Найденов няма да подава оставка. Уволняват висши държавни служители заради скандала в Несебър

Найденов няма да подава оставка. Уволняват висши държавни служители заради скандала в Несебър
За това, което се е случило край Несебър, се търси отговорност от конкретните длъжностни лица: така земеделският министър Мирослав Найденов отговори на въпроса дали ще подаде оставка заради скандала с дюните в Несебър, предаде “Фокус”. По думите му не може той да носи отговорност за действащ закон, приет от парламента през 2011 г. Министърът съобщи, че ще бъде уволнен изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Бисер Дачев, тъй като агенцията не е реагирала на редица сигнали за нарушения на защитени територии. Ще бъде освободен от поста и директорът на РИОСВ - Бургас.
<p>Уволнението на Бисер Дачев беше предизвестено тази сутрин в телевизионно интервю на премиера Бойко Борисов. Относно подписа на зам.-министъра Светлана Боянова под скандалната сделка за дюните в Несебър, Найденов каза, че тя е юрист, а не експерт.</p> <p><em>Когато документите идват от Изпълнителната агенция по горите, съгласувани с подписа на директора на тази Изпълнителна агенция, тъй като там са специалистите &ndash; става въпрос за горска територия, смятаме, и това е и мнението на премиера, че е трябвало тя да бъде сигнализирана по някакъв начин за това, че е възможно да има проблем, защото е имало сигнали за тези територии</em>, каза Мирослав Найденов.&nbsp; <em>Премиерът е този, който може да потърси отговорност от заместник-министъра. В този случай той потърси отговорност от директора на Изпълнителната агенция по горите</em>, допълни министърът.</p> <p>Ще бъде освободен от поста и директорът на РИОСВ - Бургас, обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова след среща в Министерски съвет с представители на екоорганизации по повод скандалната сделка с дюните в Несебър. В нея участваха още министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.</p> <p>До 100 млн. лв. може да достигне сумата, която трябва да плати държавата, при промяна в Закона за горите и Закона за земеделските земи и прекратяване на преписките по стария закон, обяви още земеделският министър. Много терени са изключени от държавния горски фонд по тези преписки и средствата са внесени в републиканския бюджет. Прекратяването на тези преписки означава, че трябва средствата да бъдат възстановени към бенефициентите, обясни Мирослав Найденов.</p> <p>Той обеща да посочи цифрите, които са били приходи за Изпълнителна агенция по горите от промяна на предназначението на земи. Сега решаваме това и тази цена ще бъде платена, защото такъв е общественият интерес, каза Найденов. Тези пари трябва да излязат от джоба на всички данъкоплатци, подчерта министърът и посочи, че тези изключвания са ставали в периода 2007 - до средата на 2009 г.</p> <p>Ще бъдат внесени законодателни промени, с които да се забрани строителството върху дюни, независимо дали са частни или държавни, заяви след срещата министър Павлова. Ще се прецизира дефиницията на това какво са дюни, допълни тя. Промени ще има и в Закона за горите.</p> <p>Ще бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва случаи като този в Несебър. Работата на анкетната комисия ще бъде достъпна и за неправителствените организации и за медиите, каза министър Павлова. В комисията ще има само един представител на ГЕРБ, по настояване на министър-председателя Бойко Борисов.</p>

Коментари

  • Микино

    07 Яну 2013 21:04ч.

    Както винаги ,виновни ще излязат пионките! А иначе Министри виновни -няма! Дааа..те от ГЕРБ са безгрешни! Те никога не грешат,защото са абсолютно не в час,за това което работят и защото са взети от улицата и направени министри като верни на партията ГЕРБ партийни членове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бяла Нощница

    07 Яну 2013 21:17ч.

    Лично аз мисля qче е добре зелените да излязат на протест този път ,но да поканят Мирослайв Найденов да оглави протеста им срещу безобразията в земеделското министерство.Мисля си, че след като спаси човешки живот на магистрала тракия може да спаси и дюните от наглите чиновници.:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николов

    07 Яну 2013 21:48ч.

    Няма смисъл да я подава, защото остават още пет месеца. А сетне или в панделата при танцуващите с бивши министри, или старият занаят - внос на замразно месо от мамути и динозаври.Опит има още от времето, когато \"Бойко го нямаше даже\"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гневно до Найденов

    07 Яну 2013 22:03ч.

    "Относно подписа на зам.-министъра Светлана Боянова под скандалната сделка за дюните в Несебър,Найденов каза, че тя е юрист, а не експерт." Мизерник и помияр! Документът е волеизявление на издаващият го компетентен орган, чрез неговият представител и валидиран с подписа му. В случая това е Тя, а трябваше да бъдеш Ти.В Нюрберг избесиха висшите фашисти, заради подписите им под мракобесните документи. Вместо да наведеш виновната главица и затвориш лайняната устица, продължаваш да се лигавиш и ръсиш глупости, с които вбесяваш хората. Този случай няма да е като с опростеното ти 20 годишно о замразено ирландско месо, а ритник по насраният ти задник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подпис

    07 Яну 2013 22:20ч.

    след като подписа на министър или заместник министър няма никво значение защо въобще се подписвате ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и честит Иванов ден на цялото правителство и на президента даже...

    07 Яну 2013 22:24ч.

    Ало, ало! Що за изразни средства - \"насран задник\" и \"лайняна устица\"? Лайняните устици са на платените герберски коментатори в разни сайтове, а насраните задници на нашите управляващи са старателно облизани от тези, които всеки ден си чакат пържолката... А иначе нашият мутренско-политически елит е непогрешим! За всички неудачи на управлението са виновни бившите управляващи, а наскоро чух, че и за кризата единствена вина носи не кой да е а Хан Аспарух! Защото не се е вслушвал в мъдрите съвети на Дянков-лапача... Мдааааам... И накрая да се похваля: Внука ми всеки ден тренира за почетен доктор и премиер на мерата - рита мачлета, а вчера донесе един плужек и вика: \"Дядо, дядо, ето го новият президент!\" Ох на дяда генийчето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кристалната нощ

    08 Яну 2013 1:16ч.

    Айдааа, Миро Кренвирша пак отърва кожата, също и Нончето Караджова. А предизборната касичка на герб се замогна. Банкянската тиква пък излезе цялата в бяло, поборник за истината, та дрънка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • янис

    08 Яну 2013 2:42ч.

    Шут в дебелия задник на корумпирания министър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи