автор: Елис Шафър, variety.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Хоакин Финикс, Елиът Гулд, Хло Финеман и над 150 други еврейски творци в защита на речта на режисьора Джонатан Глейзър от церемонията по връчването на наградите Оскар. В списъка от 151 подписали влизат още сестрата на Хоакин Финикс, Рейн, трикратно номинираната за Оскар Дебра Уингър, режисьорът Тод Хейнс, известният кино творец  Джоел Коен, режисьорът Лени Абрахамсън, звездата от „Развитие в застой”, Дейвид Крос, документалистката Ейми Бърк, актьорът от „Барби” Хари Нев, легендарният драматург Том Стопърд, комедиантката Кейт Берланд, Никол Холофсенър, Майк Лий, Илана Глейзър и много други. „Variety” (бел. ред. американското издание, публикувало писмото)  потърси лични представители на много от подписалите се, както и направи независима проверка, която да потвърди тяхното участие в списъка. 

В изявление за „Variety” Илана Глейзър заяви: „подписах това писмо, за да помогна в противопоставянето срещу този климат на мълчание, с който много от индустриите се сблъскват покрай войната на Израел в Газа, навлизаща вече в седмия месец. Полемиката около Джонатан Глейзър е само един от примерите.” Сценаристът Джеймс Шамус добави: „Минаха седмици от речта на Джонатан Глейзър на връчването на наградите на Академията, но ето че тази седмица абсолютно безсъвестното убийство на седем хуманитарни работници от организацията „Световна централна кухня”, както и на още безброй палестински цивилни, правят неговия апел за хуманност още по-спешен. Затова наш дълг като еврейски творци е да протестираме срещу клеветническата кампания, която бе започната срещу него”. 

След като посветената на Холокоста драма „Зона на интерес”  спечели Оскар на церемонията от 10-ти мaрт за най-добър чуждестранен филм, нейният режисьор Джонатан Глейзър използва речта си, за да адресира конфликта в Близкия изток. „Всички наши избори бяха направени така, че да отразят не какво се е случило тогава, а какво се случва сега. Филмът ни показва до какво води дехуманизацията в най-лошия й вид. Тя оформи цялото ни минало и настояще”, каза Глейзър. 
„Тази вечер заставаме пред вас като хора, които не приемат с еврейството и с Холокоста да бъде оправдавана една окупация, която доведе до конфликт толкова невинни хора. Независимо дали става дума за жертвите от 7-ми октомври в Израел или за жертвите от войната в Газа, всички те са жертви на тази дехуманизация и въпросът е как ще й се противопоставим.” 
Неговите думи срещнаха едновременно отрицание и възхита. В отворено писмо, публикувано на 18-ти март, над 1000 еврейски творци и директори в индустрията разкритикуваха речта на Глейзър, с мотива, че тя разпалва нарастващата антисемитска омраза по целия свят. Докато други като режисьора Кен Лоуч застанаха в негова защита, като нарекоха изявлението му „смело и изключително ценно”. Глейзър все още не е коментирал публично критиките срещу неговата реч, но по-рано тази седмица режисьорът дари седем подписани плаката на „Зона на интерес” на инициативата „Кино за Газа”, която събира пари за медицинска помощ за палестинците. 

„Ние сме еврейски творци, режисьори и представители на други творчески професии, които подкрепят изявлението на Джонатан Глейзър от церемонията по връчването на тазгодишните Оскари. Ние сме разтревожени да видим как колеги от нашата индустрия изопачават и отхвърлят неговите забележки”, се казва в отвореното писмо. „Техните атаки срещу Глейзър са опасен опит за отклоняване на вниманието от ескалиращата военна кампания на Израел, която вече уби над 32 000 палестинци в Газа и доведе до глад стотици  хиляди. Ние тъгуваме за всички, които са били убити в Палестина и Израел през твърде многото десетилетия на конфликт, включително 1200 израелци, убити на 7-ми октомври при атаката на Хамас и 253-мата, взети за заложници”. 

Писмото продължава: „Атаките срещу Глейзър се опитват да накарат нашата индустрия да замълчи и допринасят за потискането на свободното слово и несъгласието – качества, които нашето поле на дейност би трябвало да цени най-много. Глейзър, Тони Къшнър, Стивън Спилбърг и безброй други артисти със всякакъв произход порицаха убийството на цивилни палестинци. Ние би трябвало да можем да направим същото, без погрешно да бъдем обвинявани, че разпалваме антисемитизъм. Ние почитаме Холокоста, като казваме: „Никога отново за никого””, категорични са творците. 

Ето и пълният текст на отвореното писмо:

„Ние сме еврейски творци, режисьори и представители на други творчески професии, които подкрепят изявлението на Джонатан Глейзър от церемонията по връчването на тазгодишните Оскари. Ние сме разтревожени да видим как колеги от нашата индустрия изопачават и отхвърлят неговите забележки. Техните атаки срещу Глейзър са опасен опит за отклоняване на вниманието от ескалиращата военна кампания на Израел, която вече уби над 32 000 палестинци в Газа и доведе до глад стотици  хиляди. Ние тъгуваме за всички, които са били убити в Палестина и Израел през твърде многото десетилетия на конфликт, включително 1200 израелци, убити на 7-ми октомври при атаката на Хамас и 253-мата, взети за заложници. 
Атаките срещу Глейзър се опитват да накарат нашата индустрия да замълчи и допринасят за потискането на свободното слово и несъгласието – качества, които нашето поле на дейност би трябвало да цени най-много. 

Глейзър, Тони Къшнър, Стивън Спилбърг и безброй други артисти със всякакъв произход порицаха убийството на цивилни палестинци. Ние би трябвало да можем да направим същото, без погрешно да бъдем обвинявани, че разпалваме антисемитизъм. В неговата реч Глейзър попита как можем да се противопоставим на дехуманизацията, която доведе до масови зверства в исторически план. Да бъде възприето като обида подобно изявление само подценява неговата спешност. Ние трябва да можем да посочим израелските апартейд и окупация – нещо, което е признато от водещите организации за човешки права, без да бъдем обвинявани в пренаписване на историята. 

Директорът на мемориала Аушвиц доктор Пьотр Цивински, написа: „Зона на интерес” не е филм за Шоа (бел ред. еврейската дума за Холокост), а е дълбоко предупреждение за човечеството и неговата природа.” Не бива да спестяваме това предупреждение за нито една група. За да запазим нашата човечност и да подсигурим общото си оцеляване, ние трябва да бием алармата всеки път, когато някоя група се сблъска с такава бруталност и опит за заличаване. 
Ние сме горди евреи, които отхвърлят превръщането на еврейската идентичност в оръжие, а споменът за Холокоста да служи като оправдание за това, което много експерти по международно право, включително водещи учени по Холокоста, вече наричат „геноцид в прогрес”. 

Отхвърляме фалшивия избор между еврейската сигурност и палестинската свобода. 

Ние подкрепяме всички онези, които настояват за постоянно спиране на огъня, включително за безопасното завръщане на всички заложници, незабавна доставка на помощ към Газа и край на бомбардировките и блокадата на Газа. 
Ние почитаме Холокоста, като казваме: „Никога отново за никого””

Източник: variety.com

Превод за "Гласове" Юлия Семир Ал-Хаким

 

 

Коментари

 • Драга Ф.

  07 Апр 2024 9:25ч.

  „ Над 1000 еврейски творци и директори в индустрията разкритикуваха речта на Глейзър” А заглавието, “ 150 еврейски творци в Холивуд с отворено писмо в защита на Джонатан Глейзър. Значи 1150 еврейски творци от Холивуд. Въпросът е дали въобще там има други творци, освен еврейски. Холивуд е тяхна Мека и инструмент за затъпяване на човечеството. Тези 150 “творци” осъждали Израел, на нито дума за решението на палестинския въпрос а именно: Мир и създаването на Палестинска държава. Хайде де…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  07 Апр 2024 9:38ч.

  Солидарен съм и подкрепям напълно коментара на Драга Ф. 07 Апр 2024 9:25ч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  07 Апр 2024 9:46ч.

  Боклук и брак в огромни количества е резултатът от дейността на тези "еврейски творци" - целта е да се въртят едни пари, а това може да става само като в масов мащаб се затъпяват хората, и се въвличат да губят хуманния си облик. Хаййде да наблюдаваме сега кой е по-силен - дали хитрият Нетаняху, който умее да експлоатира както никой друг произраелския корпоративен лобизъм по политическите върхове на задокеанска Нова Юдея, или дъртият нефелник Бай Пън, който иска на всяка цена да спре въвличането на страната си във втори конфликт с висока интензимност. Както казва руският коментатор В.В. Пякин, досега винаги Израел се възползваше от американоцентричната западна намеса в събитията около Близкия Изток, затова и после пропагандата представяше нещата така, сякаш Израел твърдо печели горещите военни битки и войните... което по същество не е вярно. Днес обаче САЩ се опитват да устоят на инстинкта си да се намесят, само дето това едва ли ще бъде инстинкт, а съвсем ясна корпоративна логика откъм тоталитарната същност на глобалния юдейски финансов олигархат, който е длъжен да помага на всеки ционистки режим в Тел Авив, ако ще и тоя последният да употреби ядрено оръжие, без да е предизвикван на това. Защото навсякъде еврои в сянка продължават да управляват световните финанси и да подклаждат конфликти чрез заплахи и назначаване, ака подмяна, на автентичните елити на страните и народите. Намираме се в уникален момент. Въпросът не е до това дали имаш топки, а до една жива логика на невъзможността американската корпоративна държава да продължава да се представя за глобален образец за либерална демокрация - т.е. такава, каквато никога не е била реално. Американската демокрация е диктатура - диктатура над най-отявлената днешна сакралност - склонността да се подчиняваме безусловно на владетеля/печатаря на парите. Та голямата дилема днес е кой ще си отиде пръв: САЩ или Израел, Нова или Стара Юдея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  07 Апр 2024 11:31ч.

  "Американската демокрация..." И защо само американската? По принцип всяка една демокрация е диктатура, казал го е още Платон преди 2300 години: "Демокрацията винаги води до тирания!" - диалог "Държавата", Книга VІІІ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Платон

  07 Апр 2024 13:19ч.

  Той казва и друго там, което никога не се цитира: демокрацията съдържа в себе си чертите на всички останали форми на управление, включително и тиранията. Останалите са олигархия, аристокрация и тимокрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хефест Ковачев Солоницин

  07 Апр 2024 10:14ч.

  Тези дни Етна упорито и удивително дими с кръгове във формата на съвършената буквичка О. Но не си мислете, че Дамата на пръстените ви намеква за безобразията на чичо ви Оскар. Друго е името, което идва, за да ви потресе. Всъщност едно лекичко почукване на земните недра на няколко километра от Коростен или древния Искоростен идва да подскаже това име древно, което се завръща. Няма по-страшно нещо от отмъщението на О. Треперете небеса. Затъмнението, след което и слепите ще провидят, идва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Апр 2024 11:16ч.

  "Тези 150 “творци” осъждали Израел, на нито дума за решението на палестинския въпрос". Създаването на Палестинска държава е политически въпрос. Подписаното писмо е нравствен и морален акт, Но даже и в този случай, ако се чете внимателно, ще се открият важните думи: " които са били убити в Палестина и Израел през твърде многото десетилетия на конфликт" - "твърде многото десетилетия". В такова писмо на подкрепа, трудно могат да се правят политически декларации - те са друг жанр и имат друга публика. Лесно е да се критикарства, особено, когато обектът са евреи. Но благодушно подминаваме мерзката ни позиция по гласуването в ООН. Именно мерзката и именно "ни позиция". Защото на никой по света не му пука, че управляващите в Бг имат една позиция, а обществото има друга (дали?). За света всички сме в кюпа. Има ли реакция на някоя партия, парламентарна група, личност, които да изригнат: "Мерзавци! Така не може! Имайте страх от Бога!" Има ли? Май, не. Ето за това трябва да се вълнуваме и да поздравим смелчаците, подписали това писмо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  07 Апр 2024 13:06ч.

  Най-смисленото изказване в цялата тема. Другото са общи съчинения по темата евреите такива, евреите онакива. Тези евреи са си написали мнението, поздравления за което. Не съм слушал речта на Глейзър, но доколко чета и тя е за поздравления.А за срамната българската позиция в ООН и пълното мълчание и от партии и от общество- дълбоко снишаване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • освен Холивуд

  07 Апр 2024 11:43ч.

  целият естаблишмънт е еврейски с тук-таме наследници на хитлеристи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  07 Апр 2024 12:55ч.

  Сега ли тези ТВОРЦИ се сетиха! Не съм прочела писмото на творците и няма да го прочета, не ме интересува, въпреки че е добре "Гласове" да го публикуват. Животът ме научи да не подвеждам хората под един знаменател.... има велики композитори и писатели евреи... Но.... да се избиват хиляди невинни хора като хлебарки и да се унищожават деца от глад и жажда, без лекарства и без помощ, ТОВА Е ОТВРАТИТЕЛНО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  07 Апр 2024 13:08ч.

  Гласове са публикували писмото, за тези които искат да го прочетат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей затова

  07 Апр 2024 13:47ч.

  Спрях да гледам холивудски филми. Да си ги гледат техните семейства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно не ми е ясно....

  07 Апр 2024 14:32ч.

  Богати са, защото са евреи или са евреи, защото са богати?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  07 Апр 2024 14:46ч.

  През 2022 и отчасти 2023 върволица от холивудски актьори посети Киев. Колко от тях подкрепили жертвата Украйна от агресора Русия сега надигат глас в защита на жертвите в Газа? Дали се наблюдава вълна от надигащ се антисемитизъм? Не миосля. Дали се надига вълна срещу ционизма? О да и ако си срещу ционизма това не те прави автоматично антисемит както е написано в лишчето. От години ме тормози една мисъл- дали сатанизирането на Сталин не се дължи И на това, че е предоставил територия за еврейска република чак в Далечния изток вместо Крим като преди това се е разправил жестоко с изтъкнати болшевики мечтаещи за световна революция разбирай господство?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  07 Апр 2024 14:51ч.

  Приветствам “Гласове” да публикува писмото и да напише тази новина. Не вярвам в искреността на авторите. Холивуд от край време, а сега съвсем е прояден от поквара и най-Долна низост. Има огромни протести в Израел срещу режима на Нетаняху Диктатора. Забълвочват и собствените хора със заложници. Какви заложници, та те са избити. Газа е изравнена със земята.Кой ще повярва на мита за заложници. Върхушката мами собствените си сънародници. И нам има евреи на “2,че и повече скорости”. Бог да прости и светъл път на загиналите в тая кървава баня !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЧЕ КИКЕ

  07 Апр 2024 15:21ч.

  Коментиращ преди мен е задал въпрос- евреи са, защото са богати или са богати, защото са евреи. Отговарям. Поради хилядолетната "прекрасна" тесногръда "култура" на антисемитизъм и изтребление на евреите, на последните последователно и неотклонно е забранявано да притежават земя, да имат по- сериозна собственост. Поради която причина те са се съсредоточили в професии, неизискващи притежаване на земя и собственост. Финанси, юристпруденция, търговия, притежание и обработка на ценни метали. В един момент се оказва, ме вместо да се извадят очи, се изписват вежди. Ето затова евреите са богати. Защото са им пречели да копаят картофи и да правят тухли. Затова за правили пари. Просто е като зелен фасул. Колкото до историята с Газа. Няма да спра да повтарям. Колкото и пъти Гласове да ми изтрие коментара. Тотално лицемерие е да се реве за "горките палестинци" без да се гледа и другата страна на медала. Да претъпкаш РОДИЛНО ОТДЕЛЕНИЕ с оръжия и експлозиви сигурно е много "човеколюбиво". Да взривяваш спирки, пазари и невинни цивилни сигурно е оправдано. И най- вече е оправдано да нападнеш младежи на фестивал. Да изнасилиш стотици жени и момичета. "Горките" палестинци. Няма справедлива война. Няма такава. Но истината никога не е само една. Попитайте близките на мъртвите и изнасилените.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шимон Ъ.

  07 Апр 2024 16:17ч.

  Ех, баче Кике и ти си зомбиран. Равините им са измислили и трите авраамови религии, за да се отделят от останалите народи. “Ние сме солта на земята, останалите са тор.” Палестинците са оригиналните евреи, свързани със земята. Онези другите, самопровъзгласилите се за богоизбрани се пръснали по света да убеждават и принуждават народите да повярват в тази измама. Та така и до днес и ето ти резултатите .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  09 Апр 2024 8:26ч.

  Баче Кике, мисля като теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бурятмонгол

  07 Апр 2024 23:54ч.

  3 000 години перманентно ги холокостят в най-различни страни, може пък да има защо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  08 Апр 2024 11:38ч.

  НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!Всичко се повтаря.Има изгледи този път да е по-успешно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  08 Апр 2024 17:25ч.

  Отнасям се положително към изявлението на Джонатан Глейзър, обаче филмът е тъп и отвратително тъп дори. Получената награда я дължи на еврейското лоби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи