Мохамед ел Барадей е назначен за премиер на Египет

Мохамед ел Барадей е назначен за премиер на Египет
Говорителят на египетската опозиция и бивш шеф на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадей е назначен за премиер на Египет. Той ще положи клетва още тази вечер, съобщава АФП. Официалната египетска информационна агенция Мена обяви, че Ел Барадей се е срещнал през деня с временно изпълняващия президентската длъжност Адли Мансур. Опозицията, сред която движението "Тамарод", натовариха във вторник Ел Барадей да я представлява по време на политическия преход след свалянето на Мохамед Морси от власт.
<p>Пътният лист, изработен от армията в координация с опозицията и основните религиозни сановници в Египет, предвижда създаването на временно правителство, което ще има всички пълномощия, преди произвеждането на президентски и парламентарни избори на все още неуточнена дата.</p> <p>71-годишният Мохамед ел Барадей, носител на Нобелова награда за мир за 2005 г. за работата си като шеф на МААЕ (1997-2009 г.), се завърна в Египет през 2010 г., за да се обяви срещу режима на Хосни Мубарак. Впоследствие той подкрепи бунта срещу Мубарак през януари-февруари 2011 г., а след това се наложи като една от водещите фигури на светското и либерално опозиционно течение, което се обяви срещу Морси и поиска предсрочни избори.</p> <p>Основната задача на новия египетски премиер е да вдигне икономиката на крака и да възстанови граждански мир и сигурността, добавя "Ройтерс".</p>

Коментари

  • 13

    07 Юли 2013 16:08ч.

    Факта че Барадей оглавява правителството е ясно очертал се факт че САЩ стоят директно зад преврата.Барадей е отдавна известен прононсиран агент на щатите но в случая няма лошо щом като иде реч за една реакционна мюсюлманска групировка по-малко! !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи