Живко Георгиев: Нов парламент ще бъде почти като сегашния

Живко Георгиев: Нов парламент ще бъде почти като сегашния
Никой в момента няма да спечели от нов предсрочен вот, макар да изглежда, че ГЕРБ е една от малкото политически сили, които имат относителен интерес от предсрочни избори. Това твърди в свой анализ във в. "24 часа" социологът Живко Георгиев. Според него следващият парламент ще бъде почти като сегашния. "Ще има хор "Бодра смяна" - хор от гласове. Но моята прогноза е, че по-скоро би се съхранило сегашното статукво. И протестите ще продължат", пише социологът.
<p>Може би ще се появи и още една вълна - протестиращи срещу протестите - нови, юлски. Други ще отидат в отпуск на море. Къмпинг "Градина" вече е пълен. Трети ще заминат за Гърция. Но ще има движение. И съм убеден, че в следващите месеци тези два паралелни свята ще съществуват и ще си взаимодействат, обяснява социологът.</p> <p>Според него основната сила на ГЕРБ в последните три-четири години беше в симбиозата й с властта. ГЕРБ се превърна в партия държава. Сега, когато беше откъсната от държавата, тя престана да е най-големият работодател в България, какъвто беше. В този смисъл времето не работи в полза на ГЕРБ. Това би станало само при ужасно несправящо се и некомпетентно правителство на Орешарски. Той започна с кадрови автоголове, но досега не е имало нещо друго, освен мандат - т.е. не е започнало да действа. Само при тази хипотеза времето ще продължи да работи за ГЕРБ. В общия случай не работи, твърди Живко Георгиев.</p> <p>Нека не забравяме, че една голяма част от българите, гласували на миналите парламентарни избори, т.е. разочарованите от първите крачки на БСП, ДПС, "Атака", кабинета "Орешарски", очакват от него да направи ревизия на предшественика си. И това не е просто любопитство, а една от социалните поръчки към това правителство. А предсрочни избори означават такава ревизия да няма, добавя социологът.</p> <p>Генерално погледнато обаче, при нов вот изобщо не е сигурно дали някоя от политическите сили в този парламент ще има повече депутати в следващия. Независимо че някоя от тези формации може и да получи по-висок процент. Мисля така, защото смятам, че има по-голяма вероятност в следващото НС да бъдат представени повече парламентарни сили. Това означава по-малко депутати за всяка една от тях.</p> <p>Така към сегашните 4 партии при нов вот навярно ще има поне още 2-3 политически формации. ГЕРБ, БСП и ДПС ще ги видим и в следващия парламент. Мнозина прибързано отписаха "Атака", защото разсъждават от някаква софийска гледна точка. Но тази партия пак ще е в НС. Към сегашните четири парламентарно представени партии ще се присъединят обаче и Националният фронт за спасение на България на Валери Симеонов, а също и новата дясна коалиция, ако не се разпадне дотогава.</p> <p>ГЕРБ може да има шанс да получи най-много гласове и да има най-много депутати, но е много далече от абсолютното мнозинство, така че ще му трябва поне дву- или трипартийна коалиция. ДПС има своя електорат и ще го има след всякакви други избори, когато и да са те.</p> <p>В подкрепата за опозиционната БСП сега (но това не значи, че след 2 месеца ще е същото), естествено, има спад, макар никой да не знае колко точно, защото в тези подвижни ситуации няма сериозни изследвания. Но, естествено, ще влезе в парламента и най-вероятно ще бъде втора политическа сила. Просто друг кандидат за тази позиция няма - няма кой. Така че и да има по-малко, тя ще си запази достатъчно солиден контролен пакет от акции, коментира Живко Георгиев.</p>

Коментари

  • w

    28 Юни 2013 17:08ч.

    А някой беше казал, че случайни неща няма. Преди години от култовия сериал „Мистър Профит” запомних една знакова фраза – „Сигурност – това понятие не съществува в природата”. А в нашата държава политиците вече доказано нарушават и природните закони. Толкова му е хубаво на бившия премиер Бойко Борисов, че направо не му се ходи на работа. По цял ден белот и футбол, а пред хората – „жертвичка” на националната ни сигурност. Интересно ми е обаче, кой ще се хване на поредната хвърлена въдица? Ловът започна след изборите. Бойко си пусна мюрето, а той видимо възнамерява цяло лято да си пече дупето на 6-звезден лукс в България, а защо не и в чужбина. Вижда се - Борисов се чувства толкова сигурен, че само онзи отгоре – „баш началника” – може да му провали плановете. А плановете са едни – президентските избори. Там е мишената на ГЕРБ. Държавата е поделена с договорката, че повече няма да има еднопартийно управление, милиардите са разпределени из кръговете и на никой не му се иска да разбие статуквото. Затова – не разчитайте на предсрочни избори. Не и тази година. А на тези, които все още продължават да се хващат на въдицата на Борисов и провалените му коалиционни партньори, ще кажа само едно – продължавайте да орете, нивата е дълга. Замислете се обаче какво ще посадим и какво ще ожънем на есен. Веселин Стаменов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БАНДИТ БОЙКО

    28 Юни 2013 17:38ч.

    Защо полицията върши работата на НСО? Лъжи и страх – страх и лъжи – така наречените медии, които се оплакваха в Брюксел, че нямат свобода на словото, но имаха свободата да им плащат пътните и разноските до белгийската столица разни соросови разклонения – днес го играят твърдо за бившия премиер Бойко Борисов и връщането му на власт!Пречи се на парламента, пречи се на депутатите да влязат да работят – защо? Защото Бойко Борисов не ходел в Народното събрание?! Защото избраните с нашите пари депутати от ГЕРБ не ходят на работа?! А въпреки че не ходят на работа получават субсидиите си и заплатките си?! И каква е логиката на милиционерско-комунистическата олигархия е: щом аз не работя, и вие няма да работите! Къде е президентът, този „смел” държавен глава в тази ситуация? Крие се в президентството със заплата от нашите пари! Така наречените протести върнаха жена му при него, върнаха доверието на някаква си Юлияна Плевнелиева към мъжа й! И за това плащаме! Да е чувал Плевнелиев, че България е парламентарна република, явно не, щом се крие като страхливец в президентството и не реагира!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ORLKD

    28 Юни 2013 17:40ч.

    НЯКОЙ РАЗБРА ЛИ КОГА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ СТАНАХА СВОБОДНИ???? ЗАЩОТО ДОКОЛКОТО АЗ СИ СПОМНЯМ, ПРЕДИ ШЕСТ МЕСЕЦА БЯХМЕ НА ОСЕМДЕСЕТО МЯСТО В СВЕТА ПС ВОБОДА НА СЛОВОТО И БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ПОСЕТЕНА ОТ ЕВРОКОМИСАРЯ НЕЛИ КРУЗ, А ПРОБЛЕМЪТ БЕШЕ РАЗИСКВАН В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ. ОТНОВО ПИТАМ - ДА НЕ БИ ЗАД ГЪРБА МИ ДА СМЕ ОСЪМНАЛИ С ДРУГИ МЕДИИ, А НЕ С ТЕЗИ, КОИТО БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ ДИРИЖИРАХА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ЧЕТИРИ ГОДИНИ??? ВПЕЧАТЛЯВАЩ Е ВРЯСЪКЪТ НА ВСИЧКИ Т.Н. ЖУРНАЛЯ И ТЕХНИТЕ СЕМ И СЪЮЗ. ТОВА САМО ПОКАЗВА, ЧЕ НАИСТИНА МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВОТО НИ. ОТДЕЛНИТЕ СВОБОДНИ ЖУРНАЛИСТИ СА ИЗВЕСТНИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ. ТЕ СА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТ И ОТКРИТО ИЗПАЗЯВАХА ПОЗИЦИИТЕ СИ И ПРЕЗ МРАКОБЕСНИТЕ ПОСЛЕДНИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ. ПРАВЯТ ГО И ДНЕС, НО ТЕХНИЯТ ГЛАС ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ БИВА ЗАГЛУШАВАН. ЗАЩО ЛИ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вендета

    28 Юни 2013 18:31ч.

    Протестите са тотално манипулирани. Не мога да повярвам, че тези, които са на улицата наистина не съзнават, че тласкат страната към хаос и пълна нищета. Бих им повярвала, ако бяха оставили кабинетът да поработи поне три месеца и тогава да бяха скокнали. Сега всичко е толкова нагласено и нечистоплътно, че просто е страшно за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до Вендета

    28 Юни 2013 19:08ч.

    хората скочиха по повод на Д.Пеевски....по-нататък вече,други сили \"мобилизираха\" криминален контингент и лумпени, за да манипулират протеста за съвсем други цели!!Така беше и през зимата-хората скочиха срещу цената на Тока,те не викаха \"Оставка\",но протеста беше вкаран в друго русло .....и така е било винаги досега..........но нима Орешарски НЕ е знаел, че си вкарва автогол с Д.Пеевски???....просто не е можел да откаже на Някои ,на които той дължи кариерата си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ataka

    28 Юни 2013 19:44ч.

    E kak shte e sashtot, ATAKA riskuva da izchezne, dori samo za tova si struva da ima novi izbori!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодор Колев

    28 Юни 2013 20:14ч.

    Кой се страхува и пречи днес за създаването на истински легитимна десница в България? Това са онези т.н. елити, които умишлено и целенасочено насърчават определено крайно леви идеи, стимулиращи консумацията на обособени социални групи (пенсионери, безработни, земеделски производители, академични общности и т.н.), защото истинската дясната либерална политика в една реална демокрация е опасна, понеже създава условия за развитието на независима средната класа. За да не се случи това се използва различни похвати, в т.ч и традиционната привързаност на голяма част от масите към левите идеи.\r\nВъзстановяването на баланса в обществено-политическия живот минава през създаването на истински, легитимни и обществено-отговорни дясна и лява партии.\r\nПоради това днес, в настойчивите призивите за нови избори няма нищо истинско, точно обратното при липса на реална десница, ще възпроизведе днешното статукво и модел на олигархично управление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • към Т.Колев

    28 Юни 2013 21:13ч.

    Че целенасочено се пречи на създаване на Истинска Десница-това е така....Но Основната Причина за нейната липса не е това,а ЛИПСАТА на Истински Десен Електорат в България!!...Истинското ДЯСНО няма Социална База....все още!Когато такава се изгради-нищо (и Никой) НЕ Може да попречи на появяването и на Нейното Политическо Представително Тяло!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи