"Росатом" може да оттегли иска си срещу България при рестарт на проекта "Белене"

"Росатом" може да оттегли иска си срещу България при рестарт на проекта "Белене"
Руската държавна корпорация "Росатом" е склонна да оттегли иска си срещу българската Национална електрическа компания за 1,25 млрд. евро, ако проектът АЕЦ "Белене" бъде рестартиран. Това стана ясно след среща на енергийния министър Драгомир Стойнев с руския зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски, съобщава БНР.
<p>&nbsp;</p> <p>На срещата е станало ясно, че строежът на българския участък на газопровода "Южен поток" може да започне до края на тази година. По темата се очаква и становището на енергийното министерство. Българският енергиен министър е подчертал необходимостта нашата страна да се съобрази както с българското, така и с европейското законодателство при изграждането му. В противен случай страната ни е заплашена от санкции от Европейската комисия.</p> <p>Драгомир Стойнев смята, че въпреки нелеката финансова ситуация в страната, е възможно да се актуализира финансово-икономическият анализ на проекта. Министърът е получил уверенията на руската страна за готовността й да продължи дискусиите по АЕЦ "Белене" с българските партньори.</p> <p>Българската и руската страна са се съгласили, че трябва да бъде спазван предварително утвърденият график. Около 70 на сто от подготвителните работи преди строителството вече са свършени &ndash; разгледан е докладът за въздействие върху околната среда, до дни започват обществените обсъждания на проекта.</p> <p>Българското правителство ще даде подкрепата си за всеки проект с Русия, който е от взаимен интерес за двете страни, посочи енергийният министър Драгомир Стойнев.</p>

Коментари

  • Марксист

    08 Юни 2013 3:59ч.

    България няма друг път, освен с Русия - и в енергетиката, и в политиката, и в търговията, и т.н. Европейските съединени щати са или реакционни, или невъзможни, какта казваше Ленин още в 1915 година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БелеНЕ

    08 Юни 2013 18:32ч.

    Нагло изнудване и манипулиране на обществеността! Съвместна акция на Русия и родните ни партии наследници на БКП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сифилистика Ленин

    08 Юни 2013 21:05ч.

    Когато цитирате Ленин поне бъдете коректни и добавете, че е умрял от сифилис и е избил хиляди руснаци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи