Коалиционен партньор на БСП и Първанов пак получи обвинение

Коалиционен партньор на БСП и Първанов пак получи обвинение
Прокуратурата е повдигнала обвинение наа Цветелин Кънчев,Христо Върбанов и на още трима души за изнудване на бившия шеф на Гражданска защита Никола Николов. Това съобщи градският прокурор Николай Кокинов. Той обясни, че петимата са задържани за 72 часа. Освен самото изнудване нашият интерес привлече и фактът, че Николов разполага с толкова големи суми - 150 000 евро, и затова ще проверим откъде има тези пари, каза градският прокурор. Кокинов обясни, че ще се изяснява и въпросът защо бившият шеф на Гражданска защита се обърнал към прокуратурата едва след като платил доста сериозни суми, а не още в началото на изнудването.
Името на Никола Николов не за пръв път се забърква в сканадали. Докато беше директор на дирекция &bdquo;Гражданска защита", която по това време се намираше под шапката на Министерството за държавна политика при бедствия и аварии оглавявано от Емел Етем, Николов е платил на турската фирма &bdquo;Хеким инпорт експорт" 1,7 млн лева за 177 фургона, в които трябваше да бъдат настанени хора останали без дом след наводненията от 2005 г.Групата е изнудвала Николов за 250 000 евро със заплахата, че ще оповести пред медиите документи уличаващи го в длъжностно присвояване. Николов е успял да събере 150 000 евро и ги е предал на рекетьорите, но преди да предаде втората вноска е уведомил органите на МВР и полицията е арестувала цялата група.При това положение се оказа, че <strong>един квадратен метър жилищна площ във фургон струва почти колкото тази на апартаментите в София.</strong> Освен това фургоните не бяха снабдени с отопление и хората в пострадалите селища отказваха да живеят в тях през зимата. Тази далавера предизвика първия вот на недоверие срещу кабинета на Станишев.&nbsp; Малко след това <strong>Николов подаде оставка като директор на &bdquo;Гражданска защита&ldquo; и оглави политическия кабинет на Емел Етем в министерството.</strong><br />Месец преди парламентарните избори през 2009 г. Цвтелин Кънчев, който е задържан в ареста за 72 часа, <strong>беше наложен за коалиционен партньор в Коалиция за България лично от тогавашния член на Изпълнителното бюро на БСП Румен Петков.</strong> В началото се предвиждаше Кънчев да заеме избираемо място в листите на левицата, но местните структури на БСП <strong>масово отказваха да го подкрепят заради криминалното му минало. </strong><br />През 2000 г. Кънчев, който е бивш депутат от Българския бизнес блок и Евролевицата, беше осъден на шест години затвор за рекет и побой и така се превърна в първия депутат от времето на прехода, който е излежавал ефективна присъда. След произнасянето на присъдата през февруари 2000 г. ромсикят лидер не се яви за изтърпяване на наказанието си и влезе в затвора след национално издирване чак на 21 ноември 2001 г., когато се предаде доброволно. <strong>По това време той вече беше коалиционене партньор на ДПС. </strong><br />За добро поведение Кънчев изтърпява само две години от присъдадата си <strong>и е освободен предсрочно през 2003 г.,</strong> като му е наложен изпитателен срок от четири години. <strong>Малко преди парламентарните избори от 2005 г., лично вицепрезидентът Ангел Марин амнистира Цветелин Кънчев</strong>, което му позволява да се кандидатира за народен представител от учредената от него партия Евророма. За благодарност, на президентските избори през 2006 г., <strong>Кънчев и партията му подкрепят кандидатурата на Георги Първанов за втори мандат.</strong><br />Дднес Кънчев има един депутат в парламента. Това е Милена Христова, която беше предложена лично от него на коалиционните му партньори от БСП. <br />

Коментари

  • запалката

    02 Дек 2009 17:20ч.

    Ей! Алчността е опасна работа. Казахте ли,че 150000е. стигат?Човека платили ги? Плати ги!Заместник на Емел Етем,Генерал-наш човек!Що продължихте да искате и искате още бе,мангали шибани? Сега знаете ли колко усилия ще ни струва да потулим случая, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алехин

    02 Дек 2009 18:19ч.

    Гоцето не е амнистирал това същество, а го помилва. Има съществена разлика, защото при амнистия нямаше да може да се кандидатира за НС. Помилването беше направено единствено с политическа цел и сега, когато се оказва, че съществото не само, че не се е поправило, но продължава с престъпната си дейност, някой трябва да си понесе последствията. Един импийчмънт е подходящото наказание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи