Борисов: 700-800 работници от ВМЗ-Сопот да бъдат съкратени

Борисов: 700-800 работници от ВМЗ-Сопот да бъдат съкратени
700-800 работници от ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав. Това заяви пред "Дарик" премиерът Бойко Борисов по повод провалената приватизация на предприятието и ескалацията на протестите в града.
<p>Според премиера предприятието не може да се продаде със съществуващия колективен трудов договор, тъй като няма купувач, който да го вземе с 3200 души.</p> <p><em>Разпоредил съм на Делян Добрев и Тотю Младенов да отиват и по програмите за заетост 700-800 човека трябва да бъдат съкратени и да минат по програма на Социалното министерство. Иначе приблизително 100 хил. лв. на ден ни струва на данъкоплатците този завод</em>, каза Бойко Борисов.</p> <p>Той посочи, че частните военни заводи държат 600-700 души, а във ВМЗ-Сопот работят 3200 човека.</p> <p>Междувременно расте напрежението сред работниците в предприятието след изявлението на министър Делян Добрев за шокови съкращения. &bdquo;Работа и пари! Идваме в София!", скандираха работниците, които се събраха пред управлението на оръжейницата.</p> <p>Лидерът на КТ &bdquo;Подкрепа" в завода Димитър Атанасов заяви, че едва удържат хората да не започнат блокади на пътища. Синдикатите няма да се съгласят на предлаганите от правителството масови съкращения в завода, предупреди той.</p> <p>Агенцията за приватизация обяви вчера, че прекратява процедурата за приватизация на ВМЗ-Сопот, тъй като единственият кандидат&nbsp; - фирма &bdquo;Емко", е подала обвързваща оферта, но не и изисквания по закон депозит. Единствената предвидена в този случай възможност е прекратяване на процедурата по приватизация.</p>

Коментари

  • Велики

    15 Яну 2013 23:54ч.

    Бе вашето ма...ми затоева ли дойдохте на власт да изхвърляте хора на улицата? Некадърници долни. Не може да намерите работа на хората,защото сте заявили че се отказвате да произвеждате оръжие и веднага на наше място се наместват САЩ! Тази партия е анти народна.Вярва ли им още някой на благите приказки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народен

    15 Яну 2013 23:59ч.

    То да е само тая партия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Танас

    16 Яну 2013 0:00ч.

    Те това е прочутата приватизация на партия ГЕРБ! Вярвате ли им още че към България ще потекат реки от инвеститори? Ментарджии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • .

    16 Яну 2013 2:34ч.

    Хората въобще не са важни пред стремежа да се ликвидира и военнопромишления комплекс на България, вместо да се развива един, ако не и единствения бранш, който не е обхванат от криза. Тази промишленост носеше най-големи доходи на държавата. Е сигурно пак са виновни комунистите, че са я развивали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зъмта

    16 Яну 2013 16:19ч.

    ББ навсякъде тръби, че строи магистрали, мостове, спортни зали , детски градини и т.н. и т.н. Не съм в състояние да ги изброя. При такова интензивно, нечувано и невиждано строителство би трябвало да има нужда от рботна ръка и дори недостиг. Защо не насочи част от съкратените към този сектор, ако наистина ББ строи толкова много?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слънчоглед

    22 Яну 2013 13:09ч.

    Аз предлагам да го съкратим него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи