Караджова: Ваканционно селище в Иракли се строи напълно законно

Караджова: Ваканционно селище в Иракли се строи напълно законно
Построяването на ваканционно селище в Иракли е напълно законно, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова в отговор на протестите на природозащитници, съобщава "Дарик". Същевременно тя обяви, че това, което е направила като министър, "не е направено от никой друг преди това”, предаде "Фокус".
<p>&nbsp;</p> <p>Само през 2012 г. са обявени 21 нови защитени територии в страната, както и нови защитени зони, изтъкна министърката. Тя иронизира неправителствените екоорганизации с думите: <em>Няма как да запишем в закона, че без съгласието на всяко гражданско сдружение, което се състои между един и пет човека, не може да се развива страната</em>.</p> <p>Министър Караджова обясни, че община Несебър е разработила проект на нов общ устройствен план, в който е предвидено огромно застрояване. <em>По тази причина Министерство на околната среда и водите и аз, като министър, върнахме плана за преработване и не само този план. Такива планове разработиха по българското Черноморие и в община Балчик, Бяла, Несебър, Созопол, Царево, Шабла. Всички екологични оценки на тези общи устройствени планове бяха върнати от мен като министър, защото включваха застрояване многократно над това, което ние считахме, че е допустимо от гледна точка на целите за опазване на защитените зони и територии в България,</em> изтъкна Караджова.</p> <p>Тя обясни, че през август 2009 г. е забранила стартирането на каквато и да е процедура за застрояване до влизането в сила на новия общ устройствен план на община Несебър.</p> <p>По казуса с дюните в Несебър Караджова коментира, че директорът на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев не е извършил нарушение. През декември той е получил преписка с искане за промяна на инвестиционното предложение за застрояване, като новото инвестиционно намерение е било в пъти по-малко от старото, одобрено през 2008 г. от предишния директор. Тъй като това е урбанизирана територия, Георгиев няма право да започне нова процедура по оценка за въздействие, каза още Караджова.</p>

Коментари

  • Мирослав Зеленогорски

    14 Яну 2013 21:30ч.

    Да, да, да! Точно така! И ние това си го мислехме, но не можехме да го формулираме толкова ясно и хубаво! "Икономика 2000" и останалите признателни обръчи около теб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карамба

    14 Яну 2013 21:35ч.

    Нонче,знаеш ли що е шменти-капели? Ако не знаеш попитай бат Бойко! Що ни правиш на абдали?Рабираме те, че не искаш да уволниш шефа на РИОСВ Бургас,защото е ваше момче ГЕРБаджийче. А защо да попитам сменихте всички директор на РИОСВ? И сложихте калинки на ГЕРБ? Какв работа чакаш да ти свършат тези профани?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дени

    14 Яну 2013 21:38ч.

    Момичето е глупаво .....но и нагло.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • недолюбващ

    14 Яну 2013 21:41ч.

    Хвалбите и са достойни за баш-началникът и-добре се хвалят герберчетата сами, че да си повярват-АМАН ОТ НАГЛЕЦИ като започнеш от бат.им БОЙКА и стигнеш до селско ниво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Stoyan

    15 Яну 2013 0:01ч.

    Tezi ne sa gerberi, te sa narcisi.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи