Борис Велчев: Спецсъдилищата ще предизвикат колосален хаос

Борис Велчев: Спецсъдилищата ще предизвикат колосален хаос
Главният прокурор Борис Велчев прогнозира, че създаването на спецсъдилища и прокуратури ще създаде колосален хаос. Пред Висшия съдебен съвет (ВСС) Велчев представи статистика, според която делата срещу организираната престъпност, които трябва да гледат новият спецсъд и прокуратура, са по 1100 годишно и добави, че ако не се вземат мерки за ограничаването на компетентността на тези институции, тези дела ще бъдат забавени, вместо да бъдат ускорени. По повод спецсъдилищата Велчев заяви още: „Вместо да изпишем вежди, ще извадим очи". Главният прокурор беше категоричен, че неяснотата с новите съдебни институции е пълна и поради факта, че все още не е ясно къде ще работят те. Той обясни, че няма нито сграда, камо ли пък да са осигурени кабинети, съдебни зали и всички условия за работата на съд и прокуратура.
<p>Според Велчев е невъзможно задърожаните по всички 1100 дела, които трябва да се гледат от спецсъда, да бъдат доведени в арестите в София.</p> <p>Заради всички тези неща Борис Велчев предложи създаването на специализираните съдилища и прокуратурите да бъде отложено от август за 1 януари 2012 г.</p> <p>Тезата на Велчев беше подкрепена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев, който каза: "Необходими са ясни изчисления колко ще струват спецсъдилищата и прокуратурите на данъкоплатците&ldquo;.</p> <p>Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев също подкрепи Велчев, като заяви: "Дори наполовина да паднат делата &ndash; да са 300&ndash;400, е невъзможно да се иска бързо и ефективно правораздаване, с каквато цел бяха създадени тези съдилища".</p> <p>Веднага след като се обявиха срещу спецсъдилищата, членовете на ВСС гласуваха за новите структури да бъдат отпуснати общо 53 магистратски бройки: по 11 съдии в първоинстанционния и апелативния съд, 13 прокурори и 9 следователи в първоинстанционната прокуратура и 9 прокурори в апелативната.</p> <p>Съветът обаче взе решение да поиска среща с председателите на правната и бюджетната комисия в парламента Искра Фидосова и Менда Стоянова, с които да обсъдят дали има сграда, която да побере спецсъдилищата и прокуратурите, колко зали, конвойни, оборудване са нужни, кога ще стане това, след като още няма обявени обществени поръчки.</p> <p>Лазар Груев посочи, че ако не бъде отпуснат специален допълнителен бюджет за новите институции, цялата съдебна система ще изпадне в кризисна ситуация, защото те ще източат всички средства и от септември няма да има пари за заплати. Причината за това е, че грубите изчисления показват, че специализираните съдилища и прокуратури ще струват около 50 млн. лв.</p> <p>Членът на ВСС Георги Гатев обаче посочи, че не е ясно как ще се постигне разтоварване на спецсъда, за каквото ще се настоява пред парламента, тъй като статистиката на прокуратурата показва, че 819 от 1100-те дела, които ще се гледат там, са за едно и също престъпление. Това са делата за наркотици, не виждам как можем да ги извадим, а те трупат голямата бройка, каза Гатев.</p>

Коментари

  • Някой

    24 Фев 2011 19:29ч.

    Поредното недомислие на некъдърниците от ГЕРБ. Създават някаква нова структура без да се подсигури с каквото и да било, за да функционира тя нормално. Същото важи и за новото изчадие: БОРКОР (или БОРКУР - все тая) Типично по милиционерски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • замислен

    24 Фев 2011 19:34ч.

    Тези умни мъже, къде бяха когато се обсъждаше и приемаше този закон. Сега се оплакват! Или като видяха че краката на власта се клатят и станаха куражлии? Мекотели ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е........

    24 Фев 2011 22:36ч.

    Какъв мъжага бил Гл.прокурор. Аферим на този мушморок.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХоРеМаг

    25 Фев 2011 1:26ч.

    Само съветски възпитаници измислят и употребяват подобни съкращения. БОРКОР, БОП-а, КОЛХОЗ, БУЛТРАНСМАШ, ГЕРБ. Глупаци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИВАН ИВАНОВ

    25 Фев 2011 21:16ч.

    Не създават просто нова структура, а си правят извънреден съд да съдят по поръчка и без доказателства. Ще осъдят конкурентите си в бизнеса и ще отчетат пред Европа, че са се преборили с престъпността. Но истината е, че истинската престъпност задуши почти напълно цялото общество. По тази причина нямаме нормално общество - и бизнесът, и политиците и голямата част от медиите са с криминален произход и са криминални по своята същност. Бог да ни е на помощ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи