Златото поскъпна до най-високото си ниво от 6 месеца

Златото поскъпна до най-високото си ниво от 6 месеца

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Златото не успя да впечатли инвеститорите през последната година. На фона на геополитически рискове, глобална икономическа несигурност, нарастващата инфлация и очакванията за рецесия, златото предложи възвръщаемост от едва 1.5% за 12 месеца. Това обаче са факторите, които през последните два месеца на 2022 г. и в началото на 2023 г. накараха благородния метал да премине от негативна в позитивна територия с ръст от над 3.5% за декември. Възходящият тренд продължава и през тази седмица, като цената вече е трайно над 1800 долара за унция, като устойчиво пробива и кота 1850 долара. На фона на добрият край на годината, някой анализатори актуализираха прогнозите си.

Нови върхове на хоризонта

"Очакваме нов рекорд за всички времена за златото през 2023 г. и началото на нов глобален бичи пазар, когато цената надхвърли 2100 долара за тройунция", пишат в доклад на 21 декември анализаторите на AuAg Funds, шведска инвестиционна компания.

Според Ерик Странд, портфолио мениджър в AuAg, централните банки ще отслабят затягането на монетарната политика през 2023 г., което "ще предизвика експлозивен ръст в (цената на) златото за години напред". Компанията очаква ръст от около 20% в златото през настоящата година, като акциите на минните компани, които добиват метала, може да скочат двойно повече.

По-умерено изкачване

Не всички обаче са толкова позитивно настроени спрямо метала. "Златото има позитиви, но негативите му насочват цените от известно време насам", пишат в годишния си доклад стратезите на Wells Fargo. Според анализаторите основната причина за слабото представяне на бляскавия метал през миналата година е силният долар. Прогнозите са, че когато доларът отслабне през тази година, негативният сентимент ще отслабне и цената на златото ще се покачи.

 

 

Цената на златото срещу индекс на долара през последната година. Източник: TradingEconomics 

Според Wells Fargo златото ще се търгува около 1900-2000 долара през 2023 г., "плюс малко повече", тъй като активът изглежда "свръхпродаден". "Ние обаче предупреждаваме инвеститорите да не бъдат твърде агресивни със златото, докато не покаже по-добро ценово действие" допълват анализаторите.

На подобно мнение са и анализаторите на Credit Suisse. Усилията на централните банка за затягане на паричните политики вероятно ще досгитнат своя пик скоро, което ще осигури подобряване на фона за благородните метали, особено златото смятат от швейцарската банка. "Тъй като централните банки рискуват да причинят дълбок спад на растежа, виждаме някои възходящи рискове за златото, докато напредваме във времето. Може да е преждевременно да се изгради директна експозиция, но виждаме плюсове в търсенето на опция за средносрочен растеж", казват от Credit Suisse в годишния си доклад през декември.

От другата страна

Все пак нарастването на лихвите, което от своя страна повиши кривите на доходностите от облигациите, се оказва някаква пречка за златото. "Въпреки скорошния скок в цените на суровините, не очакваме златото и среброто да се представят по-добре през следващите месеци", пишат в доклада си специалистите на британската банка HSBC. "Неотдавнашната сила на щатския долар натежа и върху двата метала, докато по-високите проценти и реалната доходност на облигациите създават неизгодно конкурентно положение за златото в сравнение с парите в брой и облигациите" допълват от Лондон.

Освен чисто инвестиционните аспекти благородният метал усети натиск и от друго направление. През юли миналата година Уганда обяви, че е попаднала на огромно количество златни запаси. Енергийният министър на африканската държава сподели пред Reuters тогава, че оценките са за около 300 хил. тона злато, което може да бъде извлечено - почти двойно, спрямо добитото злато и познатите резерви до сега в историята. Извличането е възложено на китайска фирма, но с глобални темпове на добив от 3 хил. тона годишно, най-вероятно ще отнеме доста време докато угандското злато залее пазара.


Източник: Капитал

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи