В Берлин Обама иска да влезе в историята

В Берлин Обама иска да влезе в историята
В реч пред Бранденбургската врата, с която иска да остане в историята, Барак Обама ще предложи да бъде затворена окончателно страницата на студената война чрез значително съкращаване на стратегическия ядрен арсенал на САЩ и Русия, съобщава АФП. 50 г. след "Ich bin ein Berliner" на президента Джон Кенеди и 26 г., след като Роналд Рейгън изрече "г-н Горбачов, разрушете тази стена", днешният американски държавен глава ще пледира за ядрено разоръжаване.
<p>В речта си Обама ще предложи свеждането до 1000 глави на ядрените арсенали на САЩ и Русия, както и намаляване на тактическия ядрен арсенал в Европа. Американският президент ще се ангажира също с участие в среща на върха за ядрената сигурност следващата година в Хага, както и с организирането на еквивалентна среща през 2016-та, последната година от втория му мандат.</p> <p><em>Ще се опитаме да договорим това съкращаване с Русия, за да можем да преодолеем позиците, които преобладаваха по време на студената война</em>, посочва високопоставен американски представител. Според АФП обаче настоящият контекст не е особено благоприятен за постигане на такъв жест от страна на Русия, като се има предвид ледената атмосфера между Обама и Путин на приключилата среща на Г8 в Северна Ирландия.</p> <p>Барак Обама е изключително популярен в Германия, където преди пет години беше посрещнат като истинска рок звезда от 200 хил. души, въпреки че беше самокандидат-президент. В Берлин президентът на САЩ ще има среща на четири очи с канцлера Ангела Меркел, посочва още агенцията.</p>

Коментари

  • МУТРИЛАНДИЯ

    19 Юни 2013 20:04ч.

    Гробари свършени сте вече и затова виете на умряло. Новият голям брат и партньорските служби Ви изиграха номер с предложеният спешно от тях Делян Пеевски и спешно гласуван в НС с единствената цел да се предизвика теория на хаоса. Първи налапаха въдицата хората на Костов, Съюза на Държавна сигурност и други десни, които никога няма да са в Парламента още на 14 юни организираха"протести". Още на другият ден се включиха и Боко Тиквата с неговата шайка и капана вече щракна за тях. Това правителство се правеше на умряла лисица няколко дена и от днес започва наистина да работи. Ще разкрият откраднатите и изнесени от България. А тези с марковите дрешки да продължава да излизат всяка вечер на купон с бира в ръка и да продължават да обикалят улиците на София,Пловдив,Варна и Бургас. Тези 20000 не могат да решават съдбата на България. Зимата идва и ще излязат истинските протестиращи, които гладуват и мизерстват след тези 4 години на Престъпна Партия ГЕРБ и тогава ще стане страшно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи