Парламентът роди поредния бисер

Парламентът роди поредния бисер
Депутатите обсъдиха и приеха на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. С него се предвижда продажбата на имотите – частна държавна собственост с данъчна оценка под 500 хил. лв., да се извършва от областните управители. След ожесточен дебат, продължил повече от час, и след като депутатите вече бяха гласували текстовете на законопроекта, в Народното събрание влезе Бойко Борисов. Най-неочаквано той обяви, че след като от сутринта направил една бърза консултация с областните управители, текстът на законопроекта трябва да се коригира.
&bdquo;Всъщност до 10 хиляди лева са масовите неща, които бавят през Агенция за приватизация, провинция, докато дойде в София, докато се върне. И затова с парламента имаме единно мнение и още днеска те ще го предложат като поправка &ndash; не до 500 хил. лева, а до 10 хиляди лева за областните управители&ldquo;.<br /><br /><strong>Преди намесата на премиера от ГЕРБ защитиха поправките, като според тях обвиненията в лобизъм и корупция вече станали прекалени.</strong> Техните мотиви обаче срещнаха яростната съпротива както на опозицията, така и на партньорите на управляващите &ndash; Синята коалиция и дори &bdquo;Атака&rdquo;. Повечето възражения бяха в посока, че сумата 500 хил. лева е прекалено висока и така се обезсмисля съществуването на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.<br /><br /><strong>След влизането на Борисов в залата и думите му, че данъчната оценка трябва да е 10 хил., а не 500 хил. лв., вносителят на законопроекта Делян Добрев от ГЕРБ получи прозрение и откри, че всъщност 500 хил. лв. е прекалено висока сума</strong>: &ldquo;Така че ние с тази промяна ще улесним продажбата на имоти с ниска данъчна оценка &ndash; тези до 10 хил. лева. Останалите имоти &ndash; над 10 хил. лева, ще бъдат в прерогативите на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол&ldquo;. Тези думи на депутата, освен че бяха напълно противоположни на това, което беше казал час по-рано, и на това, което депутатите приеха, предизвикаха и одобрението на Бойко Борисов, който възкликна: <strong>&bdquo;Я виж, как хубаво говори&ldquo;. <br /></strong><br />На въпрос защо таванът не е бил фиксиран до 10 хиляди лева, преди законопроектът да влезе в пленарна зала за първо четене, премиерът отговори с думите: <strong>&bdquo;Ами защото аз имам много работа в кабинета си&ldquo;.<br /></strong><br /><strong>Настоятелните питания на журналистите защо все пак консултацията с областните управители (чиято справка за имотите в техния регион е получена днес) не е проведена по-рано, наистина ядосаха Борисов. &bdquo;Въпросът ви е не тенденциозен, а провокативен.</strong> Не стига, че всяка една тема я обработваме така, че да е в услуга на обществото, а вие задавате въпрос, който няма нищо общо с реалността. Затова ние сме в условия на криза в законодателство, което виждате, че трябва навсякъде да се променя и затова ползваме и експертната помощ, която и медиите, и обществото в своите анализи дават. Затова виждате, че реагираме в рамките на един ден&ldquo;, заяви Борисов и отказа да отговаря на повече въпроси.<br /><br />

Коментари

  • бреййй

    15 Юли 2010 21:33ч.

    сръдлив, нацупен, троснат, тропка с футболистки крачета...тцтцтцтцт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илиев

    16 Юли 2010 3:55ч.

    Бойко, затвори Народното събрание ! Стигаш ни и Ти ! То не стига , че отменя всяко свое решение в рамките на един ден, ами почна и решенията на 120-те му празни кратуни да коригира !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи