Холандия пак ни отряза за Шенген заради слабата борба с корупцията и организираната престъпност

Холандия пак ни отряза за Шенген заради слабата борба с корупцията и организираната престъпност
Холандия няма да промени позицията си по отношение на влизането на Румъния и България в Шенгенската зона до края на тази година, а решението на страната за следващата година ще зависи от мониторинговия доклад на Европейската комисия за справянето с организираната престъпност и корупцията в двете балкански държави, който ще бъде оповестен през февруари. Това стана ясно от изказване на министъра по въпросите на имиграцията на Холандия Херд Леерс пред агенция „Ройтерс“.
<p>По този начин очакванията на българското правителство, че Холандия ще се съгласи на компромис спрямо България и Румъния, не се оправдаха.</p> <p>Според прогнозите на премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов&nbsp; България трябваше да влезе в Шенген още през март тази година. Страната обаче беше оставена да чака заради вето, което Холандия и Финладния наложиха. Двете страни аргументираха позицията си с липсата на доверие към България заради незадоволителните резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. &nbsp;<br /><br />Днес холандският министър отказа да приеме дори варианта България и Румъния да имат особен статут в Шенген, като първоначално споразумението да действа само за летищата, а на по-късен етап и на сухопътните граници.<br /><br />Леерс беше категоричен, че страната му няма да направи компромис, ако на въпросът с членството на България и Румъния бъде поставен на срещата на лидерите на ЕС, която ще се проведе на 9 декември. Именно тогава се очакваше да има развитие по темата. В тази връзка министърът каза: "Сигурни сме 100%. Няма нужда да го вкарват в дневния ред (на срещата). За нас въпросът е ясен. Румъния и България първо трябва да покажат резултати. Това е по-важно, отколкото да намерим решение на въпроса с Шенген".<br /><br /></p>

Коментари

  • Хан Крум

    24 Ное 2011 23:17ч.

    А за какво ни е обща граница с холандцитe? Трябват ни Чехия, Полша, Австрия, Германия, Италия, Франция и Англия, с които и без това нямаме общи граници. С останалите страни от ЕС и досегашния безвизов режим ни върши работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хан Крум

    24 Ное 2011 23:19ч.

    Това, което ни трябва повече, е безвизов режим с Щатите, а питекът има пълно основание да го поиска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи