Съюзът на комунистите и "Че Гевара" призоваха работниците да превземат ВМЗ

Съюзът на комунистите и "Че Гевара" призоваха работниците да превземат ВМЗ
Град Сопот осъмна облепен с "позиви", призоваващи работниците от ВМЗ да поставят завода под свой работнически контрол, да прогонят от него онези, които са докарали предприятието до днешното положение, и да пристъпят към ефективно работническо самоуправление. Плакатите и листовките са отпечатани от радикалната левица - Съюза на комунистите в България и Движение "Че Гевара". Те настояват и останалите български граждани да проявят солидарност към сопотските работници и да отстояват заедно с тях гражданските и работническите права на българите.
<p>Стачката на работниците от ВМЗ-Сопот продължава, съобщи за Дарик радио Димитър Атанасов от синдикат "Подкрепа" във ВМЗ.</p> <p>Между 08,00 и 09,00 часа работниците отново ще са пред управлението, за да протестират. Очаквам поне 90% от личния състав да е там, хората са озлобени и гладни и нещата може да излязат извън контрол, каза още Атанасов.</p> <p>Агенцията по приватизация удължи срока за внасяне на обвързваща оферта за ВМЗ до 15.00 часа в понеделник. "Емко" ЕООД, засега единственият кандидат-купувач на ВМЗ-Сопот, не внесе обвързваща оферта до петък така, както беше обявено. Преди това собственикът на дружеството Емилиян Гебрев се срещна с ръководствата на двата синдиката във ВМЗ, за да им обяви, че ще трябва да съкрати 1800 души от дружеството, в което сега работят 3200 души.</p> <p>Според Атанасов приватизаторът иска изцяло промяна в стратегията, с което синдикатите не са се съгласили. Те ще продължат да отстояват исканията на работещите в предприятието със специална продукция.</p>

Коментари

  • Демокрация има ли

    14 Яну 2013 19:14ч.

    Както и да го приватизират, с какъвто и да било договор, когато се смени собственика - той може да закрие всичко и всички.. Като Кремиковци.. Предлагам продажбата да е само 30%, за инвеститор, останалите акции да са за биричк работещи и работили там. Предлагам инвеститор от Бразилия, и мениджър от Япония. И договор за оръжие за Бразилия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен от капитализма

    14 Яну 2013 21:57ч.

    По интересна е позицията на т.н.профсъюзи-имам предвид и двата ни фалшиви такива?Още отначало,ако сте обърнали внимание, как настройваха работниците за приватизация на държавните заводи и което е по глупаво и тъпо ,как работниците им вярваха и правиха по телевизиите непрекъснати изявления че е задължителна приватизацията и когато цъфна такъв със своите частно-капиталистически претенции за съкращения на 2000 човека ,започна пролетарията да се осъзнава накаде ги водят \"профсъюзите\" и управляващите на България към момента!Работници на България,мислете с главите си когато подкрепяте новите капиталисти на тази държава и не се подавайте на заблуди от страна на измислините,фалшиви профскъюзи,те са слуги на новата ни капиталистическа класа!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи