Стоичков за заслугите си към Пловдивския университет: Помолих г-н Борисов, помогнах на г-н Дянков да помогнем

Стоичков за заслугите си към Пловдивския университет: Помолих г-н Борисов, помогнах на г-н Дянков да помогнем
“Никога не съм получил дивиденти от държавата, не съм взел една, една стотинка. Не може този човек да говори неща, да дава изявления, без да ме познава. Не може човек, който не ме е виждал на живо, да си дава своето мнение“. Това заяви бившият футболист Христо Стоичков пред Канал 3 по повод скандала около удостояването му с почетното звание доктор хонорис кауза на Пловдивския университет, което стана причина социологът Цветозар Томов да обяви, че ще напусне преподавателското си място в учебното заведение. В неделя Томов изпрати писмо до ректора на Пловдивския университет Запрян Козлуджов, в което заяви, че случаят със Стоичков унижава не само ректора и членовете на Академичния съвет на университета, които са пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него.
<p>Пред Канал 3 Стоичков обясни успехите си в академичната сфера, като каза: &bdquo;Завършил съм треньорска академия в Америка, в Ню Йорк. Личен мой треньор беше Брус Арина, заедно с неговия помощник Боб Брадли. Те двамата лично ме изпитаха и ми дадоха диплома, за която учих 3 години. Завършил съм един от първите с Пролиценз. Задочно съм завършил и ВИФ, ама какво да му обяснявам&rdquo;.</p> <p>Той припомни, че от 45 души в Академичния съвет на Пловдивския университет 44 са гласували &ldquo;за&rdquo; награждаването му с почетно академично звание, а един се е въздържал. Все пак Стоичков декларира, че не е академик и никога няма да бъде доктор, защото по думите му трябвало да се учи за тези неща.</p> <p>Стоичков каза още: &bdquo;Аз съм учил там, където ми е работата. Оценили са ме на световно и на европейско ниво. Имал съм дарба, качества и съм ги развил, но това всичко е благодарение на моите колеги. Някога да сте чули думата &ldquo;аз&rdquo;. Аз съм щастлив и горд, че мога да помогна на Пловдивския университет с едно или друго&ldquo;.</p> <p>Бившият футболист обясни помощта си за Пловдивския университет с думите: &bdquo;Помолих г-н Борисов, помогнах на г-н Дянков да помогнем. Лично инспектирах и видях докъде са стигнали с новата зала. И тя няма да бъде само за Университета, много хора и студенти ще използват този комплекс&rdquo;.</p>

Коментари

  • учуден студент

    14 Ное 2011 17:48ч.

    Чудно като е учил 3 години в Америката как така не научи, че няма дума люз... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • FIFO

    14 Ное 2011 17:51ч.

    PROSTAK ZAVARSHIL SI V AMERIKA.NA KAKAV EZIK SI DARJAL IZPITI KATO SA TE IZPITVALI?NA ANGLIISKI OT KOYTO TI SI NIAMAS I HABER. PONE SI ZAMALCHI NISHTOJESTVO NEUKO.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    14 Ное 2011 18:03ч.

    Г-н Христо Стоичков е най-известния българин. Почти всички за запад от нас знаят че Стоичков е българин, но никой не знае кой е президента на България, независимо, че стои начело на държавата вече 10 години и се мисли за най-успешния президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ели

    14 Ное 2011 18:15ч.

    Това, че Стоичков е най-известният българин не означава, че автоматически е заслужил тази титла. За мен не е важно учил ли е Стоичков или не и какво е завършил. Мисля, че човека, който плюеше Родината си и говореше, че България нищо не му е дала не може да бъде нито почетен консул, нито да бъде отличен от която и да е институция! Добре, че от целия университет се намери поне един човек, който да възрази!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диди

    14 Ное 2011 19:02ч.

    Този символичен акт е просто пълна подигравка с науката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • RED

    14 Ное 2011 20:06ч.

    Пак говори глупости. Всичко което е го дължи на държавата. Особено пък по-времето, когато израства, тренира и играе, ВСИЧКО, БЕШЕ ДЪРЖАВНО. Дори и футболните му обувки, заедно с гащите са били държавни. Да оставим, че е взел поне милион от националния отбор, КОЙТО ПАК Е ДЪРЖАВЕН. Изобщо златното поколение във футбола ни и екстрадните певци, ДЪЛЖАТ кариерите си и обогатяването, първо на държавата и нашите данъци и чак след, това на всеки друг. Просто всеизвестен факт. А, Стоичков ако иска да остарява достолепно да си наеме, ПиАр агенция и да ги слуша. Изобщо без предварителна подготовка да не дава интервюта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жител на родното село на Ристьо Стуичкоф-Мамата

    14 Ное 2011 20:52ч.

    Глупости,глупости,ама плоски глупости.През Октомври и Нември 1994г.бях в Америка т.е непосредствено след Световното по крачен,а не по Американски футбол.Първо кацнахме в Атланта,прекосихме щата Луизиана,живяхме в Батон Руж,стигнахме до Ню Орлийнс е се прибрахме за Европа с полет от Вашнгтон!Навсякъде ПИТАХМЕ за българския футбол,за България и левия цървул Стоичков.Хората вдигаха очудено рамене,мигаха и ни питаха от кой район сме на Планетата.Това е голямата известност на камата с американска диплома.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американски професор

    14 Ное 2011 21:29ч.

    По Стоичков - Ту партс. Сометайм уин, Сометайм люз...Където е гювеча, там е Христо Стоичков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Академик Стоичков:

    14 Ное 2011 21:45ч.

    Егати Университета,Майна,щом аз съм му хонорис кауза.Простак до простака,мила моя Майнольо,Дивак до дивака,придружени от Варвари,Пожарникари,физкултурници,МултиСкулптори и всякаква Сган от Душеприказчици,Блюдолизци,Гъзомийници,Ибрикчии,Андрешковци и Предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веждичко

    15 Ное 2011 0:15ч.

    Ето критериите на бокогъзоблизците в ПУ:става доктор,защото е помолил,а като и даде-става професор...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • неизвестен но веренВаш почитател

    15 Ное 2011 1:11ч.

    Др.БОРИСОВ,много Ви моля да вземете отношение по този тъй деликатен въпрос-Е ЛИ Е СТОИЧКОВ достоен ритнитопковец и заслужава ли същия да стои в алеята на славата с такива известни люде като Бонев,ако не ме лъже паметта и други заслужили към световноизвестният Пловдивски УНИВЕРСИТЕТ.Др.Борисов,мисля че тук е заровено кучето и Вие сте длъжен да дадете и Вашето мнение за този ВЕЛИК,не, ЧУТОВЕН българин ,прославил нашета мила родина със своята левачка-малко политическо не е издържано предвид Вашата скъпа загуба на на дедо си от тия мръсни комунисти но карай да върви....мисля че това е блуз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Алма ти матерна"

    15 Ное 2011 2:11ч.

    речника на академичните термини се обогати с два нови. "Алма ти матерна" и "Хонорил съм ти каузата"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "цар Киро"

    15 Ное 2011 2:12ч.

    А не беше ли по достоен "цар Киро" ...създал национално питие и помагател на всички партии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дуньо

    15 Ное 2011 2:37ч.

    Хайде малко да замълчим от срам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начков

    15 Ное 2011 3:04ч.

    Абе Ристо,как те изпитваха в Америка? На какъв език,като ти не знаеш бъкел английски бе тюфлек такъв! Па като си завършил треньорска школа,що се оака като треньор тук на националния отбор,че и в ЮАР? Май че нищо друго не можеш освен да риташ топка! Ходи си харчи парите в Европата и не се занимавай с работи които не разбираш. Откак твоят приятел те направи почтен консул в Барселона се взе много на сериозно и навътре.Засрами се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димчо

    15 Ное 2011 3:17ч.

    Този Запрян ли беше? Голям близач на ГЕРБ се оказа бе! Браво Томов,мъжка постъпка от твоя страна,само жалко че си един на фона на останалите пу.ки.Ето това е днешна България-подлизурщина,нагъзурщина и мазни усмивки,слагачество и коленичене в поза партер с изути гащи.Боже прибери си вересиите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марина

    15 Ное 2011 3:23ч.

    Тюфлека не се ли срамува от това че преди известно време,плюеше по България и българите,а сега стана най големия родолюбец? Виновен е Боко тиквата,че го изстреля нанадолу по баира и му повдигна дертовете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един талантлив простак - възход и падение!

    15 Ное 2011 4:43ч.

    http://www.youtube.com/watch?v=oZ8eva-nwX4 http://www.youtube.com/watch?v=YFidEtuRZRI

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Алма ти матерна"

    15 Ное 2011 7:04ч.

    След връчването на званието "Доктор Хонорис кауза" на Стоичков, речника на академичните термини се обогати с два нови. "Алма ти матерна" и "Хонорил съм ти каузата" http://www.segabg.com/online/IMG/10563/0003-large.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анализатор

    15 Ное 2011 15:32ч.

    Футболният академик Христо Стоичков го направили "доктор хонорис кауза". Какъв ви е проблема бе мухльовци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    16 Ное 2011 3:18ч.

    Вижте коя фигура реално стои зад предложенията за Бонев, Анчелоти и Стоичков. Проверете дали същата фигура не е помогнала на Стефка Костадинова да получи съвсем законна диплома от ПУ и дали случайно не става платен съветник на Стефка. Прегледайте публикациите с които тази фигура се е издигнала в научната йерархия. Бихте могли да поговорите и с някои от бившите студенти на въпросната личност. Когато проучите всичко, може би ще стигнете до извода, че проблемът не е само в даването на звание на човек, който не го заслужава. Проблемът е много по-дълбок и се заключава в това, че НЯКОЙ МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВА ЕДИН УНИВЕРСИТЕТ ЗА ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ ПО СИСТЕМАТА "АЗ НА ТЕБЕ, ТИ НА МЕНЕ". Това показва, че във висшето образование у нас няма ефективни правила за реално отсяване на кадърните от некадърните. Тъй като некадърните не се свенят да използват всякакви средства, те много често изплуват на повърхността и започват да налагат своите правила. А резултатите ги виждаме не само в този скандал. Затова е необходимо да има реално (икономически мотивирано) оценяване на всеки отделен преподавател, за всяка негова лекция, упражнение, консултация. Само тогава кадърните ще бъдат разграничени от некадърните и ще секне незаслуженото присъждане на звания, даването на дипломи и на изпити по втория начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фактолюбчо

    16 Ное 2011 18:44ч.

    Да си припомним някои факти: В началото на 80-те години футболистите на Левски и ЦСКА се сбиха в резултат на което имената на отборите бяха променени, а няколко футболиста, между които и Стоичков, бяха лишени от състезателни права за вечни времена. Малко след това наказанията бяха отменени, а имената на отборите бяха възстановени. По-късно Стоичков беше привлечен в Барселона. Там той стоеше на ръба на засадата и чакаше някой от неговите съотборници да му подаде хубав пас. Благодарение на бързината си той изскачаше зад отбраната на противника. В добрите му години правеше по 5-6 такива спринта на мач и много от тях завършваха с гол. Това го направи "звезда" и му донесе много награди. Когато поостаря, започна да си проси картони за да не играе, а няколко български псувни станаха известни на всички футболни съдии и запалянковци. Именно тогава Кройф каза, че поради наказания, Стоичков не играе в две трети от мачовете. Приблизително в тези условия се проведе световното първенство от 1994 г. Да си припомним няколко момента от мача с Германия. Немците поведоха и се поуспокоиха. Няколко пъти Стоичков се суетеше непосредствено пред голямата палантерия, леко в ляво от страна на вратаря. Въпреки че имаше съотборници в много изгодни позиции, той не им подаде, а чакаше някой от немците да посегне за топката за да падне. Така накрая съдията даде фаул и Стоичков вкара чудесен гол. Немците тръгнаха да нападат и оголиха защитата си. Един добър пас на Стоичков позволи на Лечков да се прояви и нашият отбор отиде на полуфинал. След мача, немците с възхищение показаха как след втория гол Балъков тича с пълна сила към собствената ни врата за да помага на отбраната. При посрещането на отбора в България, водещият шоуто издигна лозунга "Стоичков - президент". Самолет на държавната авиокомпания "Балкан" с вече качени на борда си пътници беше задържан повече от час защото Стоичков си забравил един от куфарите. Решението за събаряне на стадиона и построяването на нов от испански инвеститори беше обявено без да има каквато и да била експертиза. А освен всичко друго, архитектът, проектирал този стадион каза, че в него са вградени уникални безшевни тръби от неръждаема стомана. Сега дори да излезе експертиза, която да препоръчва събарянето на стадиона, винаги ще остане съмнението, че е манипулирана. Когато говорим за прослава на България нека си припомним, че преди няколко години в един италиански речник думата "българин" беше определена и като синоним на "простак". До тук с фактите. Всеки сам трябва да реши кой е "лицемер", кой е "национален герой" и дали има хора по света, които да знаят, че "България е държава на земното кълбо" без дори да са чували за един сравнително добър футболист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георгиева

    18 Ное 2011 1:25ч.

    Няма нищо добро на този свят, останало ненаказано.Не съм фен на Стои4ков, оба4е тази лавина от помия, която изливате, ме от4аива, за психи4еското здраве на нацията. Стои4ков е, какъвто е, ако имате проблем с Ректора, изкараите си го на него. Ставате смешни и жалки с това безогледно плуене. Защо не бяхте такива непримирими когат0 се решава съдбата на България, ами се оставихте да ви мамят всякакви мекерета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фен на новия Бай Ганьо, Христо Стоичков

    18 Ное 2011 1:26ч.

    „Доктор” Христо Стоичков, доцент Цветозар Томов и големият смех Автор: Юрий Александров Когато в петък Пловдивският университет присъди званието „доктор хонорис кауза” на футболната звезда Христо Стоичков, хиляди българи се чудехме да се смеем ли или да плачем. Да се смеем на званието „доктор” присъдено на Новия Бай Ганьо или да плачем за нивото на цялото ни висше образование, принизило се до нивото на един откровен илитерат. Защото бившият футболист и „треньор” с цялото си държание и приказки и през цялата неговата кариера, показваше само едно: Колко прост може да бъде българинът, особено, когато добие слава и пари. Това е някаква проклета сбъркана родна геометрична прогресия, която има способността да умножава в пъти простотията на индивида и да го кара да се чувства самодостатъчен. Тя изключва всякакво наличие на самосъзнание, подобно на примат, който вижда недостатъците на другите, но е неспособен да погледне себе си отстрани. Когато обаче на тази маймуна започне да й се обръща повече внимание, тя се олива обикновено в стремежа си да се покаже като по-по-най. В Древен Рим, преди повече от две хилядолетия, гладиаторите и колесничарите, чиито съвременни еквиваленти са футболистите, ръгбистите, борците и т.н. са били наистина идоли на тълпата и шампионите сред тях постигали огромна известност и богатство, както е и днес. Те обаче винаги оставали в дъното на обществената стълбица и дори през мисълта не им е минавало, че могат да станат част от интелектуалния елит на тогавашното общество. Все едно да сравняваш Тацит с тогавашните тракийски овчари. Смех!!! С това древните за кой ли път отново ни показват, че макар и технологически изостанали, те са имали социални буфери, които запазвали обществото в някакъв нормален и не уродлив вид. Уродливият смях обаче ни го достави отново Пловдивският университет, който за пореден път доказа, че стотиците български „университети” са изпаднали в една интелектуална хиперинфлация, обезценяваща самото им наименование. Обществена тайна е, че подобни учебни заведения бълват „висшисти” на конвейр, наблягайки на заплащането на образованието, а не на качеството му... Едно време имаше лаф, че и магаре да вържеш на пилона на Военното училище, то ще го завърши. Това важи и днес за повечето „университети”. Хич не ми се пишеше отново за Стоичков, но човекът, който ме подтикна да напиша тия редове е един преподавател в Пловдивския университет, който имА гражданската доблест да се противопостави на ширещата се напоследък модерна „целесъобразност”. Той нито ми е симпатичен, нито изповядва повечето от моите политически идеи. Но когато човек показва публично, че има чест и достойнство, аз не мога да го подмина, защото после няма да спя добре... Това, което направи той, е един израз на една присъща функция на интелектуалеца, отдавна забравена от по-голямата част на „мислещия” ни елит в последните 70 години. Социологът Цветозар Томов обяви, че напуска преподавателското си място в Пловдивския университет, заради присъденото звание „доктор хонорис кауза” на Христо Стоичков. В писмо до ректора на Пловдивския университет, разпространено в Интернет той заяви: "Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле. Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек. Личното ми мнение е, че това унижава не само Вас и членовете на Академичния съвет на университета, които сте пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него. Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем" А аз си пожелавам повече такива мъже, като доцент Томов... Щото напоследък мъжете в тая държава са си взели доживотна отпуска май. Нагоре

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фен на новия Бай Ганьо, Христо Стоичков

    18 Ное 2011 1:27ч.

    „Доктор” Христо Стоичков, доцент Цветозар Томов и големият смех Автор: Юрий Александров Когато в петък Пловдивският университет присъди званието „доктор хонорис кауза” на футболната звезда Христо Стоичков, хиляди българи се чудехме да се смеем ли или да плачем. Да се смеем на званието „доктор” присъдено на Новия Бай Ганьо или да плачем за нивото на цялото ни висше образование, принизило се до нивото на един откровен илитерат. Защото бившият футболист и „треньор” с цялото си държание и приказки и през цялата неговата кариера, показваше само едно: Колко прост може да бъде българинът, особено, когато добие слава и пари. Това е някаква проклета сбъркана родна геометрична прогресия, която има способността да умножава в пъти простотията на индивида и да го кара да се чувства самодостатъчен. Тя изключва всякакво наличие на самосъзнание, подобно на примат, който вижда недостатъците на другите, но е неспособен да погледне себе си отстрани. Когато обаче на тази маймуна започне да й се обръща повече внимание, тя се олива обикновено в стремежа си да се покаже като по-по-най. В Древен Рим, преди повече от две хилядолетия, гладиаторите и колесничарите, чиито съвременни еквиваленти са футболистите, ръгбистите, борците и т.н. са били наистина идоли на тълпата и шампионите сред тях постигали огромна известност и богатство, както е и днес. Те обаче винаги оставали в дъното на обществената стълбица и дори през мисълта не им е минавало, че могат да станат част от интелектуалния елит на тогавашното общество. Все едно да сравняваш Тацит с тогавашните тракийски овчари. Смех!!! С това древните за кой ли път отново ни показват, че макар и технологически изостанали, те са имали социални буфери, които запазвали обществото в някакъв нормален и не уродлив вид. Уродливият смях обаче ни го достави отново Пловдивският университет, който за пореден път доказа, че стотиците български „университети” са изпаднали в една интелектуална хиперинфлация, обезценяваща самото им наименование. Обществена тайна е, че подобни учебни заведения бълват „висшисти” на конвейр, наблягайки на заплащането на образованието, а не на качеството му... Едно време имаше лаф, че и магаре да вържеш на пилона на Военното училище, то ще го завърши. Това важи и днес за повечето „университети”. Хич не ми се пишеше отново за Стоичков, но човекът, който ме подтикна да напиша тия редове е един преподавател в Пловдивския университет, който имА гражданската доблест да се противопостави на ширещата се напоследък модерна „целесъобразност”. Той нито ми е симпатичен, нито изповядва повечето от моите политически идеи. Но когато човек показва публично, че има чест и достойнство, аз не мога да го подмина, защото после няма да спя добре... Това, което направи той, е един израз на една присъща функция на интелектуалеца, отдавна забравена от по-голямата част на „мислещия” ни елит в последните 70 години. Социологът Цветозар Томов обяви, че напуска преподавателското си място в Пловдивския университет, заради присъденото звание „доктор хонорис кауза” на Христо Стоичков. В писмо до ректора на Пловдивския университет, разпространено в Интернет той заяви: "Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле. Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек. Личното ми мнение е, че това унижава не само Вас и членовете на Академичния съвет на университета, които сте пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него. Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем" А аз си пожелавам повече такива мъже, като доцент Томов... Щото напоследък мъжете в тая държава са си взели доживотна отпуска май. Нагоре

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи