Президентът: Изборът на главен прокурор и членове на ВСС е голям прогрес

Президентът: Изборът на главен прокурор и членове на ВСС е голям прогрес
През 2012 г. беше направен много сериозен напредък при избора на главен прокурор и членове на Висшия съдебен съвет - ВСС. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в отговор на въпрос за скоростното подписване на указа за главен прокурор, въпреки че е имало съмнения в имотното състояние на прокурора, предаде Агенция “Фокус”.
<p><em><br /></em></p> <p><em>В 2012 г. беше направен много сериозен напредък. Аз съм този човек, който ще посочи прогреса, а именно &ndash; че България въведе нови процедури, много по-прозрачни, които гарантираха и състезателност. В продължение на 20 години главният прокурор, както и членове на Висшия съдебен съвет са назначавани в последния момент, без аргументи, без да има елементарна състезателност и конкурентност. За първи път през 2012 г. имаше три кандидатури за главен прокурор. Те имаха концепции, не им се спести нито един въпрос</em>, каза държавният глава.</p> <p>По думите на Плевнелиев <em>повече от месец беше процедурата, в която защитаваха своите тези. Последните публични дискусии бяха пред очите на цяла България и се предаваха по националните медии. Това е голям прогрес. Аз заставам зад него. Подкрепям го. Пожелавам успех на новия прокурор. Какво трябва да направи? Първо, има доклад на Европейската комисия от юли 2012 г. Този доклад трябва да бъде изпълнен, проблемите да се адресират и да се дадат решения. Второ, прокуратурата има нужда от ясно преструктуриране с оглед ефективност, резултатност, прозрачност. Аз съм сигурен, че той ще търси решения. В Президентството работи екип от поне 20 души, които следяха целия процес. Ние сме оптимисти, че концепцията на главния прокурор, както и ангажиментите, които той пое, са пътят напред. Разбира се, само по делата ще можем да преценим кой как се справя</em>, каза Плевнелиев.</p> <p>Президентът участва в церемонията по връчването на наградите &bdquo;Инвеститор на годината 2012&rdquo;.</p>

Коментари

  • дядо Йоцо

    16 Яну 2013 2:20ч.

    Този човек имали отговорник по печата???Докладват ли ме как хората оценят случващото се в съдебната система?? Аман от серсеми,хъйрсъзи,чапкъни и мискини в тази наша Родина!! Дядо Боже, защо ни наказваш!????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТЪТЪРЧЕВ

    16 Яну 2013 2:46ч.

    При Филчев имаше седем кандидати, а вечерта преди избора министърът на Костов - Богомил Бонев се обаждаше на членовете на ВСС да ги агитира за Михаил Миков. А г-н Плевнелиев по туй време бичеше пари по паркинзите на Германия, като изнасяше евтина работна ръка, без да плаща данъци. Евалла пич, голям цар си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Детето на лейтенант Шмидт

    16 Яну 2013 4:19ч.

    Драйфа ми се от тоя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • LUD

    16 Яну 2013 7:40ч.

    ЛУД УМОРА НЯМА.ВСИЧКО Е ОМАЗАНО ОКАЛЯНО В ЛАЙ...А,С ТВОЯ БЛАГОСЛОВИЯ ЛУЗЕР ПРОСТ,ТИ ГОВОРИШ ЗА "ПРОГРЕС".ОТВРАТ.СТИГА СТЕ ПОКАЗВАЛИ МУТРАТА НА ТОЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • спането по немските паркинЗИ ти се е отразило много зле

    16 Яну 2013 15:31ч.

    Кретен такъв, нямаш и най-малка представа какво се случва в държавата и какво мислят хората!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aли Баба

    16 Яну 2013 15:37ч.

    Заровили са си главата в пясъка и нищо не виждат, но са си разголили з.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jerania

    16 Яну 2013 17:26ч.

    Поредното бля бля бля.\r\nВсичко е убаво и слънчево , което бб е сътворил!\r\nБля бля бля - туй вече сме слушкали n-пъти!\r\n

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ками

    16 Яну 2013 18:09ч.

    А за мен този Президент е ГОЛЯМ ПОТРЕС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи