"Медиана": ГЕРБ води с около 2% пред ПП-ДБ. "Възраждане" са трети

"Медиана": ГЕРБ води с около 2% пред ПП-ДБ. "Възраждане" са трети

Към момента ГЕРБ води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2%. Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея. Това сочат данни на агенция „Медиана“.

Тези данни не са предизборни прогнози.

Те показват предизборните нагласи към момента - към 23 март 2023 г. (своеобразна моментна „снимка“ на обществено-политическите настроения). Тези нагласи могат да подлежат на промяна в оставащите 9 дни до изборите.

Още повече, че към момента 10 % от избирателите, които заявяват, че може да отидат до урните не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват – това представляват около 250 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина. 

Към момента може да се очакват поредните „избори с най-ниска избирателна активност“. Данните показват, че пред урните могат да се очакват около 2,5 млн. избиратели. 

Към момента ГЕРБ води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2%. Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

„Възраждане“, към момента, е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им. 

ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина.

БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия. 

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. „Левицата“ (4,3%) и „Български възход“ (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3.4%). 

Данните, към момента, не дават особени надежди за бърз изход от политическата криза. Независимо от това коя политическа формация ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта) те ще трябва да решат една много сложна гатанка.

Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство лидирано от ГЕРБ, нито правителство лидирано от ПП-ДБ, …нито коалиционно правителство между двете. (Потенциално първите две политически формации).

Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.

Оформя се парадоксална картина – Не искаме тия, не искаме и ония, не ги искаме и заедно, но … трябва да се състави редовно правителство! Вероятно единствения изход от това положение е съставянето, под някаква форма, на „служебно“ (временно, експертно и т.н.) непартийно правителство … или нови избори. 

(Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние)

* Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г. г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства. 

 

 

Коментари

 • ФЪРКАТИЧКО

  24 Март 2023 11:33ч.

  Поредната активирана социоложка на повикване заблуждава електората. ВЕРВАЙТЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Томов

  24 Март 2023 13:11ч.

  Както винаги резултатът за възраждане и занижен с около 3% има и други социологически агенции

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

  24 Март 2023 13:57ч.

  Това е! ИстЕна ви казвам! Вервайте! Алангро!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tobiashob

  24 Март 2023 14:46ч.

  Thanks, +

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 5555

  24 Март 2023 11:42ч.

  Като цяло е вярно. С изключение на това за възхода и левицата.Тях само с шашми може да ги вкарат - по друг начин няма как. Освен това джендъро-красивите войнолюбци от ДБ много им дават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха!

  24 Март 2023 11:46ч.

  Агенция "Медиана" е от 1 човек и половина - Колю Колев на повикване с 99% участие и някакъв допълнителен 1% за подправка в манджата. Важно е пари да падат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бе, да

  24 Март 2023 11:47ч.

  Ама не!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само първите пет

  24 Март 2023 11:48ч.

  влизат в Народното събрание. Другото е раздувка срещу заплащане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължават

  24 Март 2023 11:58ч.

  да ни подготвят за неминуемата "победа" на транслатлантическата секта. Така е организирано. А ако трябва да се изразим по-грубо, но достатъчно ясно, ГЕРБ и ПП са двете бузки на евроатлантическия г*з у нас, докато ДБ е това по средата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  24 Март 2023 12:01ч.

  Не ми харесват тези резултати, но според мен са верни. Повечето хора нито си правят труда да се информират, нито се замислят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Верни са, защото ще бъдат обявени от ЦИК

  24 Март 2023 12:32ч.

  Там данни от избирателните секции не гледат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  24 Март 2023 12:17ч.

  Бой по ППДБ- прости педерасти и дебилни балъци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това не е социология, а кандърма

  24 Март 2023 12:28ч.

  Пробват да видят как ще го приемат хората, ако така натъкмят резултатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слънце

  24 Март 2023 12:29ч.

  Възраждане вървят постъпателно нагоре. Това междуцарствие в някакъв смисъл е подходящо за тях – партията определено се нуждае от време и съзряване (избистряне и силно обосноваване на някои тези и послания), а не бива и да се подценява обстоятелството, че имат необходимост от още няколко силни и разпознаваеми личности със сериозна експертиза. Последното е също и риск. Старите ще възприемат парашутистите (или гражданската квота) разбираемо „на нож“, но така е устроен животът. Има обща битка, но има и борба на всяко живо същество за място под слънцето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имат такива личности

  24 Март 2023 13:11ч.

  Просто ние сме склонни да се концентрираме върху лицето на партията, Костадинов в случая. Нормално е за всеки народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвместителство

  24 Март 2023 14:07ч.

  Да, колега 13,11 - Костадинов вече не е сам, но има още дълъг път за извървяване на партията като цяло. Костадинов има силно и почти по всички теми убедително говорене. Разпознаваеми, много прилично изглеждащи хора, които напрупаха вече сериозен опит за поведение пред камера, публика и аргументирано изграждане на тези са също: Цончо Ганев, Деян Николов, вероятно вече и Ангел Георгиев. Изрично искам да акцентирам върху личността на Виктор Папазов, който ярко подсили икономическата и финансовата експертиза на партията, макар че изглежда е гражданска квота. Последното не го твърдя! В доста отрасли още нямат сериозни хора с голяма експертиза. Костадинов е принуден да се справя по съвместителство, което трудна и неблагодарна работа.Вие вероятно сте склонен да посочите и други лица и е ваше пълно право. Аз на този етап това виждам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амира

  24 Март 2023 14:50ч.

  Така е, съгласна съм, че само един Костадин не стига, колкото и да е напорист и ярък. Особено в икономическата част има нужда от ерудити, да не пропусна да спомена подкрепата на доц. Сарийски за Възраждане в тази насока. Трябват им и експерти, и още много разяснителна работа на терен. Успех на Коце и компания!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • #Идиоти вън

  24 Март 2023 12:33ч.

  Видно е,че всички номера от джендърската номенклатура ще гласуват за ПП, та нали и един от съпредседателите им е от тях!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  24 Март 2023 12:53ч.

  Ееех, другарке Нинова... Каква партия разсипа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалния процент на гласуващите за Възраждане

  24 Март 2023 12:55ч.

  би следвало да е поне равен на подписалите референдума за еврото.. А това на този етап предполага поне 20%

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо,

  24 Март 2023 13:21ч.

  На новите избори след няколко месеца ще имат и повече..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  24 Март 2023 12:56ч.

  Такава дандания по медиите, а разликата между вероятните "победители" е плюс минус 2%,направо в рамките на статистическата грешка! Това показва само, че хората не харесват особено нито едните, нито другите,че доверие не заслужават, а правителството ще може да събере мнозинство само , доколкото да ни нахака в руско–украинския конфликт и после ще се разпадне! Ето, затова се дрънчи по всички медии и обиколки на политиците, че ни трябва правителство на всяка цена! Докато лидерите на ПП иДСБ, ГЕРБ и БСП не осъзнаят, че досегашните им комични опити да се закрепят в политиката водят винаги до един и същи резултати, може би и заради техните "страхотни и неоспорими" личностни качества! Дайте път на други хора, не е задължително да са млади, или стари, да са зъвършили в чужбина , или България – просто да могат да се гледат с повече разбиране и да се ненавиждат по–малко от сегашните лидери-неудачници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конфликта е нападение на англосаксите срещу Русия, прикрито като руска гражданска война, също като преди сто години

  24 Март 2023 14:16ч.

  Иначе другото е вярно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От агенцията: "Тези данни не са предизборни прогнози.

  24 Март 2023 13:43ч.

  Те показват как ще бъдат нагласени резултатите към момента".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напреж, след амбасадата,

  24 Март 2023 13:49ч.

  Кьоркьопеклар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  24 Март 2023 13:52ч.

  Фатмакът бил политик, според някои?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пор Ошенко

  24 Март 2023 13:56ч.

  Помпат усилено "резултата" на герберастите, ПеПерастите, деберастите и башибозука. Смъкват резултата на Възраждане. Но рано или късно истината ще възтържествува!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Христов

  24 Март 2023 13:59ч.

  На късата памет разчитат тези с парите и плащата наляво и на дясно и всеки им взима парите,защото глада е по силен от тока.НО,свободата Санчо не е в салама а в главата и душата на човека.Така че и вие от сайта"Гласове" ,салама май е по-важен от свободата,за съжаление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

  24 Март 2023 14:09ч.

  Ако ми дадете отново властта обещавам да ремонтирам не само Априлската гимназия, но и Октомврийската, Ноемврийската и дори Декемврийската! ИстЕна ви казвам! Честна харвардско-канадска! Татко Петко гарантира, защото ме познава от много малък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • спасение няма

  24 Март 2023 14:54ч.

  Тези резултати потвърждават моята теза, че българският народ за 30 години “демокрация” е оглупял свирепо и безнадеждно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е!

  24 Март 2023 18:10ч.

  Бих добавил и непоправимо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  24 Март 2023 16:37ч.

  Колко още доказателства са нужни, за да прогледне народът ни, че крадците, лъжците и измамниците са именно представителите на ГЕРБ и ПП/ДБ? За гробарите имам някаква обяснение, те имат какво да губят, защото са поставени на места, които при конкурси посмъртно не биха могли да заемат. Но "умните и красивите" нямат ли няколко гънки в мозъка си, че да прозрат, как от очевидните измамници с чуждоземски дипломи, няма да получат нищо друго освен измама? И отново за процентите. Социологическите агенции са платени проводници на манипулация. Тяхната дейност трябва да се забрани един месец преди и по време на изборите. Ако Възраждане успее да получи достъп до Информационно обслужване, крайните резултати могат драстично да се променят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чичо Джо

  24 Март 2023 16:44ч.

  Първо и второ място - " Козяк ''

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  24 Март 2023 16:46ч.

  и 4-то

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бат Ваньо

  24 Март 2023 18:07ч.

  Тези социологически данни за това кои партии ще преминат 4% праг за влизане в следващия парламент. Абсолютна манипулация на гласоподавателя и гнусна порнография.На тези избори пак ще имаме изненадани, но във всички случаи колкото повече партии и коалиции влязат в НС толкова по-голям е шансът да се състави коалиционно правителство около обща политическа и икономическа програма без доминацията на ГЕРБ и ПП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проектът на глобалистите върви като железен слон...

  24 Март 2023 20:06ч.

  В момента фалират банките в САЩ, за да ги изкупи държавата, и да наложи на всички електронна валута.. До задължителната и употреба остава малко време...CBDC (CentralBankDigitalCurrency). В ЕС се готвят да сторят същото, мадам Лагард призна на прангстерите... Просто ще трябва да забранят парите в брой.. Затова нашият проевропейски "елит" бърза с работата по приемането на еврото... https://glasove.com/novini/kostadinov-po-vavezhdane-na-evroto-v-balgariya-prodalzhava-da-se-raboti-zadkulisno. Много напрегнат момент е това, и всичко ще сторят, за да ни попречат за провеждане на референдум; дори гражданска война може да ни организират... То не бяха счупени паметни плочи, боядисване на паметници, то не бяха зомбиране и мозъчни промивки по чужсдите (наши) медии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил

  24 Март 2023 21:18ч.

  И някой вярва на Информационно обслужване за ПП/ДБ и Възраждане? Кокорчовци разсипаха икономиката за няма 3 месеца и това харесва на избирателите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЕРБ има структури, рода, що годе разбираемо

  24 Март 2023 21:48ч.

  Ама ПП-то, тия откровени лъжци и мошеници, без структури, някакви си двама трима с блуждаещи погледи ...... Пълна измама е! Даже БСП-то трябва да са повече от ПП-то

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Байдън разииишшли

  25 Март 2023 2:00ч.

  Задремални.[url=https://i.imgur.com/cl2wMdd.jpg]цък[/url]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  25 Март 2023 3:28ч.

  За съжаление поведението народно само потвърждава мнението на проф. Иво Христов за българската популация. Ще добавя няма народ, има сбирщина от малоумници, далавераджии и тук-там хора. Единственото, което дава надежда е че извадката гласоподаватели не е представителна (и дано не е). Замислете се докога ще ви има като държава, безметежни кретени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи