Преди изборите Борисов бил най-хваленият политик в медиите. Жълтата преса направила мощна кампания срещу Кунева

Преди изборите Борисов бил най-хваленият политик в медиите. Жълтата преса направила мощна кампания срещу  Кунева
„Медиите по време на изборите постигнаха влияние, аналогично на купуването на гласове“. Това заяви по време на пресконференция Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация", съобщи „Дарик“. По време на пресконференцията Спасов представи резултатите от мониторинга на медийната среда в периода на предизборната кампания. От данните става ясно, че политиците, изразили най-често мнение в медиите, са лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Сергей Станишев.
<p>Според наблюденията на &bdquo;Медийна демокрация&ldquo; прави впечатление, че отношението към Борисов е било позитивно, докато към Станишев &ndash; силно негативно. Данните сочат, че положителните публикации за кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев са шест пъти повече от отрицателните, докато за Калфин са 1,7 пъти повече. Материалите за Меглена Кунева са били два пъти повече в негативна посока, отколкото в положителна. По думите на Спасов по отношение на Кунева е имало мощна негативна антикампания, особено в "жълтата" преса.</p> <p>Пропомняме, че през цялата предизборна кампания медиите, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски, заливаха Кунева с лъжливи компромати.</p> <p>Орлин Спасов коментира, че се е създала "сива" медийна икономика, която търгува с медийни послания до степен на масово продуктово позициониране. Според него медиите са изиграли ролята на брокери между политиката и публиката.<br /><br />Спасов посочи, че се наблюдава нарастваща тревога в средата на медиите за свободата на словото. По думите му медиите действат като предприятия, ръководейки се от краткосрочни или средносрочни цели за печалба около властта. Той представи данни, според които 50% от журналистите декларират, че се упражнява политически натиск върху тях или върху медията, в която работят.<br /><br /></p>

Коментари

  • щраусови пера

    14 Ное 2011 23:26ч.

    А, няма такова нещо, щом прокуратурата не вижда нищо нередно, значи всичко е наред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    14 Ное 2011 23:36ч.

    В България имало Прокуратура !?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гого

    15 Ное 2011 0:38ч.

    Дали само 50% от журналистите признават, че върху тях или върху медията им е окозван политически натиск е едно, друто е, обаче, дийствителността! Като изключим СКАТ, Канал 3 и бизличното поведение на БНТ, всички останали телевизии,вестници и сайтове / с изключение на \"Гаерия\" и \"Гласове\"/са купом участници в хора на проправителственитE певц=. TV7 не се нуждае от коментар - тя просто е създадена за възпяване на Б.Борисов и Правителството! Новите певци в хора - сутрешнште водачи на btv и Нова все по-успешно се справят с новата си задачка и се очертават като развиващи се дуети и солисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гого

    15 Ное 2011 0:41ч.

    Дали само 50% от журналистите признават, че върху тях или върху медията им е окозван политически натиск е едно, друто е, обаче, дийствителността! Като изключим СКАТ, Канал 3 и бизличното поведение на БНТ, всички останали телевизии,вестници и сайтове / с изключение на "Гаерия" и "Гласове"/са вкупом участници в хора на проправителствените певци. TV7 не се нуждае от коментар - тя просто е създадена за възпяване на Б.Борисов и Правителството! Новите певци в хора - сутрешнште водачи на btv и Нова все по-успешно се справят с новата си задачка и се очертават като развиващи се дуети и солисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шменти Капели

    15 Ное 2011 1:31ч.

    Спокойно, Берлускони също го хвалеха,а как го изпратиха хората. С гняв и проклятия, които го накараха да се изниже от задната врата на президентството.Това го чака и неговият приятел, много по-прост и елементарен, Боко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реплика

    15 Ное 2011 14:08ч.

    Орлин Спасов (неизвестен човечец, търсещ място под прожекторите) е поредния Шменти Капели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи