Бюджет 2010: Борисов задмина Станишев

Бюджет 2010: Борисов задмина Станишев
Гласуваният от Народната събрание преди ден чл. 17 от закона за бюджет 2010, който позволява на правителството да намалява и увеличава парите за отделните сектори, както прецени и без санкция на парламента е буквално повторение на лошите практики на тройната коалиция. Днес текстът е атакуван от бившите управляващи от БСП и ДПС, които първи си позволиха да гласуват такова решение по време на мандата си. Тогавашната опозиция в лицето на СДС и ДСБ атакува решението пред Конституционния съд. Година по-късно обаче, същото решение им изглежда напълно конституционно и нормално. Дори е прието с техните гласове.
<p>&nbsp;</p> <p>Освен безпринципността на Синята коалиця, решението показва и пълното сходство в управленските похвати на ГЕРБ и тройната коалиция в най-важните сфери на политиката.</p> <p>В решението на Конституционния съд за незаконното искане на тройната коалиция от миналата година, съдия Румен Янков е подписал с особено мнение, за което е изложил следните аргументи:<br />"...Това обстоятелство неминуемо ще има за последица промяната на бюджетната квалификация: кой ще бъде ощетен или кой да бъде поощрен, кога да стане това и т.н. <strong>Получава се ситуация, която не може да бъде търпяна от гледище на конституционализма - изпълнителната власт да действа по свое собствено усмотрение</strong>, като се позовава на даденото й правомощие. Отговорност няма да носи и законодателят - той ще се позовава на факта, че е дал на изпълнителната власт конституционно правомощие да променя бюджета. В заключение:<strong> настоящото решение не само е несмислено, но и опасно - не представлява нищо друго освен непопълнена полица, която не само днешното, но и всяко следващо правителство да може да попълва безпрепятствено по своя преценка". </strong></p> <p>Преди година съдия Румен Янков и колегите му от Конституционния съд успяха да смекчат противоконституционните желания на правителството на Станишев. Днес обаче вероятно ще им бъде по-трудно.</p>

Коментари

  • Един българин

    04 Дек 2009 19:56ч.

    Пак Иван Костов е виновен, това е положението...Не ми е ясно с какво щяха да се занимават Явор Дачков и компанията около него, ако Костов го нямаше?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • css

    04 Дек 2009 20:07ч.

    Стефан Софиянски: Бюджетът е лош! Костов подкрепя бюджета, знаейки че е лош, от користни съображения, целейки провала на ГЕРБ, а Мартин Димитров от неопитност и слаба икономическа подготовка. www-sofiansky-com

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алехин

    04 Дек 2009 21:36ч.

    Естествено е да има по-завишени критерии към партиите, които наричат себе си &quot;десни&quot;, защото уж те трябва да са коректив на комунистите, вкл. ГЕРБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи