Самозапалванията: израз на екзистенциална хронична криза

Самозапалванията: израз на екзистенциална хронична криза
Последните самоубийства самозапалвания са израз на състоянието, в което се намират множество хора. Това състояние е екзистенциална хронична криза, в която хората правят тежки избори, обяснява в интервю за Агенция „Фокус” д-р Пламен Димитров, председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България.
<p>&nbsp;</p> <p>Някои от тези избори са със знаковото значение на последна форма на проява на свобода - свободата да избереш какъв живот искаш да водиш или да престанеш да си част от нещо, върху което нямаш контрол и в което не виждаш перспектива, каза Димитров.</p> <p>Всеки случай е дълбоко уникален. Това отразява същността на човешкото съществуване, отношенията към страха и смъртта, смисълът на живота, самотата и неспособността да се обединиш с другите, обяснява психологът.</p> <p><em>В нашето общество се случиха много неща, които допринесоха за тези резултати, като от най-важните е, че хората болезнено усетиха дехуманизацията на капиталистическия модел, който избрахме да развиваме</em>, посочва д-р Пламен Димитров.</p> <p>Отворила се е огромна ножица между политическия елит, който заедно с корпоративния свят е довел хората до крайно отчуждение. <em>Отчуждение от възможностите за справяне и това доведе до нужда от такива драстични форми на гранична комуникация, каквито представляват последните самозапалвания</em>, казва психологът.</p>

Коментари

  • yoss

    18 Март 2013 21:26ч.

    "дехуманизацията на капиталистическия модел, който избрахме да развиваме" Доколко "дехуманизацията" произтича от "капиталистическия модел" е доста спорно, доколкото наблюдаваме общества, които живеят в капитализъм много по-дълго от нас, а са социално и хуманно много по-напред от нас. Явно не е проблемът в самия капитализъм. Другото спорно нещо в горната цитирана фраза е "който избрахме да развиваме". Истината е, че българският народ нищо не е избирал, а му го сервираха, и то назидателно - "като не искате комунизъм, на ви капитализъм, да видите колко е хубаво". Кой е избрал капитализъм, начело с несменяема 50-годишна селекция от селски тарикати???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    18 Март 2013 23:28ч.

    ДЕЖУРНИТЕ "ВОДЕЩИ" "КАБИНЕТ" И "ДУХОВНИЦИ" НЕ ВИЖДАТ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ХОРА, КОИТО ПОСТЪПВАЛИ "ГЛУПАВО". НЕ СИ БИЛО СТРУВАЛО! КАКВА ДЪЛБОКА ПРОПАСТ ЗЕЕ МЕЖДУ НАРОДА И ПАРАЗИТИТЕ МУ! ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ХОРАТА ФАКЛИ Е НАЙ-ОТКРОВЕНАТА ПРОЯВА НА ОГРОМНИЯ ЦИНИЗАМ НА ГЕРБ И ПОДЛОГИТЕ ИМ! ДАНО СКОРО БОГ ДА ГИ ПОСТАВИ НА МЕСТАТА ИМ! СЛУЖИТЕЛИ НА МРАКА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи