Американският посланик: Оставката на Цветанов няма да реши нищо

Американският посланик: Оставката на Цветанов няма да реши нищо
"Оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов в момента няма да реши нищо, тъй като все още няма яснота кой е нарушил закона". Това заяви пред БНТ американският посланик Джеймс Уорлик. Според Уорлик в момента МВР се справяло успешно със задачите си и улиците на България били по-безопасни, отколкото преди две години. В духа на градивната критика американският посланик уточни, че въпросът не е само да има арести, а и осъдени, и добави: "Има още доста работа по отношение на върховенството на закона". Посланикът на САЩ за пореден път заяви, че е необходимо максимално бързо да се изясни дали записите са истински, да се открият виновниците за тяхното разпространение и те да бъдат наказани.
<p>Според Уорлик скандалите с изтеклите записи от разговори на премиера с негови подчинени предизвикват деморализация и цинизъм сред обществото, а събитията, предизвикали толкова коментари, дават шанс на правителството да демонстрира воля за налагане на контрол в използването на СРС-тата.</p> <p>Американският посланик откри топлата вода, като каза, че действията на управляващите можели да повишат или да намалят доверието на хората в тях. Дипломатът съобщи, че във Вашингтон и Брюксел следят внимателно какво се прави по случая с изтеклите в публичното пространство СРС-та от разговори на шефа на митниците Ваньо Танов.</p>

Коментари

  • ЕЕ

    14 Фев 2011 18:22ч.

    Аууууу - пишете, че е открил топлата вода. Нещо не ви харесва американския посланик. Що така, бе пиленца тракторови ? За ваше сведение: Петима служители от ДАНС ще бъдат проверени чрез детектор на лъжата за оповестените записи на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с други представители на властта. Това съобщава вътрешният министър Цветан Цветанов в интервю за в. &quot;24 часа&quot;. Петимата са слушали записи или са ползвали акаунти за прослушване на разговорите на Танов. Според проверката на логфайловете освен тези 5-ма, нямало друго установено влизане в системата. По думите на Цветанов служител е прослушал над 10 пъти един от разговорите между Танов и премиера. Другият интересен факт е, че част от прослушванията на разговори в ДАНС са правени в почивен ден или след 22 часа, добави министърът. &quot;Установихме, че тези двама служители, които са слушали през акаунта в ДАНС разговорите на шефа на митниците, попадат и в кръга от хора, които са участвали през 2008 г. в скандала за контрабанда с Иван Иванов-Рилския от ГДБОП&quot;, каза още Цветанов и добави, че те са били подчинени на бившия заместник на Танов - Антоний Странджев. Цветанов смята, че това е предполагаемият път на изтичане на информация. Зам.-шефът на антимафиотите Иван Иванов бе обвинен в разгласяване на държавна тайна и злоупотреба със служебно положение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо манипулирате ?

    14 Фев 2011 18:30ч.

    Умишлено сайтът не съобщава цялата информация: Жалко е, че има българи, които биха предприели действия не в интерес на страната, а в интерес на собственото си политическо бъдеще, коментира американският посланик. Българите искат да се занимават с по-важните въпроси за тях като здравеопазване и сигурност, а правителството трябва да контролира СРС-тата и да установи какво е изтичането, каза по БНТ американският посланик Дж. Уорлик. Тук не става дума за министър Цветанов или друга личност, не става дума за политически дебати, а за възстановяване на доверието в законодателството в България, а Брюксел и Вашингтон ще наблюдават процеса. Дори и министър Цветанов да напусне поста си сега, въпросът с върховенството на закона ще остане; налице е липса на доверие в правителството и липса на доверие за правата на гражданите. Трябва да има механизми за контрол. Чух редица различни теории за взриза във в. Галерия; но аз самият не знам какво се крие зад тази случка. Не искаме в България да има негативни сили, които да дестабилизират обществения ред чрез насилие, каза Уорлик и изрази надежда това да е само еднократен акт. Жалко е, че има българи, които биха предприели действия не в интерес на страната, а в интерес на собственото си политическо бъдеще. За една година съм доста впечатлен от мерките на МВР, смятам, че сега улиците на България са по-безопасни, но трябва да работи цялата система и виновните да се осъждат и да отиват зад решетките, добави посланикът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 0bi

    14 Фев 2011 18:30ч.

    &quot;...скандалите с изтеклите записи от разговори на премиера с негови подчинени предизвикват деморализация и цинизъм сред обществото...&quot; Дали смесването на причината и следствието е дипломатически трик или недомислица? Негово Превъзходителство не може да не знае, че скандалите с изтеклите записи са индикация за деморализацията на обществото. Той не може да не знае, че деморализацията на обществото, у нас и навсякъде по света, води началото си от неговите лидери. Негово Превъзходителство не говори български, но неговите служители биха могли да му преведат и разтълкуват народната мъдрост, която съвсем достъпно обяснява от къде започва да се вмирисва рибата. Това емпирично описание на причинно-следствените връзки може да му е от полза в случай, че правителството на САЩ му разреши и в бъдеще да се упражнява на дипломатическата сцена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До долния

    14 Фев 2011 18:41ч.

    Негово Превъзходителство не участва в ченгесарските игри на Трактора и Патрашковците. Изглежда ти не може да схванеш това. Той уважава избора на българския народ направен през 2009 г. Няма как посланик на САЩ да се занимава с анонимници с каскети, които раздават флашки. Той поддържа контакти с легитимното българско правителство, което и продукт на народния избор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валери Маринов

    14 Фев 2011 18:44ч.

    Уорлик,ако за Вас в Америка е по-важно кой е изнесъл СРС-тата,то за нас в България винаги съдържанието,преди всичко.Нещо не намирам твой коментар по този въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • NDND

    14 Фев 2011 18:52ч.

    Виждам, че някой другари започват да се карат на американския посланик:))). Още ли не разбрахте, че той никога няма да се замеси в истории с анонимни каскети и манипулирани записи ? Къде е записа с Менда Стоянова ? Защо още не е представен ? Вече минаха два месеца откакто бе казано, че има такъв запис, че дори бе разпространена стенограма. Сега ли го създават &quot;другарите&quot;:) ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо манипулирате?

    14 Фев 2011 19:24ч.

    Просто съм потресен от разбиранията на тези люде които не могат да схванат, че в тия СРС-та иманещо много важно. А то е че там се чува гласа на премиера, на вицепремиера, на заместник министъра на финансите, на шефа на митниците, на искра фидосова, а може би и на г-жа Стоянова. Но за последното действително няма гласово т.е. електронно съобщение. Ами ако има? Това също е важно. Но важното е че са записани хората от самия връх на властта. Не престъпници, не мошенници, не контрабандисти, не терористи и всякъква друга престъпна сволач, а управленци от самия връх на държавата. Според подкомисията информацията, придобита от СРС, не се използва единствено и само в рамките на досъдебното производство, както е по закон. Достъпът до нея не е в рамките само и единствено на специализираните екипи, а се докладва и на висшестоящите ръководители в системата на МВР и ДАНС. Такъв ред за използване на информацията от СРС не е установена със закон, е мнението на членовете на подкомисията. Според тях на оперативните работници е предоставена, без това да намира основание в закона, възможността да оценяват информацията и да филтрират потока към разследващите органи. Налага се изводът, че защитата срещу изтичането на информация е фактически недостатъчна и не гарантира опазването й и защитата на гражданските права. В тази връзка в становището на подкомисията се посочва, че е необходимо да се разграничат процедурите и правилата за използването на СРС по отношение на престъпна дейност от една страна и опазване на националната сигурност от друга страна. Липсата на това разграничение създава предпоставки за използване на информация, придобита от СРС с политически цели. В заключение от подкомисията посочват, че отговорността за посочените слабости е на изпълнителите на закона - преките ръководители на сектора за сигурност. Какво да кажем ние с гайдите. Просто безобразието е пълно и не го оправдавайте г-н Цветанов. Оставката е единствения верен европейски ход. Останалото е мъка хлъзгане по нанадолнището и колкото по дълго се бвят нещата толкова този процес ще се ускорява. Не губи само ГЕРБ от това. Всички ние губим. Губят гражданите на България и за това г-н Цветанов трябва час поскоро по мъжки да си подаде оставката. дори по честно е правителството да предизвика предсрочни парламентарни избори за да се одрави и стабилизира обстановката в България. Истината е простичка загубено е най важното- доверието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bram61

    14 Фев 2011 19:28ч.

    КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И ПОСЛАНИКА ТРЯБВА ДА ЗАМЪЛЧИ И ЛИ ДА СЕ САГЛАСИ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отврат

    14 Фев 2011 19:34ч.

    много адвокати (роби) на генерал губернатора тук...хайде да си представим за момент какво ще се случи с президента на родината му, ако излезе наяве информация с подобно съдържание - но за тукашните туземци тези правила не важат, важното е да са &quot;наши&quot; момчета. И техните момчета наглеят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВЕЧЕН ПРЕХОД!

    14 Фев 2011 19:40ч.

    Туко-що гледах част от интервюто на посланик Уорлик. Намирам разлика м/у казането от него и представянето на интервюто в публикациите по интернет. Както винаги каза за върховенството на закона и прозрачността... Буквално каза и: &quot;ДОРИ и да се смени Цветанов..., а не каза: &quot;Не сменяйте Цветанов&quot;, защото еди какво си... Пуснете цялото интервю и тогава да коментираме! Иначе, не смятам, че оставката на Цветанов ще промени нещо съществено. Е, като смениха Румен Петков, какво се промени? Радикални промени са необходими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лигия

    14 Фев 2011 21:11ч.

    Ако мислим с главите си,би трябвало да го разбираме Уорлик.Той защитава интересите на страната си и явно политиката на днешното ни правителство е в синхрон с американските интереси в региона.Друг е въпросът дали тази политика работи и в наш интерес.Колкото до двойните стандарти в американската външна политика,те отдавна не би трябвало да учудват никого.Погледнете Египет,Пакистан,Латинска Америка.Но не можем да изискваме от Уорлик да ни уважава и зачита повече,отколкото ние сами се уважаваме и зачитаме.Отношението е като към марионетки и нито той,нито нашите управници го крият.Я си припомнете колко пъти и премиерът и Цветановса казвали в прав текст,че тях ги интересува преди всичко одобрението на съюзниците от ЕСи НАТО.Даже Живков навремето не си позволяваше да демонстрира по такъв унизителен начин лоялността си към Москва. Пък и не можем да искаме чужденци да бранят и отстояват правата и свободите ни,докато ние с наслада и хъс сме се вторачили в пуническите войни на нашенските разбойници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • to Mr. Worlick, but with lack of Love

    14 Фев 2011 21:42ч.

    Dear Mr. Worlick, as it is notorious the diplomats should restrain themselves of giving any comments and personal points of view whilst on diplomatic missions for the countries they serve in. Please try and restrain yourself of giving us any advices or conclusions. It will be helpful for your diplomatic development. you are demonstrating to us Bulgarians attitude as we are not developed neither part of the world civilization. Please stop nad remember that Bulgaria is 1300 years old but USA only 200. So think twice next time before talking nonsence

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдател

    14 Фев 2011 22:07ч.

    Пак ли тази МЕРУДИЯ? Обама да го прати в Антарктида. Ще охлади мозъка си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АНТИПАРТОКРАТ

    15 Фев 2011 2:32ч.

    Ще си отиде клоуна Уорлик.Режисьорът &quot;Чичо сам&quot; ще вкара друг на нашата сцена и тя отново ще е умерзена.Не очаквайте друга политика от 67-годишна мафиотска клика.Ех, Пиночет, Пиночет иде твоя ред.На построения стадион,да връщаш милион подир милион от политическите глисти - аматьори футболисти в раирани фланелки, да накълцаш кухите им зелки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анелия

    15 Фев 2011 16:38ч.

    &quot;Клоунът Уорлик&quot; няма да се сети да си отиде сам. Трябва да се намеси външният ни министър. Той има правомощията да го изгони. И все пак е е ли по-важно съдържанието на СРС-тата, а не кой и как ги е изнесъл. Не става ли въпрос за търговия с влияние от страна на управляващите. Защо се мълчи по този въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ted

    20 Фев 2011 2:21ч.

    Nqma da reshi, no shte oblekchi, nali.....?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ted

    20 Фев 2011 2:31ч.

    Abe daite da izsereme tova laino &quot;zvaki&quot;, kraino vreme e Your Majesty! Nali!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ted

    20 Фев 2011 2:34ч.

    Abe daite da izsereme tova laino &quot;zvaki&quot;, Your Majesty, kraino vreme e nali?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ted

    20 Фев 2011 2:43ч.

    Otherwise, Dear Man, as soon as I&#039;ve learned, that YOU are wine produser, reckon me as Your fan! Cheers

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи