Днес е Въведение Богородично - ден на християнското семейство

Днес е Въведение Богородично - ден на християнското семейство

На 21 ноември Православната църква чества Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство. Във всички епархии ще бъде отслужена празнична Света Литургия. 

Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.

Древните отци на Църквата разказват как Йоаким и Ана довели пречистата Дева до Йерусалимския храм. Първосвещеник Захария я въвел в Светая Святих, където влизал веднаж в годината само първосвещеникът. 

Св. Дева Мария живеела при храма и се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, опитни в Св. Писание и в ръкоделията. Когато стигнала възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но пресв. Дева им открила своето желание - да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на пречистата Дева и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

 

 

 

 

 

Коментари

 • оставка на антибългарския кабинет

  21 Ное 2023 8:09ч.

  разпускане на антибългарския пеевски "парламамент"; забрана на всички партии; изгонване на всички чуждестранни посраници и резиденти в рамките на 48 ч.; власт на народните съвети; излизане от еснато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • също изгонване, забрана и оставка на всички родители 1 и 2 и 202

  21 Ное 2023 8:48ч.

  през девет морета и 10 планети

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи