Журналисти бойкотират абсурдните правила за акредитация на Асен Василев

Журналисти бойкотират абсурдните правила за акредитация на Асен Василев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Абсурдните правила за акредитация на журналисти за отразяване на работата на финансовото министерство доведоха до закономерен отговор – бойкот от страна на част от гилдията. В свое отворено писмо 20 журналисти отказаха да подадат документи за акредитация по новите правила, спуснати от Асен Василев. Позицията на журналистите е подкрепена и от Асоциацията на европейските журналисти. 

Новите правила за акредитация на журналисти във финансовото ведомство бяха разпространени след като журналистът от "Гласове" Стефан Антонов публикува на сайта намеренията на Асен Василев БЕХ да допише 1 млрд. лв. печалба във финансовия си отчет. По-късно той не бе допуснат на пресконференция в МФ.

Както „Сега“ писа, МФ постави безпрецедентни условия за акредитация на журналисти, които нарушаван независимостта и организацията на работа на медиите. МФ реши да допуска до събитията си само журналисти от медии, в които има обособена финансова/икономическа рубрика, предложените журналисти отразяват редовно точно тази тематика и не работят на свободна практика. Това представлява пряка намеса в работата на медиите и ограничаване на достъпа до МФ  - в много редакции няма стриктно разпределяне на ресори, организациите на рубриките е въпрос на преценка, а на пазара работят и журналисти на свободна практика. Ограниченията са несъстоятелни и по практични причини – в медиите се дават дежурства, има извънредни пресконференции без време за предварителна организация, има заместване на отсъстващи хора и т.н., предупредиха още при публикуването на новите условия експерти. Ето и подробната позиция на журналистите, отказващи да подадат документи за акредитация в МФ:

ОТВОРЕНО ПИСМО 

Уважаеми г-н Министър,

Ние, българските журналисти, подписали това писмо, отказваме да се акредитираме за достъп до Министерството на финансите, след като по Ваше решение институцията въведе непропорционални изисквания, които затрудняват и ограничат достъпа до пресконференции и брифинги.

Задължение на институциите е да осигуряват прозрачност и отчетност за дейността си. Правото на гражданите да търсят и получават информация е гарантирано от Конституцията, а Законът за достъп до обществена информация въвежда забрана за дискриминация при предоставяне на информация от обществения сектор и забрана за ограничаване на свободната конкуренция.

Един от начините за осигуряване на правото на информация за дейността на държавните институции е чрез достъпа на журналисти и медии до представителите на тези институции. Журналистите трябва да се ползват от равнопоставеност и да не са обект на дискриминация. Институциите имат право да въвеждат правила за поведение и достъп до събитията с участието на медиите, но тези правила не трябва да създават ненужни пречки, нито да оставят усещането, че реалната им цел е да ограничат достъпа на определени медии и техните представители, нито пък на журналистите на свободна практика.

Държавата има право и задължение да обмисля мерки срещу дезинформацията, но тези мерки трябва да държат сметка за баланса на различните права, за да не се превръщат в скрита цензура. Не е случайно, че журналистиката не е регулирана професия и на държавата не е вменено задължението да определя кой е журналист и кой не. Медиите са свободни да организират работата си както решат и не са задължени да имат определени журналисти, които да отразяват например ресор „Финанси“. Изискването да се доказва, че даден журналист отразява тази тема е дискриминационно. По никакъв начин не е забранено на някой да работи еднократно по дадена тема и да поиска и получи достъп до представители на дадена институция, когато и както прецени. Изискването да се предостави писмо от главен редактор също е дискриминационно спрямо журналистите на свободна практика.

Мерките, които институциите могат да вземат, трябва да са насочени към онези представители на медиите, които с поведението си нарушават правилата по време на пресконференциите, но не могат да са отговор на начина на отразяване на работата на институциите. Държавата няма право да отказва достъп до събития на медии, които са критични, а на Министерството на финансите не му е вменено задължението да се бори чрез административни рестрикции срещу онова, което преценява, че е дезинформация. 

Тъй като смятаме, че въведените бюрократични изисквания от Министерството на финансите биха могли да представляват недопустим прецедент, който да влоши достъпа до информация, декларираме, че няма да подадем заявления за акредитация, докато правилата не бъдат преразгледани. Настояваме също така МФ да публикува заповедта, чрез която се въвеждат тези мерки, за да може тя да бъде оспорена в съда, ако междувременно не бъде отменена.

11 юли 2023 г.

Таня Петрова, „Сега“

Цветелина Соколова, Mediapool.bg

Цветелина Катанска, БНТ

Христо Воденов, БТА

Димитър Стоянов, Bird.bg

Генка Шикерова, журналист

Александра Маркарян, Offnews.bg

Стефан Антонов, „Гласове“

Мила Кисьова, „Сега“

Лили Границка, Mediapool.bg

Светослав Метанов, Offnews.bg

Красен Николов, Mediapool.bg

Зарина Василева, журналист

Ирина Генова, журналист

Миролюба Бенатова, журналист

Николай Марченко, „Биволъ“

Светлана (Христова) Бошов, журналист

Владимир Христовски, в. „Телеграф“

Илия Вълков, журналист

Александър Шабов, журналист

*Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) се солидаризира с решението на подписалите се журналисти и напомня за позицията си по темата от 22 юни 2023 г, в която се обръща внимание, че държавните институции нямат право да ограничават произволно достъпа на журналисти до отворени пресконференции.

Свързани статии: Стефан Антонов от "Гласове": Защо не ме допуснаха до брифинг на Асен Василев

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • йосарян

    11 Юли 2023 14:10ч.

    аз пък бойкотирам бившата газета и чорбаджията ѝ. поради което няма да чета пасквилчето. имам право, все още, вервам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дъртак

    11 Юли 2023 14:26ч.

    Докъде я докарахме НАРОДЕ! Откровен изрод, да пише бюджет, да дава акредитации и като цяло- да ръководи България... ПОЗОР

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колега дъртак

    11 Юли 2023 17:03ч.

    Ние Ние народът докарахме до там да ни управляват продажни изроди и военнипрстъпници .Ние колега дъртат Ние и никой друг .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба Яга

    11 Юли 2023 14:29ч.

    Бойкотирали, много важно! На Асена изобщо не й пука, така й е много по-спокойно. Не разбрахте ли вече, че с бойкоти, мирни шествия и други подобни либералщини тази отвратителна вкаст няма да с е смени. критцето и благото не работят вече, нужен е кютек, як кютек. Иначе сме загубени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кютек, а. Дъра-бъра. Словесен вятър.

    11 Юли 2023 14:38ч.

    99.9999 на сто от БГ населението си е надвило, ама здравата, на харча. Фарисейщини и пустословия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никак даже не сме си надвили на харча, ами средната възраст на българите прехвърли 45 г.

    11 Юли 2023 15:26ч.

    Това е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    11 Юли 2023 15:06ч.

    Щом като според журналистите "държавата има право и задължение да обмисля мерки срещу дезинформацията", няма какво да се оплакват! Информация и дезинформация у нас е едно и също нещо, което зависи единствено от гледната точка... Просто имаме позитивна и негативна дезинформация, както и позитивна и негативна цензура, свобода на словото и т.н. Евроатлантически ценности, какво да правиш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да сменим тактиката

    11 Юли 2023 15:06ч.

    Жалко за всеки, който не е разбрал, че асенка е неконтролируема психопатка. Крайно време е да станем като французите, гърците и мн.други, протестират ли за нещо да се включват всички

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бумеранг

    11 Юли 2023 16:04ч.

    И ние обявихме бойкот на телевизиите,които ни заливат с едностранна информация и повечето журналистите са изключили народа от някаква позиция,а сега дойдохте ли на нашия хал,като все им пригласяте във всичко редно беше ,че нямат нужда от мисирки.Защо не преследвате хората,които създават благата,а преследвате тези,които ги разпределят и харчат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добро утро, редовен кабинет Как върви брака ви?

    11 Юли 2023 17:05ч.

    Как върви брака ви? Успяхте да поканите цирковото шмъркало в България, въпреки намеренията на суверенитета - народа. Ама карай да върви. Платихме за неговото посещение от данъците на българина. Ежедневно гледам коментарите на препиканите мушката по медиите и се гордея, че там се канят няколко "експерта" по темата Украйна. То повече не може и да де намерят, защото знаете, че всеки друг гост би обърнал везната. Има-няма десетина се търкалят от медия в медия за да ни убеждават, че България е Украйна. България си е България. Ако искате да разберете, колко българи са "жесуи Украйна", то обявете събиране на доброволци за участие във войната срещу Русия. Нека бъдем справедливи в това отношение. Който иска да ходи да се бие на страната на Украйна и НАТО, да се включи. Знаете ли, колко души ще съберете? Николко... Дано това ви говори нещо! Защото на мен ми говори, че няма българин, който да тръгне срещу Русия и не толкова срещу Русия, колкото на страната на Запада. А, тези които са на страната на Украйна, не им стиска да жертват живота си в една изтървана кауза, ако въобще може да се нарече кауза. Още от началото на Специалната Военна Операция, Запада ни обясняваше как до седмица-две, Русия ще е клекнала, ще е фалирала, ще се моли за прекратяване на огъня, ще въстанат едни събития в Русия, че това е края на Путин и прочие. Една от поредните пропаганди на Запада срещу нормалния свят. И какъв е резултата към момента? Запада, чрез Украйна проси оръжие, защото не му стига наличното и е видно дори и за малките деца, че Русия ги трепа по азбучен ред. Тъкмо изпросят нещо и го довлачат до Украйна и след няколко дни го съберат за вторични суровини. А иначе всичко предоставено е гордостта на НАТО и Запада. И сега, когато дойде шмъркалото в България, къде бяха онези негови привърженици, които да го посрещнат? Знаете ли, че ако беше дошъл Путин в България, то той щеше да бъде посрещнат от Българския народ, не от редовния кабинет, а от народа така, както не можем и да си представим. А, тоя келеш - шмъркалото, единствените, които го посрещнаха бяха няколкото министри и ДУПЕтати. Къде е народната любов? Къде са топлите чувства на народа към това чучело? Доколкото разбрах, от кабинета - неофициално, са били поканени различни организации, свързани с Украйна да спретнат едно многобройно присъствие за посрещането на шмъркалото, но уви, никой не се е включил. Което ми говори само едно, че дори е тъй наречените привърженици не са нищо друго освен смукателни апаратчета, които смучат какво що им се предоставя за да бълват възхвали за Украйна. Къде на площада бяха тези, които всеки ден - напудрени и нагласени величаят Украйна и Запада по медиите? Сигурно са били за гъби. Абе, аз не се ли увлякох?!?! Ставам да творя пакости... Дедо Мажд Алгафари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Edin ot Damask

    11 Юли 2023 18:20ч.

    Bravo Maujudka, dobre si go napisal! Narodnata liubOFF iasno pokaza kolko "uvajavan" e Ze v BG. Ot kakto doide tova pravitelstvo me e sram da kazvam, che sam balgarin :(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    11 Юли 2023 20:03ч.

    "Бойкотират", демек - няма да ходят на пресконференциите на МФ, така ли ? Ще му накривят капата на Василев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леополди

    12 Юли 2023 4:20ч.

    Киро, Боко, Христо и Ивайло, зеления бизнесмен, оф ДПС, и ала-балата на Президента, още като ги видя на снимка и получавам позив за повръщане. Непоносимост имам към тях, такива нагли лъжци са всички!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи