Парламентът избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС

Парламентът избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС
Парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а предложението направи премиерът Пламен Орешарски. По време на представянето на кандидатурата му депутатите от ГЕРБ напуснаха залата. "Гледам на днешното предложение за назначаване на ръководител на ДАНС като на стъпка от цялостния процес на реформиране на специалните служби", посочи Пламен Орешарски при представянето на Пеевски. От общо гласували 204 депутати, 116 бяха „за”, 87 – „против”, 1 се въздържа.
<p>&bdquo;Атака&rdquo; не участваха в гласуването. След избирането си Пеевски положи клетва.</p> <p>Преди дни депутатите приеха стратегическ приеха промяна в закона, която позволява човек с 8 г. стаж като магистрат, какъвто е Пеевски, да оглавява агенцията.</p> <p>На второ четене бяха гласувани и промени в Закона за ДАНС, според които ГДБОП преминава към ДАНС, а председателят на ДАНС ще се избира от Народното събрание по предложение на министър-председателя.</p> <p>Досега той се назначаваше с указ на президента по предложение на Министерския съвет. ГЕРБ не участваха в гласуването при приемането на второ четене на измененията в пленарната зала.</p> <p>От партията на Бойко Борисов призоваха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на промените, но държавният глава обяви, че ще подпише указ за обнародването им.</p> <p>33-годишният Делян Пеевски е юрист, предприемач, политик и собственик на медии.</p> <p>Депутат, втори мандат, &nbsp;от парламентарната група на ДПС.</p> <p>През 2001 година Делян Пеевски става член на НДСВ, тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и му възлага да оглави борда на "Пристанище Варна" ЕАД - най-голямото пристанище у нас, пост от който по-късно е освободен заради липсата на образователен ценз.</p> <p>През това време той е студент по право в Югозападния университет &bdquo;Неофит Рилски&ldquo;.</p> <p>От май 2005 година Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба.</p> <p>Пет месеца по-късно е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв.</p> <p>През 2007 г. името му бе замесено в скандала "Овчаров-Александров" по делото за столичната "Топлофикация".</p> <p>Тогава бившият шеф на "Булгартабак холдинг" Христо Лачев обяви, че с посредничеството на директора на националното следствие Ангел Александров, Пеевски лобирал за назначението на шеф на тютюневата фабрика в София, за възлагане на поръчки на конкретни строителни фирми от холдинга.</p> <p>Заради скандала Румен Овчаров подаде оставка.</p> <p>Премиерът Станишев пък уволни Пеевски, но по-късно, под давлението на ДПС той отново бе върнат в тогавашното министерството на бедствията и авариите, оглавявано от Емел Етем.</p> <p>В търговските регистри Делян Пеевски не фигурира като съдружник, но майка му Ирена Кръстева е съсобственик на една от най-големите печатници в България - ИПК "Родина" , едноличен собственик на вестниците "Телеграф","Монитор" ,Политика", "Засада", "Борба", "Меридиан мач" и телевизия ББТ.</p> <p>Ирена Кръстева закупи и дружеството - собственик на ТВ7, и започна да управлява и телевизията.</p> <p>През май 2009 г. в &ldquo;ТВ Седем&rdquo; настъпи промяна в едноличния собственик на капитала. Собственик на медията стана австрийски фонд, специално създаден с инвестиционна цел в областта на медиите.</p>

Коментари

  • Димитър

    14 Юни 2013 17:07ч.

    Г-н Дачков, вие който критикувахте Пеевски и неговата групировка, кажете сега, това ли е алтернативата на Борисов. За това ли неговото правителство падна. Да се сложи директор ДАНС, в пряк и преносен смисъл "Големия Брат". Човекът притежаващ, неограничена и неконтролируема медийна власт + невероятни капитали и представител на етническата ДПС...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иван

    14 Юни 2013 17:20ч.

    Нищо няма да се промени.Поне не сега.За съжаление пак ще се правят барикадите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    14 Юни 2013 17:26ч.

    Маските падат. Що за прокоба? Бедна, отровена и проядена от корупция България още дълго време ще трябва да избира между Сцила и Харибда... Защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ААА

    14 Юни 2013 17:28ч.

    Скандално назначение както и да го гледаш. Въпроса е какво се крие зад театъра "Пеевски шеф на ДАНС". Вариант 1: След Борисов маските паднаха, политическата групировка която е на власт действа безскрупулно и брутално налагайки интересите си без дори да си прави труда да ги прикрие поне малко зад някакви "демократични" правила и процедури. Вариант 2: Станишев си решава проблема с Пеевски като го прави проблем на Колонел Марси. Сега наред е СИМО. Неговата реакция ще е показателно какво следва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hunter Douglas

    14 Юни 2013 17:30ч.

    Важното е, че за Дачков най-големият злодей е Иван Костов. Нищо, че след падането на Костов държавата се разменя като пинг-понг между А и Б отбора на ДС-мафията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ели

    14 Юни 2013 17:31ч.

    Не рева за Борисов, не съм очаквала нищо добро от комунистите, но някои от последните назначения надминаха и най-черните ми прогнози. И това е само началото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амин

    14 Юни 2013 17:32ч.

    ДПС за трети път помага на ГЕРБ да се върне на власт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    14 Юни 2013 17:35ч.

    Винаги съм склонен да дам кредит на доверие, но този път категорично отказвам. Винаги съм гласувал в червено. Сега съм стъписан. Ужас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lele

    14 Юни 2013 17:39ч.

    Hahhaahah, urodite neponosimi, zashto pone ne se kriqt, vsichko koeto se ochakvashe (Peevski, Belene, Turcizaciq) se sluchi sedmica sled idvaneto na pravitelstvoto, nqmat srama!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВ

    14 Юни 2013 17:49ч.

    ОРЕШАРСКИ СЕ САМОУБИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВ

    14 Юни 2013 17:50ч.

    ОРЕШАРСКИ СЕ САМОУБИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • selqnin

    14 Юни 2013 17:56ч.

    Честито!!!Това е еманация на всичко мръсно и ужасно сторено срещу българия през последните 100 години!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Elkriss

    14 Юни 2013 17:57ч.

    Не искахте Костов - получихте Пеевски. Да ни е честита олигархомафията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БАНДИТ БОЙКО

    14 Юни 2013 17:59ч.

    Тодор Живков е свален от власт на 10 ноември 1989 г. На негово място стъпва в длъжност Л. Гоцев председател (президент) Петър Младенов, заменен по-късно от лицето Жельо Митев Желев. Когато Андрей Карлович Луканов е “избран” за министър- председател на Република България, по негово нареждане са раздадени на 103 българи по 100 000 000 лева. Асен Мичковски е човекът приносител, активист в раздаването на парите. Появяват се “Мултигруп”, “Трон”, “Евроенерджи”, “Литекс”, Първа частна банка; никнат една след друга фирми за охрана: “Ипон”, “ВИС1”, “Скорпио”, “Секюрити”, “Делта”, “Гардения”; създават се популярните банки, финансовите пирамиди, започват да се изнасят пари с куфари в чужбина. На улицата цари тотална анархия. Борчески бригади обикалят в градове, села и паланки и насила принуждават собственици на фирми да си плащат за охрана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всички сте комунисти (бивши)

    14 Юни 2013 18:07ч.

    Да4ков, ще се самозапали6 сега?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от тъпоъгълни кадри !

    14 Юни 2013 18:28ч.

    Овално тъпи ходове на червените олигарси и турските ибрици!На оръжие братя !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    14 Юни 2013 18:31ч.

    "Не искахте Костов - получихте Пеевски. Да ни е честита олигархомафията! " !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГРАЖДАНИН

    14 Юни 2013 18:46ч.

    Това е само началото! Не ми се мисли какво ни очаква. Без съмнение стана ясно, че Орешарски е марионетка. Властта е в ръцете на мафията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Растер

    14 Юни 2013 18:53ч.

    Сергейчо, секиим ананъ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лидиянов

    14 Юни 2013 18:57ч.

    "Ако някой ти казва, че имаме държава кажи, че е слух" - така започнах моето изказване на 10.02.2011г. една година след ареста на Алексей Петров. От днес се опасявам, че ще се наложи, ако ви казват: "Имаме държава" ще трябва да кажем, че е ВИЦ. Парламентът избра г-н Пеевски за .... http://lydianov.blog.bg/politika/2013/06/14/sled-izbora-na-peevski-ako-niakoi-ti-kaje-che-imame-dyrjava-.1119961

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крис

    14 Юни 2013 20:49ч.

    Едни мутри се смениха с други!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борил

    14 Юни 2013 21:44ч.

    Не е истина, от една мутра на друга мутра.В анализа на "Гласове" за изминалите избори бе изразено мнението как заслужено г-н Станишев е истинския победител на тези избори и колко добре е , че Костов е извън парламента, и как нещата тръгват на оправяне. Дали мнението е същото след това назначение на Пеевски за шеф на ДАНС? Колко време трябва да мине за да се разбере, че Иван Костов трябва да е премиер министър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борил

    14 Юни 2013 21:44ч.

    Не е истина, от една мутра на друга мутра.В анализа на \"Гласове\" за изминалите избори бе изразено мнението как заслужено г-н Станишев е истинския победител на тези избори и колко добре е , че Костов е извън парламента, и как нещата тръгват на оправяне. Дали мнението е същото след това назначение на Пеевски за шеф на ДАНС? Колко време трябва да мине за да се разбере, че Иван Костов трябва да е премиер министър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bg

    14 Юни 2013 21:47ч.

    Koshmarite na Tsv-Tsv se sbadnaha. :)))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • hahha

    14 Юни 2013 22:01ч.

    Анкета\r\n\r\nОдобрявате ли правителството, предложено от Пламен Орешарски\r\nДа (714, 55%)\r\nНе (495, 38%\r\nНе ме интересува (83, 6%)\r\nОбщо гласували: 1292\r\nHAHAHHA KAJETE NESHTO PATRIOTI!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ташаклийски, хиндо ташаклийски

    15 Юни 2013 2:13ч.

    Пичове гербери, каква е разликата между назначаването на олигофрена Цветанов за министър на вътрешните работи и вицепремиер и назначаването на шопара Пеевски? Никаква. Когато назначаваше непрозрачно временното правителство, особено Марин Райков и калинката Петя Първанова, нещото президент консултира ли политическите сили, консултира ли гражданското общество, бяха ли прозрачни назначенията му, не бяха; Тогава какво подскачате - явно е дощло време за реваншизъм, нали на последните избори народът се обедини под мотото \"всички срешу Герб\"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ташаклийски, хиндо ташаклийски

    15 Юни 2013 2:15ч.

    Пичове гербери, каква е разликата между назначаването на олигофрена Цветанов за министър на вътрешните работи и вицепремиер и назначаването на шопара Пеевски? Никаква. \r\nКогато назначаваше непрозрачно временното правителство, особено Марин Райков и калинката Петя Първанова, нещото президент консултира ли политическите сили, консултира ли гражданското общество, бяха ли прозрачни назначенията му, не бяха; \r\nТогава какво подскачате - явно е дощло време за реваншизъм, нали на последните избори народът се обедини под мотото \\\\\\\"всички срешу Герб\\\\\\\"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОМЕРЗЕНА

    15 Юни 2013 5:57ч.

    Орешарски наистина се самоуби! ЖАЛКО, МНОГО ЖАЛКО!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи