Плевнелиев защити банките от идеите на Дянков

Плевнелиев защити банките от идеите на Дянков
„Банковите лихви трудно могат да бъдат свалени с административни мерки. Икономиката е в основата на кредитирането и на темата с лихвите. Българските банки са конкурентни, стабилни и въпреки тази най-тежка криза продължават да бъдат и печеливши“. С тези думи президентът Росен Плевнелиев коментира идеята на финансовия министър Симеон Дянков да бъдат внесени законодателни промени, които да регламентират отношенията между банките и потребителите на кредити.
<p>С това президентът показа, че е резервиран към намеренията на финансовия министър основният лихвен процент, който сега всяка банка определя самостоятелно и по своя методика, да бъде еднакъв за всички банки, както в повечето европейски държави. Коментарът беше насочен и към другата идея на Дянков по-голямата част от таксите, които банките взимат от получателите на кредитите, да бъдат обявени за незаконни или да се поделят между кредитополучателя и банката, както се прави в цивилизования свят.</p> <p>Плевнелиев, който направи изказването си след среща с шефа на БНБ Иван Искров, на този етап подкрепи единствено идеята да се регулират по-добре малките кредити до 400 лв. Според него това ще създаде повече правила, повече прозрачност и по-добра защита на интересите на хората.</p> <p>За останалите идеи на Дянков Плевнелиев подчерта, че те трябва да бъдат добре обосновани, да се дебатира по тях и чак тогава президентската институция ще излезе със становище.</p> <p>Плевнелиев не изключи в края на следващата седмица в президентската институция да бъде организиран дебат по въпроса и призова дебатът в правителството да има широка представителност.<br /><br />Управителят на БНБ Иван Искров отказа конкретен коментар по идеите за обвързване на лихвите по кредитите с някои от междубанковите индекси, както и за отпадане или намаляване на банковите такси.</p>

Коментари

  • санчо

    11 Фев 2012 0:10ч.

    Тоя от кога взе да разбира и от банки? Или има интерес от тези си приказки? Боже,боже все специалисти в този ГЕРБ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наш човек

    11 Фев 2012 0:36ч.

    Ние и преди си знаехме,че Роската е във финансова и друга зависимост от групировката около Корпоративна банда.Ясно ли ви е и защо ДПС го подкрепиха,а известните Цветан Василев и Делян Пеевски наляха луди пари в кампанията му.Да не говорим за някои сигнали за гей връзки около тези \"герои\"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • istina

    11 Фев 2012 7:50ч.

    slozen za prezident s falshivi izbori i eto pokaza se koi e chast ot mutro-mafiata deto upravliava BG. ha sega mu se radvaite na usmivkata. palen kreten!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дидони

    11 Фев 2012 16:13ч.

    Този ветропоказател,пак някой го е духнал да се върти в "правилната" посока! Ужас,с какво се занимава! Я седни и прочети първо длъжностната си характеристика,а не се опитвай да бъдеш на всяко гърне мерудия!Ставаш смешен!Вземи да мислиш малко с кутията дето я носиш на раменете си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дидони

    11 Фев 2012 16:13ч.

    Този ветропоказател,пак някой го е духнал да се върти в \"правилната\" посока! Ужас,с какво се занимава! Я седни и прочети първо длъжностната си характеристика,а не се опитвай да бъдеш на всяко гърне мерудия!Ставаш смешен!Вземи да мислиш малко с кутията дето я носиш на раменете си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аврора

    11 Фев 2012 16:45ч.

    Бившият комсомолски функционер Росен Плевнелиев се изуми, когато премиерът безцеремонно го прекъсна – обърна рязко главица, сякаш са го изкомандвали: „Равнение надясно!”. Тези тв кадри ще се въртят и занапред. Борисов явно беше бесен на жената на Плевнелиев и го отнесе президента. Даже Путин не постъпва така с протежето си Медведев. Бойко Борисов намачка публично Росен Плевнелиев – нямаше никаква милост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пламен

    11 Фев 2012 18:47ч.

    Тоя като го гледам така май се ебе повече и от бившето ми гадже

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Fifi

    12 Фев 2012 16:48ч.

    КАРИКАТУРА!НЕ ГОВОРИ ЗА НЕЩА КОИТО НЕ СА ТИ ЯСНИ ТЪПАКО.ОСВЕН ОТ ПЪТИЩА СЕГА РАЗБИРАШ И ОТ БАНКИ.НА ВСИЧКИ Е ЯСНО КАК СИ НАПРАВИЛ ПАРИ.СКРИИ СЕ ИЗАМЪЛЧИ.НЕ ТЕ БИВА ЗА НИЩО.САМО ПИСКАШ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джанго от храстите

    12 Фев 2012 18:37ч.

    Що го избрахте бе? Свършиха ли се нормалните хора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свако Тако

    12 Фев 2012 20:38ч.

    Този мушморок взе да се прави и на финансист-нахален е ,но за сметка на това е доста жалък.........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи