Брюксел: България е най-бедната страна в ЕС

Брюксел: България е най-бедната страна в ЕС
България е най-бедната страна в Европейския съюз. 49 на сто от населението, 52 на сто от децата и 61 на сто от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване. Тези нива са два пъти над средните за общността. Това са заключенията на представения днес анализ на социалната ситуация в ЕС, в който има специален раздел за България, съобщава кореспондентът на БНР в белгийската столица.
<p>Крайните мерки за икономии са подобрили значително бюджетните позиции, но на цената на растящо социално недоволство в България, се казва в документа. Европейската комисия отбелязва,&nbsp; че масовите протести, довели до оставка на правителството, са били предизвикани от необичайно високите сметки за електричество, което е един от основните разходи за българските семейства.</p> <p>85 на сто от месечните доходи на домакинството отиват за покриването на основни нужди, а 44 на сто от хората в България търпят сериозни материални лишения, подчертава анализът.</p> <p>Заедно с Испания, Италия, Гърция и Кипър, България е и сред страните, в които младежката безработица надхвърля 20 на сто. В края на 2012 г. у нас е регистриран вторият най-голям спад на заетостта като цяло. В същото време сме на първо място по несъответствие&nbsp;между квалификацията и уменията на търсещите работа и нуждите на пазара на труда.</p> <p>Негативната картина допълват и неблагоприятни демографски тенденции. Продължителността на живота на жените у нас е най-ниската в ЕС - 78 г. при средни над 83. Мъжете живеят до 71 г., което е третата най-ниска продължителност на живота в ЕС.</p>

Коментари

  • До къде я докараха България...

    26 Март 2013 22:44ч.

    Евро-Атлантическите ценности -\"...България е най-бедната страна в Европейския съюз. 49 на сто от населението, 52 на сто от децата и 61 на сто от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване...\" и в добавка със 100% загубен държавен суверинитет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лош мат,реал

    27 Март 2013 0:25ч.

    Дотук ни докара крадливата шайка на ГЕРБ, начело с Буда-та.Погледнете какви ги е вършил Мирослав Найденов. Кудкудякаха три и повече години срещу Тройната коалиция, но не можаха нищо да докажат.А те още с единия си крак са във властта (служебния кабинет) и вече прокуратурата се залавя с тях.Какво ли ще научим сред изборите през лятото?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явор Не

    27 Март 2013 1:06ч.

    По-добре най-бедната в Европа, отколкото 16-та съветска република с евтин бензин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мони

    27 Март 2013 1:22ч.

    Е? Каква Европа? Какви пет лева? Видяхме цялата прелест на Европейския съюз! Англия не ни иска,сега и Германия се кани да направи това. В скоро време не ще ни искат никъде в Европа както виждате дори за бели роби! Натискай се Българио за много "хубавия" живот който ни предлагат! Само с констатации ли,ще се задоволят Е.С.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йоцо

    27 Март 2013 16:23ч.

    През октомври 2010 г. Мирослав Найденов е обещал подкуп от 200 000 лв. на шефа на Държавен фонд „Земеделие” БЕДНИ ЛИ ,КАКВИ БЕДНИ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мики Рурк

    27 Март 2013 17:33ч.

    Че сме най бедната почти верно въпросът е кога сме били по напред.Дали 1989 или 1997 или 2009 а може би по време на ония прочути 800 дни. Дачков ст6атията е поръчкова .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Stoqn

    05 Юни 2013 5:49ч.

    \"По-добре най-бедната в Европа, отколкото 16-та съветска република с евтин бензин \"\r\nаз предпочитам да съм в съветска република\r\nа ти си стой в някоя бедна държавица\r\nнеблагодарници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи