Великобритания откри посолството си в Иран

Великобритания откри посолството си в Иран
Британският външен министър Филип Хамънд пристигна в иранската столица Техеран, където откри посолството на Великобритания в страната, съобщи АФП. Това е първата визита на британски външен министър в Иран от 2003 година.

 

Едновременно с британската мисия в Техеран днес ще бъде отворено и иранското посолство в Лондон.

Жителите на Техеран реагираха противоречиво на дипломатическия ход:

Надявах се британското посолство да заработи отново, за да можем да възстановим двустранните ни отношения. Така издаването на визи и пътуването вече няма да е толкова трудно.

Смятам, че е по-добре да остане затворено, защото още от самото начало не сме имали добри отношения със САЩ и Великобритания.

Британската дипломатическа мисия в иранската столица беше евакуирана след като претърпя погром през 2011 година. Тогава сградата беше нападната, плячкосана и опожарена от демонстранти, протестиращи срещу наложените на Иран международни санкции.

Постигнатото наскоро споразумение между Иран и световните сили спомогна за по-бързото разтопяване на ледовете в двустранните отношения.

Двете посолства ще се ръководят на равнище шарже д'афер, но се очаква постигане на споразумение за изпращането на посланици в двете мисии до няколко месеца.

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи