Парламентът отмени избора на Пеевски за шеф на ДАНС

Парламентът отмени избора на Пеевски за шеф на ДАНС
Депутатите отмениха решението си за избиране на Делян Пеевски за председател на ДАНС от миналия петък. Гласуваха единодушно 128 народни представители. ПГ на ГЕРБ не присъства в пленарната зала, след като вчера лидерът й Бойко Борисов обяви, че напускат парламента и ще се върнат само за гласуване на промените в Изборния кодекс.
<p class="justified">На 14 юни премиерът Пламен Орешарски предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС, а парламентът одобри кандидатурата му.</p> <p class="justified">Последваха яростни политически и обществени реакции срещу неговото избиране, а хиляди граждани излязоха на протест пред Министерски съвет. Същия ден в специално изявление президентът Росен Плевнелиев обяви, че кредитът му доверието му към правителството на Орешарски е изчерпано и призова парламентът да преразгледа решението за избора на Пеевски като председател на ДАНС.</p> <p>В събота, на 15 юни, в свое изявление Делян Пеевски обяви, че се оттегли от ръководния пост в ДАНС. В него той обясни, че е приел този пост в името на гражданите, обществото, държавата. <em>Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност &ndash; моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан</em>, заяви Пеевски.</p> <p>Часове след това изявление, Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан решиха да оттеглят кандидатурата на Пеевски, а Орешарски заяви, че ще предложи нов председател на ДАНС.</p> <p>Междувременно пети ден продължават гражданските протести, предизвикани от избирането на Пеевски, прераствайки в искания за оставка на правителството на Пламен Орешарски, а в средите на БСП беше поискана оставката на лидера Сергей Станишев.</p> <p>Казусът "Пеевски" ще бъде обсъден на утрешния Консултативен съвет за национална сигурност при президента, където ще се разглеждат реформите в сектор "Сигурност", като Росен Плевнелиев обяви, че очаква да чуе в четвъртък ще има ли оставки и на кого.</p>

Коментари

  • МУТРИЛАНДИЯ

    19 Юни 2013 20:03ч.

    Гробари свършени сте вече и затова виете на умряло. Новият голям брат и партньорските служби Ви изиграха номер с предложеният спешно от тях Делян Пеевски и спешно гласуван в НС с единствената цел да се предизвика теория на хаоса. Първи налапаха въдицата хората на Костов, Съюза на Държавна сигурност и други десни, които никога няма да са в Парламента още на 14 юни организираха"протести". Още на другият ден се включиха и Боко Тиквата с неговата шайка и капана вече щракна за тях. Това правителство се правеше на умряла лисица няколко дена и от днес започва наистина да работи. Ще разкрият откраднатите и изнесени от България. А тези с марковите дрешки да продължава да излизат всяка вечер на купон с бира в ръка и да продължават да обикалят улиците на София,Пловдив,Варна и Бургас. Тези 20000 не могат да решават съдбата на България. Зимата идва и ще излязат истинските протестиращи, които гладуват и мизерстват след тези 4 години на Престъпна Партия ГЕРБ и тогава ще стане страшно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Мутриланда

    19 Юни 2013 20:51ч.

    Типичен мутренски безсъдържателен стил на писане. Без мисъл, а със злоба и тъпота. Стил на човек, който е изгонен от митинг на нормални хора с деца и младежи. Аре у лево мутро-комунета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи