Райков обеща одит по цялата верига в енергетиката

Райков обеща одит по цялата верига в енергетиката
Няма да прибягваме към безразборни национализации, които биха ни върнали назад и биха поставили под въпрос бъдещите инвестиции на нашите партньори, каза служебният премиер Марин Райков, цитиран от "Фокус". „Какво означава национализация, примерно, на EVN? Това е държавна австрийска компания. Как да одържавим една национална австрийска компания?”, запита той. Ще направим одит по цялата верига в енергетиката, обеща Райков.
<p>&nbsp;</p> <p>Одитите, които са предприети от ДКЕВР в ЕРП-тата, текат и настоявам резултатите от тях да бъдат публично оповестени, каза Марин Райков. <em>Ще направя всичко необходимо те да бъдат качени в интернет. Разбира се, че подобни действия ще бъдат прдприети не само към тези структури, но също така и към НЕК. Няма да разграничаваме държавните от недържавните структури</em>, посочи служебният премиер.&nbsp;</p> <p><em>Чуждите инвеститори трябва да бъдат спокойни. Никакви импровизации, никакви авантюри няма да предприемем, но ще защитим интересите на българските граждани</em>, каза Райков. Същевременно той изтъкна, че ние трябва да се научим, че договорите са свещени и неприкосновени, освен когато се създадат достатъчно правни основания да се върви към някакъв друг тип реакция.</p> <p>Той напомни, че България е част от европейското икономическо пространство и се подчинява на определени принципи на функциониране на това пространство. <em>Никакви подобни популистки и екзотични действия няма да бъдат предприемани самоцелно, защото това означава действително да изпаднем в тежка икономическа изолация, първата и най-тежка последица от която би била цената, която биха платили българските граждани</em>, каза още министър-председателят на служебното правителство.</p> <p><em>Ако говорим за конкретните ЕРП-та, няма никакво съмнение, че подобни драматични заплахи нямат никакъв ефект. Тезата за разтрогване на договори по силата на някакъв външен популистки натиск, не може да бъде възприемана в Европейския съюз като убедителна. Най-малкото, защото в правото има един принцип, който от римско време цари &ndash; договорите трябва да се изпълняват</em>, каза още Марин Райков.</p> <p>Той е решен да направи т. нар. "изборен борд" към правителството, който да заработи веднага и с представители на гражданското общество. <em>Хората трябва да бъдат чути, никаква арогантност няма да позволя да има към протестиращите</em>, каза премиерът. Райков е поискал и среща с парламентарно представените партии, на първо място с БСП, относно провеждането на изборите.</p> <p>Служебният премиер, който е и външен министър, съобщи, че за три месеца кабинетът му няма да промени приоритетите на българската външна политика, което според него би било безотговорно.</p> <p><em>По отношение на Република Македония държа да ви уверя, че европейската перспектива на Република Македония, няма алтернатива - ние я подкрепяме</em>, каза Райков. Той припомни, че България беше първата страна, признала независимостта на бившата Югославска република. Райков добави, че едно е сигурно &ndash;<em> че нашата привързаност към европейската перспектива на Република Македония не е достатъчна. Добре би било - тя самата да е привързана към тази перспектива</em>.</p>

Коментари

  • kd/.zodje.

    13 Март 2013 21:07ч.

    Тоя нормален ли е? Явно - не ... Или мисли, че ние сме ненормални? Искаме нещо просто - българските ЕРП да се национализират!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без Буда, но по пътя на Борисов.

    13 Март 2013 21:10ч.

    Лозунгът на мутрафоните-\"Променяме всичко за да запазим статуквото\" .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ники

    13 Март 2013 22:14ч.

    ТОЯ БОКЛУК БИЛ ЛИ Е СЪВЕТНИК НА ТИКВАТА И АКО Е БИЛ ,КВО СЕ ПРАВИ НА ЛУД СЕГА,ДНЕСКА ОЩЕ ЕДИН ЧОВЕЕЧЕЦ СИ Е ДРАСНАЛ КЛЕЧКАТА,ИЛИ ДЕЙСТВАЙ ИЛИ СЕ ОМИТАЙ,БОКЛУК ГРОБАРСКИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ..

    13 Март 2013 23:41ч.

    А защо да не се национализират?! Национализацията не означава одържавяване, може да станат притежание на национално отговорни бизнесмени, като ББ, ЦЦ и сие мутри, които имат достатъчно откраднати пари още от времето на СИК

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • срад са!

    14 Март 2013 1:12ч.

    Хора, Българи, този щатен номенклатурчик ни брои за идиоти! При това - убедено! Т.е. той е убеден, че всички ние сме идиоти! Какво ни казва: че национализацията не е това, което е. А именно - държавата Х, продала завод на своя територия на държавата Y, не може да го приватизира, просто защото новият собственик не е частен?!? Всъщност, още първият ден на т.нар. служебен кабинет би следвало да ни накарат да настръхнем - Роско е предлагал, Тиквата е одобрявал министрите! Проклятието ББ, очевидно, следва план да ни измами по мутренски отново. Силно се надявам да му попречим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възмутен

    14 Март 2013 1:30ч.

    А защо зачеркнаха българските държавни компании и докарахте ЧУЖДИ ДЪРЖАВНИ? Нали според измислените теории \\\"държавата е лош стопанин\\\"? Вярно е, че външни „благодетели“ на българските управници диктуват да се следва политика без държавна намеса, но собствените им държави практикуват точно обратното. Свободната пазарна икономика се експериментира в страни като нашата, където държавата е абдикирала от всичко, докато западните правителства, в т.ч. и американското, разчитат на подкрепата на държавата за реализиране на целите си. Така, че вместо управниците ни да задават наивитетни или риторични въпроси, да вземат да поработят в интерес на българския народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всички са комунисти (бивши)

    14 Март 2013 1:36ч.

    http://www.mediapool.bg/шефът-на-разузнаването-и-деканът-на-историческия-факултет-на-су-са-работили-за-дс-news203999.html*************** И тоя е от същото котило

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ahil

    14 Март 2013 2:41ч.

    Кой български премиер би си поставил следните приоритети:\\\\r\\\\n1.Да се унищожи циганската престъпност, която принуждава хората да се заселват в града и да се разширява бедната класа в България.\\\\r\\\\n2. Да се отрежат ръцете на корупцията, която облагодетелства посредствени маргинални типове и ги превръща в милионери, а честните и интелигентните хора тласка към Европа и САЩ.\\\\r\\\\n3. Да превърне себе си и българската бюрокрация в служители на народа и това да се вижда и усеща чрез безкомпромисно спазване на закона, неразличаващ свои от чужди.\\\\r\\\\nКой ще бъде този премиер?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оптимист

    14 Март 2013 6:24ч.

    А ПО ВЕРИГАТА НА МИШО БИРАТА ЩЕ ИМА ЛИ РАЗСЛЕДВАНЕ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой

    14 Март 2013 17:18ч.

    Кавалер на ордена на почетния легион за заслуги към френската държава . Поредния генерал-губернатор .Сега дали няма да му дадат орден че е запазил статуквото в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи