Шпионаж: ЕС поиска обяснения от САЩ

Шпионаж: ЕС поиска обяснения от САЩ
Европейският съюз поиска обяснения от Вашингтон по повод твърденията за шпионаж, разкрити в германската преса, съобщава "Фигаро". Европейският съюз вече очаква отговор.
<p><em>Установихме незабавен контакт</em> <em>с американските власти във Вашингтон и Брюксел и ги запознахме с информациите в пресата. Те ни казаха, че ще проверят публикуваните вчера информации, </em>съобщи в свое изявление Европейската комисия.</p> <p>Според германското сп. "Шпигел" Вашингтон е шпионирал чрез програмата за набюдение <em>Prism</em> на Националната агенция за сигурност институциите на Европейския съюз, като са били подслушвани офисите й във Вашингтон, Ню Йорк и Брюксел.</p> <p>"Шпигел" аргументира обвиненията си с поверителни документи, до които е имал достъп, благодарение на бившия американския консултант на Националната агенция за сигурност Едуард Сноудън. По-рано Берлин също поиска обяснения от Вашингтон по повод тази информация.</p> <p>Още в събота председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че е <em>дълбоко разтревожен и шокиран от твърденията за шпионаж на американските власти в офисите на ЕС, </em>съобщава "Франс прес". <em>Ако тези твърдения са окажат верни, това ще бъде изключително сериозен проблем, който ще навреди значително на отношенията между ЕС и САЩ, </em>добави Шулц. Той уточни, че очаква <em>пълно изясняване и бързи допълнителни информации</em> от страна на американските власти.</p>

Коментари

  • II

    30 Юни 2013 22:27ч.

    САЩ СИ ВРАТ ГАГАТА НА ВСЯКЪДЕ И НАСТРОЙВАТ ЦЕЛИЯ СВЯТ СРЕЩУ СЕБЕ СИ. НАШИТЕ ПОДЛОГИ И ТЕ С ТЯХ. БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моника

    30 Юни 2013 22:49ч.

    Някой очаква ли да получи отговор от американската администрация?Те имат принцип:"отричай всичко правдоподобно"и този принцип не е от вчера.Европейският съюз бутафорно търси отговори.Той ги знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Империята на злото в крачка

    30 Юни 2013 23:08ч.

    Пък аз щях да съм дълбоко разтревожен и шокиран, ако се окажеше, че САЩ не шпионират страните от ЕС. Но камерад Мартин има пълното право да го играе изненадан. Какъв ли ще е отговора на ЕСССР.....????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи