Акценти от печата на 23 август 2015 г.

Акценти от печата на 23 август 2015 г.
Притокът на имигранти към Балканите и възможните последствия за България са водеща тема в печатните издания тази сутрин.

 

„Стотици бежанци, блокирани от дни в ничията земя между гръцката и македонската граница, пробиха вчера македонския полицейски кордон и навлязоха на територията на страната. Нито бодливата тел по браздата край Гевгелия, нито изстреляните от силите на реда шокови гранати, успели да спрат устрема на мигрантите, побегнали през глава през полетата“, пише Труд.

„Правителството прати хеликоптери, техника и жива сила по южната и западната граница заради бежанския поток“, съобщава 24 часа. „Досега целият ни ресурс отиваше на границата с Турция, но сега изпратихме и в Кюстендил, и по гръцката граница“, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от вестника. „Във вторник пък сухопътните сили на българската армия започват маневри по южната граница, чиято главна цел е да откажат бежанците от набези на наша територия“, пише още изданието.

Труд набляга на ефективните мерки на властите за задържане на нелегалните имигранти. „През последните шест месеца България е задържала близо 15 хиляди бежанци. От тях една трета са хванати на влизане в страната ни. Други били спипани в различни градове, а трети - докато се опитват да излязат от България в посока към Западна Европа“, пише вестникът, като цитира заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев.

„Национален протест срещу високите цени на горивата ще има на 1 септември“, съобщава Стандарт. Протестът „се организира в социалната мрежа от бунтарите срещу скъпия бензин през 2012. Протестът засега ще се проведе в София, Бургас и Варна. На 1 септември се очаква да бъде блокирано движението около парламента, магистрала „Тракия“ при Българово и подходите към Варна и София на магистрала „Хемус“, пише изданието.

„От вчера у нас бензин А 95 и дизелът поевтиняха с две стотинки за литър“, съобщава Труд  на фона на рекордно ниските за последните години цени на петрола на международните пазари.

„Близо 10 хиляди „пистолета“ за пълнене на гориво бяха инспектирани и препломбирани от Българския институт по метрология до днес. 84 от разходомерите са запечатани заради това, че са отчитали лъжливо количество бензин или дизел“, съобщава Стандарт.

Труд пише за „дупка в контрола на уредите по бензиноколонките“, „изскочила“ по време на акцията по препломбирането. „Нито едно държавно ведомство не контролира инсталираните от три години насам уреди по бензиноколонките, които изпращат онлайн данни към приходната агенция за продадените литри гориво“, пояснява изданието. От НАП са отказали да коментират пропуска.

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи