ЕС започва преговори за присъединяване на Сърбия

ЕС започва преговори за присъединяване на Сърбия
Лидерите на Европейския съюз дадоха зелена светлина за започването на преговори за присъединяване на Сърбия, съобщава АФП, като се позовава на дипломатически източник. "Съветът реши да започне преговори за присъединяване на Сърбия до януари или по-късно", посочва европейски дипломат, пожелал анонимност. Така ще бъдат възнаградени усилията на Сърбия, която е кандидат за членство в общността от март 2012 г., за нормализиране на отношенията с бившата й провинция Косово.
<p>На 19 април Белград и Прищина подписаха историческо споразумение, под егидата на ЕС,&nbsp; за нормализиране на двустранните отношения след месеци на трудни преговори. Прилагането на това споразумение представлява предизвикателство за Белград, който е силно критикуван от голяма част от 40-те хил. сърби, живеещи в северната част на Косово. </p> <p>През пролетта на 1999 г. въздушните удари на НАТО прогониха сръбските сили от Косово. Девет години по-късно, подкрепена от САЩ и повечето от страните от ЕС, Прищина обяви своята независимост, която все отказват да признаят Сърбия, но също така и пет страни от ЕС, сред които и Испания.</p> <p>Влизането на Сърбия в Европейския съюз може да отнеме няколко години, подобно на нейната съседка Хърватия, която ще се присъедини към общността на 1 юли, повече от осем години след началото на преговорите през октомври 2005 г.</p>

Коментари

  • БАНДИТ БОЙКО

    29 Юни 2013 0:50ч.

    Виждам, че се интересувате от задкулисието на президентското чучело, но знам, че това чучело не е откритие на Бойко. Не виждате ли, че ПЛЕВНЕЛИЕВ Е ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ КАТАЛИЗАТОРИ НА ПЪРВОНАЧАЛНИТЕ ПРОТЕСТИ?! Не забелязахте ли паническия му страх при избора на Пеевски за шеф на ДАНС?! Той се ужасява от възможността някой правоимащ да поиска информация от германските служби за дейността му в Германия между 1990 и 1994 г.! Все още има свидетели (някои са известни на обществото), които знаят кой дотътри токущо излюпеното инженерче в Германия, кой му даде началния капитал да основе Iris International GmbH, кой вкара шушумингата Роско като подизпълнител на един от най-крупните строителни магнати (с над 1 милиард марки годишен оборот!) с участие в най-значимите строителни обекти в Германия!!! Кучето е заровено в Германия, не – в Кипър.Познавам част от играчите, защото по него време бях вече 20 години в Германия.Не искам да споменавам имена, защото някои от тях бяха на сцената преди 1990, някои от тях се познаваха с Путин, преди светът да беше чул за него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи