И Борисов клекна пред Путин

И Борисов клекна пред Путин
Работата по трите енергийни проекта „Южен поток”, „Бургас – Александруполис” и АЕЦ „Белене” ще продължи. Това стана ясно след края на заседанието на българо-руската комисия по икономическо и техническо сътрудничество.По този повод руският енергиен министър Сергей Шматко заяви, че резултатите от срещата са опровергали скептиците, които са твърдели, че новото българско правителство ще охлади отношенията с Русия. По-късно Шматко се срещна и с президента Георги Първанов, който е основният лобист на руската страна за реализирането на трите проекта. След срещата си със Сергей Шматко Първанов изрази задоволство от постигнатите резултати.
<p>Въпреки, че преди парламентарните изборите настоящият премиер<strong> Бойко Борисов многократно заявяваше, че проектите &bdquo;Бургас &ndash; Александруполис&rdquo; и АЕЦ &bdquo;Белене&rdquo; са крайно неизгодни за България</strong>, след идването си на власт той смекчи тона. По време на първата си среща с Владимир Путин, която се проведе в Полша през септември, Борисов помоли руския премиер да го изчака няколко месеца, за да може да се запознае по-детайлно с трите енергийни проекта. По време на тази среща Путин заяви, че иска от Борисов само да отговори на въпроса дали ще продължи проектите подписани от правителството на Станишев.<br /><br />След вчерашната българо &ndash; руска среща и задоволството на Шматко и Първанов може да се каже, че <strong>отговорът на Борисов към Путин е положителен.</strong> По този начин България ще продължи да работи по трите руски енергийни проекта, два от които са доказано неизгодни за нея. Това са &bdquo;Бургас &ndash; Александруполис&rdquo;, който ще нанесе тежки поражения на черноморския туризъм и АЕЦ &bdquo;Белене&rdquo;, който след построяването си ще продава скъпия си ток само на българските потребители, защото няма да бъде конкурентноспособен спрямо румънските атомни електроцентрали, една от които предстои да бъде пусната в експлоатация в най-скоро време. <strong>За разлика от България, Румъния избра да работи в областта на енергетиката не с Русия, а с Франция.</strong><br /><br />Продължаването на работата по енергийните проекти ще донесе и вторични вреди на България, защото в страната ще влязат руски пари, които ще обслужват руските геополитически интереси, а <strong>влиянието на българската енергийна мафия ще бъде чувствително увеличено.</strong><br /><br />Желанието на Русия да построи АЕЦ &bdquo;Белене&rdquo; е голямо и аргументът за това, според Сергей Шматко е, че страната иска да излезе на европейския енергиен пазар. След като редица западноевропейски и американски фирми отказаха да участват в губещия проект, вчера Шматко предложи проектно финансиране на корпоративно ниво и заяви, че <strong>Русия е готова да поеме плащанията към фирмите, ангажирани с доставки на оборудване за АЕЦ &bdquo;Белене&rdquo;</strong>, чийто изпълнител е руската компания &ldquo;Атомстройекспорт&ldquo;. По този начин <strong>проектът АЕЦ &bdquo;Белене&rdquo; ще стане практически изцяло руски.</strong> Нещо, срещу което се бореше Сергей Станишев, а тогавашната опозиция от СДС и ДСБ го предупреждаваше, че ако реализира това руско предложение ще извърши национално предателство.&nbsp;&nbsp; <br /></p>

Коментари

  • eg0gdhrtfykiloipo

    13 Дек 2009 1:09ч.

    Черноморието ще се опази, ББ постъпи умно. Добре е в България геополитическите интереси на големите играчи да се балансират. Браво на Бойко! Няма от какво да се страхуваме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питане

    16 Дек 2009 20:27ч.

    А защо трябва на българска земя, при това в земетръсна зона, да се изгражда тепърва руска АЕЦ с руска технология ? Не може ли Русия да си я изгрради на своя територия, като иска да предлага електроенергия за износ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трифон

    22 Дек 2009 23:34ч.

    Как няма да клекне като е въздух под налягане. Отдавна казвам, че този не е никакъв мъж. Истинският мъж: 1. Не се хвали; 2. Когато не може да се справи с нещо, не се оправдава че този или онзи му пречат и 3. Бидейки 190 см висок и 120 кг тежък, заставайки до лилиПутин (168/72)няма как да изглежда по-малък от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи