Делян Добрев: НЕК в критично състояние заради "Белене" и "Цанков камък"

Делян Добрев: НЕК в критично състояние заради "Белене" и "Цанков камък"
Критичното състояние на Националната електрическа компания (НЕК) се дължи на проектите „Белене” и „Цанков камък”, за които са похарчени 2,5 млрд. лева. Ако не бяха те по сметката на компанията щеше да има 600 млн. лева депозит, каза Делян Добрев, бивш министър на енергетиката в кабинета „Борисов”, съобщава "Дарик".
<p>Изявлението му е в отговор на изнесената днес информация от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че НЕК е в критично състояние с 1,9 млрд. задължения. Освен това от утре, 1 юли, има опасност Европейската комисия да наложи санкции на България -&nbsp; по 9000 лв. на ден, тъй като днес изтича срокът за разделяне на електропреносната мрежа от системния оператор, т.е. НЕК от ЕСО.</p> <p>Разделянето на НЕК от ЕСО трябваше вече да е факт и за него имаше избран международен консултант, каза Делян Добрев. Ако консултантът не си е свършил работата в срок, следва да му бъде търсена отговорност, но санкциите от Европейската комисия не са автоматични и се прилагат единствено след осъдителна присъда за неспазване на европейското законодателство, каквато към момента няма, обясни бившият енергиен министър.</p> <p><em>Обикновено този процес трае между една и две години, като, ако в този период несъответствието бъде отстранено, до санкции няма да се стигне</em>, коментира той. <br /><br />Добрев увери, че не знае за упълномощаване на Михаил Андонов за разпореждане с активи на българския енергиен холдинг, каквато информация днес изнесе министър Стойнев. <em>Дори и да има такова, то не може да доведе до продажба на ВЕЦ поради няколко причини. БЕХ няма ВЕЦ-ове, а от 201-а всяка продажба на ДМА се извършва от Агенцията по приватизация. ВЕЦ-овете са в забранителен списък и за продажбата им трябва решение на Народното събрание</em>, поясни Делян Добрев.</p>

Коментари

  • МУНЧО

    01 Юли 2013 2:22ч.

    Критичното състояние на Националната електрическа компания (НЕК) се дължи не на проектите „Белене” и „Цанков камък”, а на некадърно и безотговорно управление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до Мунчо

    01 Юли 2013 3:32ч.

    Как некадърно управление? То беше иновативно в световен мащаб. Къде другаде можеш да видиш министър на енергетиката, завършил...хуманитарни науки(както сам се похвали в едно интервю). А в съвета на директорите на БЕХ,състоящ се от трима души бяха счетоводител,маш.инженер и...забележи-психолог!!! Ами то щеше да е уникално,ако енергетиката не беше колабирала-принос в науката на мениджмънта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До МунЧо

    01 Юли 2013 4:07ч.

    Мунчо, пак са ти дошли на гости зелените човечета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Uuuuuu

    01 Юли 2013 8:24ч.

    ДЖУКЛИВИЯТ МАНГАЛ НЕ СПИРА ДА СЕ ИЗЯВЯВА КАТО СПЕЦИАЛИСТ.ТОЯ НЕЩАСТНИК Е ЗА ЗАТВОРА.ПРОСТАК ПРОСТ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи