След среща с Мирослав Найденов земеделските производители продължават протеста си

След среща с Мирослав Найденов земеделските производители продължават протеста си
„Продължаваме ефективния протест с хора и земеделска техника. По последни данни от вчера сме мобилизирали около 2500 машини и около 4500 души средно за страната“. Това заяви след среща със земеделския министър Мириослав Найденов зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. На срещата присъстваха представители на земеделските производители, на земеделските кооперации, пчеларите, картофопроизводителите и зърнопроизводителите. Те протестират от вчера заради това, че преди изборите бяха излъгани от министрите Найденов и Дянков, че парите за субсидии ще бъдат в размер на 580 млн. лв., а след изборите се оказа, че предвидените средства са с 230 млн. лв. по-малко.
<p>След срещата Радослав Христов коментира: "Днес очаквахме предложение от страна на правителството&nbsp;&ndash; оказа се, че такова няма, т.е. изпълнителната власт потвърди оттеглянето на подписите си от подписаната от нас преди изборите финансова рамка, което означава, че сме излъгани предизборно".</p> <p>Министър Мирослав Найденов, който е един от основните виновници за напрежението, патетично се обърна към земеделските производители с думите: "Да, вие имате трактори, ние имаме аргументи&nbsp;&ndash; вие с тракторите искате да прегазите аргументите". Той опита да ги убеди да спрат протестите, като им каза още: &bdquo;Новото е, че ще имате 100 млн. лв. национално доплащане на единица площ вместо обещаните 240 млн. лв., всичко останало е същото, каквото сме подписали във финансовата рамка. Крайната сума е с 20 млн. лв. повече в общите средства заедно с европейските пари&ldquo;.</p> <p>Докато се пазареше, Найденов подчерта, че говори на земеделците от името на премиера Бойко Борисов, а не от името на финансовия министър Симеон Дянков, когото те смятат за лъжец. <br />В тази връзка той заяви: &bdquo;Говоря ви от името на премиера, а не от името на финансовия министър Дянков. Вие сте мъжки момчета и ви е ясно, че това, което искате, няма да го получите &ndash; добре, бутайте правителството, но се огледайте настрани, ние не сме изолиран остров насред кризата&ldquo;.</p> <p>От своя страна председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов заяви, че протестиращите са обидени и излъгани от поведението на министъра на финансите Симеон Дянков. Той помоли Мирослав Найденов да извика Дянков да се яви пред тях и да им се извини, че ги е излъгал. Земеделският министър обаче заяви, че не е в състояние да направи това, и призова земеделските производители към разум.</p> <p>Производителите заявиха, че протестират не защото са намалени парите им, а защото са били излъгани предизборно. Те поискаха предсказуемост и морал в политиката и заявиха, че доверието между тях и държавата ще се възстановява трудно.&nbsp; &nbsp;</p> <p>В заключение председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукадинов призова за диалог и честно отношение, защото с тях са 10 браншови организации, които са по улиците, и се обърна към министъра с думите: &bdquo;Чакаме от вас предложение, а не убеждение. Има спекулации, че едва ли не 5 души изразяват общото мнение, но членовете ни са над 2500. България е единствената страна, в която върху европейските пари се начислява данък, за което ние ще сезираме европейските институции. Трета година сме единствената страна в ЕС, която плаща акциз върху горивото.</p> <p>В крайна сметка министърът обеща, че догодина нещата щели да се променят.</p>

Коментари

  • Идиот

    29 Ное 2011 21:13ч.

    "Вие сте мъжки момчета и ви е ясно, че това, което искате няма да го получите...", а повечето в това правителство излизат "женски" момчета... Защо само се пенявите, ами не си подадете оставките всички до един? На всеки идиот като мен му е ясно, че с вас само затъваме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи