Площад в Ловеч ще носи името на поп Кръстю

Площад в Ловеч ще носи името на поп Кръстю

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Площадът пред Художествената галерия в Ловеч ще носи името "Свещеноиконом Кръстю Никифоров", познат още като поп Кръстю. Решението за именуването на малкото площадче беше взето на днешното заседание на ловешкия общински съвет. Предложението то да носи името на свещеноиконом Кръстю Никифоров, познат като поп Кръстю е на Фондация „Граждани срещу насилието“.

Другото предложение внесено от Инициативен комитет, площадът да се именува „Привременното правителство в България – I-во отд. от Б.Р.Ц.К.“, отпадна.

През последните години общинските съветници за пети път обсъждат как да се именува пространството пред галерията, но поради процесуални пропуски то не се осъществи.

Миналата година Административният съд в Ловеч отмени като незаконосъобразно решението площада да носи името на поп Кръстю.

От Фондация „Граждани срещу насилието“, коит

Според Фондация „Граждани срещу насилието" историческата истина, която е доказана отдавна и която категорично очиства поп Кръстю от клеветата, че е предателят на Левски, продължава и днес да не се възприема от мнозина, които се страхуват от нея и отказват тя да ги направи свободни. Упоритата съпротива срещу постигнатото през последните десетилетия реабилитиране на този достоен свещеник от нашето минало е свидетелство за продължаващото и днес противене не просто срещу „поп Кръстю“, а срещу Христос и Неговата Църква, която е „църква на живия Бог, стълб и крепило на истината“ (1 Тим. 3:15). Поредното тъжно потвърждение за това колко прав е бил Христос, казвайки, че Той и проповядваната от Него истина, ще бъдат обругавани и отричани винаги от хора, които ненавиждат и Него, и истината въобще. В основата си съпротивата против реабилитирането на о. Кръстю Тотев Никифоров е съпротива против Църквата и нейната огромна роля в историята на нашия народ, против нейното влияние в живота ни и днес.

 

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • постол

    26 Яну 2023 16:31ч.

    Ами време е да назовете името на истинския предател на Левски. Другото е безсмислен спор. Същото се отнася и за убиеца на Ботев, чието име никой не смее да произнесе публично, развенчавайки "анонимността" му. Това са все хора, които са се възползвали от властта. И не ни пробутвайте псевдопатриотарските измисшльотини на Максим Генчев, който не е спал с баба ви Тонка. Или пък е ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    26 Яну 2023 16:42ч.

    Голям късмет имах с учителите си по история и по всичко останало. Много отдавна знам, че Поп Кръстьо не е предател и как се е случило всичко! Поздрави и много любов за скъпите ми даскали, дано повечето да са още живи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мехехе

    26 Яну 2023 17:19ч.

    И как се е случило??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДНЕС ПАМЕТНИК НА ПОП КРЪСТЮ, УТРЕ – НА ХАДЖИ ИВАНЧО”... ВДРУГИДЕН – НА ДЪРЕВА - намерете и четете!

    26 Яну 2023 19:19ч.

    И така, планът за предателството е замислен в Плевен от чорбаджията Костаки х. Костов, който не миряса, докато не го изпълни докрай. А ловчанските революционни дейци, начело с „байрактарката” Величка Поплуканова – Хашнова, фактически и физически тикнаха Левски в ръцете на турските власти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    26 Яну 2023 17:22ч.

    Тежка патология е шизофреничното повтаряне на някакви "свободи", когато примка се затяга все повече и повече! Пример, дори от днес в Гласове: "ЕК призова България и още 21 страни да спазват правилата срещу терористичното съдържание в интернет."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Факти, които досега никой не е опровергал" от в-к Дума

    26 Яну 2023 18:02ч.

    Факт № 1 - това е небезизвестната шифрована телеграма Nr 1117 от 24 ноември 1872 г. на софийския мютесариф Ахмед Мазхар паша до неговия търновски колега, която в частта си за поп Кръстьо гласи следното: "...Но понеже поменатите Димитър и Марин, съгласно получените инструкции от своите другари, сега отказват да са взимали участие в това отвратително дело, то заповядайте на поменатия поп Кръстьо да съобщи как са устроили бунтовническото събрание в лозята на доносчика и още кои други лица участват в комитета, като моля Ваше сиятелство да благоволите да ни изпратите в най-скоро време както неговите показания, така и неговата пълна преписка, съдържаща досегашните му донесения, отнасяща се до комитета..." Всъщност това е единственият документ, чието съдържание досега се изопачава от привърженици на "невинността" на поп Кръстьо чрез манипулации на превода и понятията, което не променя същността на факта, че той е бил доносник на турската власт, сиреч - предател. Факт № 2 - след Освобождението в Ловеч се появява раненият при залавянето на Левски турски онбашия Юсеин Бошнак, който на 24 юни 1878 г. при среща с Ив. Драсов, М. Поплуканов и Д. Пъшков на техния въпрос за предателството на Левски отговаря в прав текст: "Поп Кръстьо го предаде и разказа на каймакамина всичко". Факт № 3 - В своята прословута "защита" под заглавие "Паметникът на свещенодякона Игнатия Левски", публикувана в 1879 г., покрай върлите ругателства срещу Апостола "невинният" поп Кръстьо изтървава следната фраза: "Кой стана причина да уловят поп Кръстя и със зверски начин да го принуждават да обади всичко?" - кой знае защо блюстителите на неговата "праведност" винаги пропускат тази фраза покрай ушите си. Факт № 4 - мнозина от "адвокатите" на поп Кръстьо много често си оставят като резервен аргумент неговата митична предсмъртна изповед пред поп Георги Антипов, която до ден днешен никой не е видял. А и да съществува подобна изповед, възниква логичният въпрос може ли да се разчита на нейната достоверност, след като тя е извършена от свещеник "припознал" (предал!!) през 1876 г. пред търновската извънредна комисия - ловешкия войвода Тодор Кирков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ти може и да си Исус Христос, но когато се появи поне един Юда, с тебе е свършено, камо ли цяла дузина. "

    26 Яну 2023 18:50ч.

    Оставете я Дърева, не е лъжица за нейните уста. Марин Поплуканов, Димитър Пъшков, Величка Хашнова и Николчо Сирков са веротните предатели на Левски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Статията не е на Дърева

    26 Яну 2023 21:02ч.

    а на Борис Данков и си струва да бъде прочетена на https://duma.bg/nevinen-li-e-pop-krasto-n161052

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благодаря!

    26 Яну 2023 23:36ч.

    Вие прочетете: ДНЕС ПАМЕТНИК НА ПОП КРЪСТЮ, УТРЕ – НА ХАДЖИ ИВАНЧО”... ВДРУГИДЕН – НА ДЪРЕВА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    26 Яну 2023 18:32ч.

    Историци съвсем ясно обосноваха, че не е имало предателство. Грешна преценка на Левски, съвпадение и засиленото полицейско присъствие са спомогнали. Те даже не са знаели кого са заловили в началото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За вас, ако сте любознателен:

    26 Яну 2023 18:54ч.

    Потърсете: ДНЕС ПАМЕТНИК НА ПОП КРЪСТЮ, УТРЕ – НА ХАДЖИ ИВАНЧО”... ВДРУГИДЕН – НА ДЪРЕВА. И прочетете. Интересно е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    26 Яну 2023 19:21ч.

    Фашисти, сър! Идея за нов паметник в София се сблъска с отказа на ГЕРБ и ДБ Проектът е в Борисовата градина да се изгради мемориал на децата, загинали п0 време на монархо-фашисткия режим между 1923 и 1944 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен до Уилт

    26 Яну 2023 20:27ч.

    Какъв "монархо-фашизъм", те гони, бе човек ? Четете с очила и пийте "Визин" за подобрено зрение. Аман от крайни пропагандатори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен до Уилт

    26 Яну 2023 20:27ч.

    Какъв "монархо-фашизъм", те гони, бе човек ? Четете с очила и пийте "Визин" за подобрено зрение. Аман от крайни пропагандатори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историци има всякакви

    26 Яну 2023 21:07ч.

    и повечето съвсем не мълчат пред фактите както правели боговете, ами дрънкат какво ли не за да ги заобиколят. Толкова им струват и приказките, поне за сериозно мислещите хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи