Караджова: Аз съм най-добрият министър на екологията, и без протести спирам безумното строителство

Караджова: Аз съм най-добрият министър на екологията, и без протести спирам безумното строителство
Няма как проблемът със строителството в Банско да бъде решен в спешен порядък. Трябва да минат няколко процедури и решения, за да може да бъде изградена втора ски писта или лифт, коментира пред БНТ министърът на околната среда и водите Нона Караджова. “Ако се промени режимът в ски зоната, което ще бъде разгледано на висш експертен екологичен съвет в МОСВ в 20-дневен срок, и ако бъде одобрено, по закон съм длъжна да внеса предложението в Министерския съвет”, обясни тя. След подробно разглеждане може да се каже дали предложеното инвестиционно предложение може да навреди на околната среда.
<p>&ldquo;Не мога да се намеся в спора и ще е непрофесионално, преди да съм видяла къде ще бъдат тия въжени линии и да кажа &ndash; да, това вреди или не вреди на околната среда&rdquo;, добави тя.</p> <p>Според нея, неправомерни дествия спрямо строежав Иракли са допуснати от директора на РИОСВ още през 2007 година.&nbsp;</p> <p>&ldquo;Напълно ги разбирам младите хора, които излизат на площадите. Аз също ходя по планините. Но мога да кажа, са твърде закъснели. Много малко проекти се одобриха последните години. Огромното строителство, безумията, които се случиха, това беше един 10-годишен период на безумно строителство, припомни Караджова.</p> <p>&ldquo;Аз съм един от най-добрите министри в последните 20 години в тази област&rdquo;, каза тя и избори забраните, които е наложила, за да спаси ценни територии от затрояване, най-вече по Черноморието.</p> <p>&ldquo;Върнала съм екологични оценки на 6 общи устройствени планове в тази една година и половина, без да има протести. Тези общи устройствени планове предвиждаха безумно строителство. Върнала съм ги без да има протести. Няма да ги одобря докато съм министър на околната среда тия планове&rdquo;, заяви Караджова.</p> <p>"В Иракли няколко места са допустими за курортно строителство. Независимо че е урбанизирана територия, регионалният директор е разпоредил оценки за въздействие на околната среда и оценка по &ldquo;Натура&rdquo;. Караджова припомни, че резултатите от тези оценки са били оповестени и обществено обсъдени през 2012 година. Тогава не е имало никаква възражения, и затова тя обявила, че процедурите са били законни.</p> <p>&ldquo;Неправителствените организации и гражданското общество стриктно следят какво се качва на страницата ни. Няма нищо скрито-покрито. Това е в резултат на политиката, която разпоредих още 2009 година&rdquo;, каза министърът.</p> <p>&ldquo;Напълно законно са проведени екологичните оценки и са влезли в сила. Нарушението е от страна на инвеститора заради това, че е допуснал по-голямо строителство от разрешеното. Допуснато е нарушение и от главния архитект на община Несебър, който е издал разрешение за строеж в по-големи строителни рамки спрямо екологичната оценка&rdquo;, обясни тя.</p> <p>Караджова обяви и, че ще започне изготвянето на подробни карти. С приоритет е картирането в района на Черно море, което ще приключи до края на годината.</p>

Коментари

  • галина симеонова

    16 Яну 2013 16:42ч.

    харесан свят - казваше баба ми за такива темерути като тия от герб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • планинар

    16 Яну 2013 17:44ч.

    като правило-ски пистите(особено на стръмен терен)Увреждат Природата.....Спомням си девствения вид на Пирин ,гледан откъм Банско,а сега е вече друго-човешката намеса е създала дисхармония.Както почти навсякъде,макар че има начин и да не е така-но не и в България??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гото

    16 Яну 2013 18:04ч.

    Всичко е Мара втасала, сал не се е сресала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдател

    16 Яну 2013 20:48ч.

    Боже, и тая си вярва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи