Борисов: Съчувствам на г-жа Йотова, че не е имала премиер, готов да спре сделка като тази в Несебър

Борисов: Съчувствам на г-жа Йотова, че не е имала премиер, готов да спре сделка като тази в Несебър
Разбирам съжалението на евродепутатката г-жа Илияна Йотова, затова, че никога досега не е имала такъв премиер, който е готов да спре сделка като тази в Несебър, и й съчувствам. Това каза пред Агенция „Фокус” премиерът Бойко Борисов по повод интервюто на Йотова и обвиненията й към земеделския министър Мирослав Найденов, отправени по-рано днес.
<p><em>Когато говори за подписването на оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов, тя най-напред трябва да поиска оставката на тогавашния премиер на тройната коалиция Сергей Станишев, на тогавашния министър на земеделието Нихат Кабил и на тогавашния кмет на Несебър Николай Димитров, който беше опонент на последните избори на кандидата на Политическа партия ГЕРБ</em>, коментира Бойко Борисов.</p> <p>Той съобщи, че е изпратил министър Найденов да отиде утре на място в Несебър. <em>Нека евродепутатът Йотова да изпрати на място Сергей Станишев, тогавашния земеделски министър, за да може да се разбере кой какво и как е направил</em>, каза още премиерът.</p> <p>Земеделският министър Мирослав Найденов коментира по повод изявлението на евродепутатката, че <em>мините избухват днес, но са заложени по време на управлението на партията на г-жа Йотова</em>.</p> <p><em>Тъй като тя твърди, че актът на спирането на тази сделка от страна на премиера бил един вид приемане на моята оставка, искам да й кажа: &bdquo;Да, това е акт на приемането на оставка, но на тези, които са го направили през 2007-а и 2008-а. Тяхната оставка народът прие през 2009 г. Нека те да не говорят за оставки, а да знаят какво народът е отсъдил за тях през 2009-а на базата на всички поразии, които направиха, на заменките, които днес са обект на разследване от Европейската комисия,и предстои решение. Очевидно е, че те са изплашени от това решение, тъй като става дума за подобни сделки и решения, вършени в годините назад, от които те се притесняват</em>, коментира Мирослав Найденов.</p>

Коментари

  • Пепи

    04 Яну 2013 1:50ч.

    Тоя не схвана, че от три и половина години той управлява заедно с некадърните си министри и депутати, а не Станишев и не Йотова. Пак започна да си изпуска нервите, а уж се кълнеше, че до изборите щял да внимава повече. И сега какво - за пореден път Спасителят в ръжта долита на бял кон и спира някаква далавера? За да не разберем за следващата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ленинка

    04 Яну 2013 1:54ч.

    Боко, за Пленвята всички разбрахме, че няма свестни пиари, а ги е назначавал на принцип "верни към герб". То и твоите, ако изобщо ги има,сигурно са на този принцип, ама няма ли кой да ПОСМЕЕ да ти каже, че губиш от подобни изцепки? Явно и министрите и депутатите ти са същите безгласни букви, послушковци - инак щяха да ти обяснят да не се вреш навсякъде, да не отговаряш на всяко нещо, казано от опозицията (че на нея това й е работата) - ще дойдеш на нейния хал и ще видиш, че е така! По-селективно и по-спокойно! Всяко плашене с Тройната коалиция вече има обратен ефект. Хората помнят и сравняват. Не сме слепци, че да се дивим само на магистрали, лентички и спортни зали. Виждаме и другото - алчността и пнростотията на отиващите си гербери и техните лакеи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минувач

    04 Яну 2013 2:07ч.

    Наистина ли купувачът Димитър Петров, който получи голямата разлика в цената на земята е не кой да е, а тъстът на Борислав Михайлов?\\r\\nКак става така, че нито първият, нито вторият купувачи са \\\"наши хора\\\"? Сиреч, напълнен е не случаен джоб и разрешението за строеж е издадено на не случайна фирма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минувач

    04 Яну 2013 2:11ч.

    Пропуснах да изразя недоумението си r от твърдението на премиера, че е "спрял сделката"? Как се спира изповядана сделка, вписана в имотния регистър преди повече от месец, за мен е неясно и ми струва, че не може да стане. Ама щом Бойко казва, че го е направил.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой изяде зелника?

    04 Яну 2013 2:12ч.

    Тоя кретен не можа да разбере, че той не може нито да спира, нито да пуска сделка или строителство, но ако питате него, той е готов да пуска и спира дори и Ниагарския водопад. Ако приемем, че процедурата е стартирала при Станишев 2007, то тя е финализирана 2009г при управлението на ГЕРБ и е можело да бъде спряна като незаконосъобразна. Има 6 начина това да стане, но тука не е място за споделяне на правна помощ. На мен ми е по интересно не кой е претакал зелето, а кой в крайна сметка изяде зелника, защото от изнесените факти могат да се направят обосновани предположения в тази насока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • състрадателен

    04 Яну 2013 3:09ч.

    Еейй, най-после една добра новина - Крали Марко няма грам почва под краката си! Нерви, изпуснати с ясното съзнание, че е сниман с ръка върху 3,5 милиона лева. Този баш юнак да не вземе да се самозатрие, бре? Пощадете го, добри хора, не е хуманно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не подценявай Илианчето

    04 Яну 2013 3:09ч.

    Виж какво, коя пишка е по-космата ще видим след 6 месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борисов да "спре" и тая сделка

    04 Яну 2013 3:13ч.

    Прокуратурата мълчи, вместо да образува дела за ощетяване на държавата.Фирма, близка до президента Росен Плевнелиев също се е облажила от министерството на Земеделието по порочната схема “Цецо и кумецо”.Апетитни земи се вадят от горския фонд, продават се на занижена цена на подставени лица, после се препродават няколко пъти по-скъпо на приближен на властта инвеститор – по тази тактика кумът на Цветан Цветанов е придобил дюните в Несебър, но тя се повтаря и в други сделки с апетитни земи по морето, разкрива Биволъ. На 19.11.2010 г. Министерството на Земеделието продава терен от 8902 кв/м. на фирмата “Крим 2002″ за 316 666,67 лв. или 35 лв на кв/м. На 20.09.2011 Крим 2002 продава същия терен на инвеститора “Форт Нокс” ООД за 900 000 лв. или близо три пъти по-скъпо от цената на закупуване от държавата. Инвеститорът може да потрива доволно ръце, защото реалната пазарна цена в района е около 240 лв/кв. Така всички по веригата са удовлетворени за сметка на държавния и общинския интерес. Вероятно ще бъде удовлетворена и службата БОРКОР, която вече може да опише подробно тази схема и да изготви стратегии за противодействие. Не е ясно обаче кой ще потърси сметка на тези държавни служители, които са ощетили обществото с милиони, тъй като до момента прокуратурата е големият липсващ в скандала “Дюнигейт”. На въпросния терен има красива гора с дълготрайни и вечнозелени дървета, която скоро ще се превърне в общежития от социалистически тип, каквито “Форт Нокс” вече са настроили на много места по Черноморието. “Форт Нокс” е голяма българо-украинска строителна фирма, която е специално обгрижвана от бившия регионален министър, а сега президент Росен Плевнелиев. На 29.01.2010 той лично прави първа копка на бизнес центъра “Капитал форт” на входа на София – бул. “Цариградско шосе” откъм Пловдив и хвали проекта. Инвеститор в сградата е “Форт Нокс”, а консултант е “Линднер Иммобилиен Мениджмънт”, оглавявана от Росен Плевнелиев преди да стане министър. Скандалът с тези сделки има два плана. От една страна се унищожават последните красиви кътчета – гори по морето, а както се вижда – посяга се дори на защитени зони като дюните. От друга страна преките сделки на министерството без търг и на силно занижени цени са очевидно обществено неизгодни, ощетяват сериозно държавия бюджет и попадат под хипотезата на член 220 от Наказателния кодекс: от една до шест години лишаване от свобода или от три до десет години при особено тежки случаи. След като скандалът “Дюнигейт” стана факт, ведомството на Мирослав Найденов дължи на обществеността и на медиите пълния списък на преките продажби без търг на земи отчуждени от горския фонд за последните три години. Този списък би трябвало да бъде проверен подробно и от прокуратурата, която засега спи зимен сън в очакване на встъпването в длъжност на новия главен прокурор, който е известен като специалист по симулативни имотни сделки. http://faktor.bg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодорка

    04 Яну 2013 3:35ч.

    Тея мушмороци "Тиквата" и МЪРШАТА може да се измъкват по въпроса дали това са дюни или гора но не може да се измъкнат от въпроса за цената на тая продажба и за това че приближен на Цвъко е замесен в далаверата. . . И най важното първо продават на частник за една цена, за да нема ТЪРГ и на другия ден с шест пъти по висока цена се препродава на правилната ЦЕКОВА фирма. . .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    04 Яну 2013 3:38ч.

    Когато на тъпанара не му изнася,започва да говори за Станишев и тройната коалиция! Така избягва отговор на пряко зададения му въпрос! Крайно време е да престанеш с шменти-капелите си.Минаха вече три и половина години от когато управляваш и е смешно да говориш глупости и да прикриваш некадърните си министри и другите сволочи от антуража ти! Направо вече си смешен!Махай се,дотегна ни от глупостите ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прани гащи

    04 Яну 2013 4:09ч.

    "Аз вече казах, спрях тази сделка, дюните ще бъдат запазени" - заяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък вечерта пред БНР по повод сделката с дюните край Несебър..... Няма и не може да има спиране на сделката след като тя е изповядана нотариално (в случая има договор за покупко-продажба между Министерство на земеделието и купувача) и е вписана от съдия по вписванията при Агенция по вписванията - Имотен регистър. Настъпил е т.нар. в правото вещно-правен ефект - прехвърляне на собствеността върху недвижим имот. Оттук нататък сделката може да бъде развалена само по съдебен ред (чл.87 ал.3 от Закона за задълженията и договорите). И то само при ограничен кръг хипотези..... Че ТИКВАТА е ПРОСТ е ясно, но защо и нас ни взима за такива?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • gogo

    04 Яну 2013 4:18ч.

    Господин Премиер,\r\nПърво, Станишев е направил промяна на терените от горския към поземления държавен фонд! \r\nВторо,земята е оценена при Вашето царуване!\r\nТрето, Вашият министър, чрез заместващата го зам. министърка, е продал държавната земя на цена, равна на данъчната оценка!\r\nЧетвърто, бе ли могъл ,о,Боже, да отговориш как бяха определени продажната цена и купувача - чрез оценка и конкурс или оченка и продажба на единствен кандидат на данъчната цена на терена!?\r\nПето, как така, ден, след продажба от Държавата,теренът е препродаден на шесткратно по-висока цена? И това ли направи Станишев!\r\nИ, най-накрая, шесто: Стига кьорфишеци, стига шментикапели, стига фокуси за заблуда на \"лошия матрял\"! Станишевото правителство само е прехвърлило телрена от горския към общия поземлен фонд, където, съдейки по показаното на телевизора, му е мястото - това не е гора,а чисти пясъчни дюни!\r\nДалаверата е Ваша и с никакви високопарни думи и действия /спрели сте процедурата/ не можете да прикриете игричките! Боя се, че Вашата намеса не може да отмени нищо, тъй като инвеститорът не е нарушил никакъв закон! Пррестъплението, чрез подопечените Ви министър и зам. министър, е Ваше!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Централния софийски чака!

    04 Яну 2013 4:23ч.

    Две пижамки, паста и четка за зъби и вазелинче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко

    04 Яну 2013 4:30ч.

    Тиквето задмина и Бай Тошо по демагогия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самуил

    04 Яну 2013 4:33ч.

    Този път ББ няма да ме излъже. Има достатъчно идиоти в страната - те да гласуват за ГЕРБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко

    04 Яну 2013 4:35ч.

    И Бай Тошо не ни взимаше за толкова тъпи както Тиквето. Както върви, може да не си довърши и мандата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гражданин

    04 Яну 2013 4:51ч.

    верно е че (на теория) не може да се елиминира изповядана сделка-но може да се направи така че да не може да се използва имотът за застрояване!....освен това има проблем със статута на земята-тя не е просто отписан горски фонд, а е със специален режим ,което прави сделката нищожна, при някои условия!!........по-важно е да се види обаче друго-че ПОД ГРАЖДАНСКИ НАТИСК УПРАВНИЦИТЕ СЕ ОГЪВАТ ВЕДНАГА!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малийй лъжльовци

    04 Яну 2013 6:27ч.

    Всички строителни разрешения за терена между Равда и Несебър в новия квартал \"Черно море\" са издадени не на Димитър Петров, а на \"СЛЕ груп\", при това на 20 декември, когато компанията вече е имала нотариален акт за собственост върху имота. Това каза днес главният архитект на Несебър Валентин Димов. Така той на практика опроверга казаното по-рано през деня от министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов по повод скандала с продажбата на защитените дюни край града.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • идиот

    04 Яну 2013 8:26ч.

    Гладни кокошки просо сънуват.ББ ще ви мачка още дълго време,спинишеви недоразумения.Ха-ха-ха...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това не е за идиоти

    04 Яну 2013 9:07ч.

    Строителното разрешение се издава само на името на действителния собственик на имота при одобрени строителни книжа (одобрен подробен устройствен план и технически инвестиционен проект по всички части и специалности). Това какво ви говори? Всичко е било предварително подготвено и само е изчакало финализирането на сделката при която вторият купувач да се легитимира като действителен собственик, разпоредител с имота. Специалистите знаят колко дълга е процедурата по изключването на земята от горския фонд, включването и в регулация (строителни граници) и одобряване на подробен устройствен план с промяна на предназначението, без да включваме сроковете за изготвяне, съгласуване и одобрение на конкретните инвестиционни проекти. Това означава, че "СЛЕ груп" е работила упорито и целенасочено по въпроса с ясното съзнание и твърдата увереност, че всичко в тая схема е уредено и те ще са крайният собственик на имота. Тези въпроси са уредени в три закона: Закона за устройство на територията, Закона за горите и Закона за държавната собственост, но не се учат в Пожарникарския факултет, а и във "Винету и синовете на великата мечка" нищо не се споменава по тях. Под вола няма да се намери теле, както очаква Миро Найденов - да обвини Станишев за започнатата 2008г. процедура. Няма нищо по естествено да се открие процедура по изключване на земи от горския фонд, когато те са загубили качеството си на такива поради това, че гората отдавна е изсечена. Тези земи могат да останат в извънселищната територия като защитени територии (в случая дюни), без да се променя техният правен статут на публична държавна собственост, която не подлежи на разпоредителни сделки. В краен случай биха могли да останат и в селищната територия във фонд населено място като територии без режим на застрояване (което е допустимо по ЗУТ). Но явно на тази работа е сложен пискюл и са вкарани в строителни граници с режим на застрояване. Да но това и всички последващи действия в т.ч. и одобряването на инвестиционните проекти за които е издадено строителното разрешение са по времето на това правителство. За всичко си има конкретни дати. Много е интересно как и с какъв морал новият главен прокурор, който беше публично уличен в участие в симулативни сделки с недвижими имоти ще стовари цялата мощ на държавата върху други лица участващи в подобни схеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ало опозицията?!!!!????

    04 Яну 2013 9:19ч.

    Опозицията да иска да се провери в земеделското министерство от 2009г до сега на колко имота от държавния фонд е сменен правния статут от публична държавна собственост на частна държавна за да се реализират подобни сделки без публичен търг, с един единствен кандидат-купувач на занижени цени и колко е била ощетена държавата от подобна административна щедрост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хубавото предстои

    04 Яну 2013 14:29ч.

    "Спирането" на тази сделка е нещо като "напердашването" на руснаците. Миро, Боко, фамозният тъст на Боби и спонсорите на Цветанов са до шия в кацата с лайната и всяко рязко движение ги отнася все по-дълбоко надолу. Излизане от тая каца няма. До 6 месеца ще е все така, каквото и да правят, както и да шават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • DEBIL

    04 Яну 2013 14:40ч.

    МУТРАТА НИТО Е "СПРЯЛ" НИТО МОЖЕ ДА СПРЕ.СДЕЛКАТА Е "ИЗПОВЯДАНА" ПРЕД НОТАРИУС,ВСИЧКО Е "ОПЕЧЕНО".МУТРАФОНОВ СЕ НАДЯВА НА ПРОСТОТИЯТА НА БЪЛГАРИНА И ЧЕ "ВСЯКО ЧУДО ЗА ТРИ ДЕНА".ТЕ ТОВА Е ИСТИНАТА.ДА ЖИВЕЙ ГРОБ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да е спорна работата на междуведомствената комисия

    04 Яну 2013 14:48ч.

    Тези неща се случваха и преди, но тогава всичко му се прощаваше. Помните ли оня номер с "фалшивия" подпис на Борисов под имотната сделка на брата на Драшков? Сега вече прошка няма да има. Сапьорите знаят номера с противотанковата мина - когато се опитваш да я обезвредиш, тя гръмва в ръцете ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тия ни мислят за баламурници

    04 Яну 2013 16:35ч.

    Тая евтинджос басня, която разправи продавача тази сутрин по BTV за 60000м2 застроена площ на 100 къщи (пада се по 600м2 на къща), за платено проектиране (милиони)по 30 евро на квадратен метър е за баламурници. Старецът твърди, че щял да строи сам, но не му стигнали средствата и затова потърсил друг купувач, който поел авансово част от разходите. Купувачът пък бил научил за сделката от обява във вестниците. Значи още преди старецът да е купил от Миро Найденов имота, той го е обявил за продажба във вестници за недвижими имоти. Как ще платиш всички такси по смяната на предназначението на терена (които никак не са малки), хонорарите за ПУПа и милиони за Инвестиционния проект с таксите за одобряването му без да си собственик на имота. Че нали една виза за проектиране да тръгнеш да си вадиш ти искат документ за собственост. Строително разрешение се вади само на името на действителния собственик. Значи за да даде тоя пенсионер предварително тия дебели пари (и откъде ги е взел?) е имало желязна уговорка, че той ще е единственият купувач. Тука направо вони на жестока корупция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минувач

    04 Яну 2013 17:12ч.

    Е, тъст ли е на Борислав Михайлов този пенсионер или не?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенева

    04 Яну 2013 17:34ч.

    Що за глупости говори Борисов, че спрял сделката!!! Сделката е сключена, парите са броени и фирмата вече работи върху закупения терен!Какво е спрял Борисов??!! Може да спре сделка преди да е подписана от страните, а не след това, както е в случая!!!! Няма ли в България един честен и компетентен журналист който да го постави на мястото , за да престане говори глупости и да заблуждава хората!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • умно и разбрано герберче

    04 Яну 2013 17:56ч.

    Разбрах, Бойко, трябва още минимум 7 пъти да гласувам за теб, че да спрат оправданията ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи