Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности".

"Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много за това, че сме готови да умрем за идеалите на демокрацията, сега е моментът да го докажем" е цитиран да казва дипломат №1 на Европейския съюз.

Твърдение: Жозеп Борел е казал, че поддържането на над 17 градуса по Целзий в апартаментите e престъпление срещу ценностите на ЕС

Като източник на предполагаемото твърдение на Борел българските сайтове посочват австрийския сайт exxpress.at, който действително има такава публикация (може да бъде видяна  тук). 

Австрийското издание на свой ред се позовава пост в Туитър (виж скрийншота по-долу) от акаунт с името "Geo_monitor", за който няма подробна информация, освен че е създаден през 2013 г. и публикува по "стратегически и геополитически теми в съвременния свят".

В отговор на запитване на БНР до Европейската служба за външна дейност, оглавявана от Жозеп Борел, от пресслужбата ѝ заявиха, че въпросното твърдение, приписвано на Борел, е фалшива новина, най-вероятно разпространена от дезинформационни играчи, които се прикриват зад фалшиви акаунти в Туитър.

В имейл до БНР говорител на ЕСВД посочи още, че тази информация е разобличена от ЕU vs Disinfo - проект на службата, чиято цел е борба с дезинформацията от страна на Русия, която е насочена срещу ЕС и страни от региона.

От ЕU vs Disinfo посочват, че "изказването" на Борел произлиза от канал за политическа сатира в социалната мрежа Телеграм (виж по-долу), който открито посочва, че публикува изключително сатирично съдържание и фалшива информация.

Твърдението, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е заявил, че 17 градуса по Целзий в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности е НЕВЯРНО. Това потвърдиха от оглавяваната от Борел Европейска служба за външна дейност, а от платформата ЕU vs Disinfo посочват, че „изказването“ на дипломат №1на ЕС идва от канал за политическа сатира и фалшиви новини в Телеграм.

---------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл [email protected] Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

 

 

 

 

Коментари

  • "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта."

    24 Ное 2022 10:29ч.

    Б. Франклин - “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    24 Ное 2022 10:32ч.

    ХАХА - проверено от фактчек! Проверено от министерството на истината...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борел

    24 Ное 2022 10:43ч.

    Ако не го е казал, да го каже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    24 Ное 2022 10:44ч.

    Твърдението,че "17 градуса по Целзий в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности " е невярно.Градусите са 18. Хахаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    24 Ное 2022 10:47ч.

    Все едно какво е казал, след като цялата им политика на ЕСесовците е откровено педерастка. А това значи, че го е казал, дори само да си го е помислил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И какво е казал тогава?

    24 Ное 2022 10:59ч.

    Защото освен опровержение няма друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Атанас

    25 Ное 2022 11:41ч.

    Бяха пуснали статия вчера, че е казал това. Просто нищо подобно не се е случвало и гласове сега се коригират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    24 Ное 2022 10:59ч.

    абсолютно в стила на Борел и себеподбните му да каже подобна тъпня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    24 Ное 2022 12:26ч.

    Путин на топло, евроГеЙците мръзнат! Това е резултата от санкциите!!! А да видим сега: НА КОЙ МУ ДРЕМЕ ЗА ВАШИТЕ ЦЕННОСТИ??? След това следва : КОЙ СЕ КЪПЕ, Е ЧЕРВЕН !!! Слава Американу, Слава Булгаристану, Слава Украину, Героям слава !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факт "чекъри" :-D

    24 Ное 2022 11:06ч.

    Какво точно чегъркат тези? А какво означава хубавата българска дума "ЧЕКЪР", а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    24 Ное 2022 11:13ч.

    Не го е казал!А написал ? Проблемът не е в това.Проблемът е че Борел,Лаен и ко могат да кажат и направят невероятни идиотии.Всички с малко ум в главата виждат и знаят това.И когато им препишат някоя идиотия повечето съвсем основателно вярват в нея.Царят е гол.А че не се е разхождал гол по Витошка вчера в три е подробност.Същото важи за Кирчовци,Кокорчовци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    24 Ное 2022 11:21ч.

    Даже и да не го е казал, го е НАПРАВИЛ! Това не е ли по-лошо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изказването е тъпо,

    24 Ное 2022 11:22ч.

    а проверката на "чекърите" - тъпотия на квадрат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    24 Ное 2022 11:32ч.

    Що ли не ви вярвам, някак си?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    24 Ное 2022 12:00ч.

    Ха-ха-ха, има ли Жозеп Борел сестра?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    24 Ное 2022 12:16ч.

    ...Европейският парламент е орган на глобалистите и се управлява от Лондон и Вашингтон - директно от финансовите среди. Той е инструмент в ръцете на международната олигархия и е ясно, че съдбата на Европа и на Украйна, изобщо не го вълнува, камо ли Русия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой никога на никого с нищо НЕ МОЖЕ ДА УГОДИ…

    24 Ное 2022 12:28ч.

    Ако трябва да си говорим откровено, ще се наложи да отбележим, че да се поддържа в дома температура над 17 градуса по Целзий е наистина престъпление срещу човечеството. Но престъпление срещу човечеството е също така и да се поддържа в домашни условия температура под 17 градуса. Единствено да се поддържат — ТОЧНИ и ПРЕЦИЗНО — именно 17 градуса не е престъпление, но това изисква особено майсторство. Ето — аз например живея в една ТОПЛА СТРАНА (да речем — остров МАЛТА). Температурата на въздуха под открито небе през есенните дни варира около 35 градуса). Всеки ден се моля на Бога (катедралата ми е съвсем наблизо) да може климатикът ми да смъкне температурата поне до 27 градуса. Следователно аз се моля да не бъда много голям ПРЕСТЪПНИК, а само с 10 градуса над допустимото. Освен това трябва да ни е ясно, че каквото и да направим, винаги нашите действия ще представляват ПРЕСТЪПЛЕНИЕ за НЯКОГО. Никой никога на никого с нищо НЕ МОЖЕ ДА УГОДИ — охлаждащият климатизатор хаби повече енергия, отколкото когато е затоплящ климатизатор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    24 Ное 2022 14:29ч.

    Активираха Факт-Чекъджиите да излъскат имиджа на Борел

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    24 Ное 2022 15:27ч.

    дебилите си искат дебилската "новина", даже когато е 100% лъжа...вчера при опит да намеря достоверен източник на "новината", преброих около 20 сайта с нея, жълтокафяви та чак миришат...Срамота, че 6 от тях бяха български сайтове на англ. език. Още по-интересно е, че точно тези форумци, които се оплакват, че нямат пари за отопление, декларират, че поддържат 22-25 градуса. Явно са забравили за регулацията от "доброто соц време"-парното централно се пускаше през ноември след 3 последователни дни с някаква ниска температура(която наистина не помня).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    24 Ное 2022 16:54ч.

    Това с проверката на фактите като уж борба с дезинформацията и пропагандата е всъщност част от пропагандата. Ясно е, че смисълът на казаното от Борел не по-различен от това, което уж са опровергали. Всичко е игра на интереси, истината остава извън всякакви "информации", "проверка на фактите", "международно право"и прочее формалности, които имат за цел само да я замаскират. Хората впрочем добре се ориентират повече по усет и по съвест, отколкото от съответните инстанции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    24 Ное 2022 18:16ч.

    Кой е назначил тези "фактчекъри" /?/ и гарантира, че са наистина съвестни хора и може да им се има доверие? Има много български думи, които да заменят англ. дума - в БНР започнаха да използват много чуждици, които имат бълг. аналози... , а все пак е Българско национално радио!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    24 Ное 2022 21:08ч.

    няма нужда да се доверяваш на фактчекъри, опитай се да мислиш: Борел не е чистачка в администрацията на ЕС, какво говори и какво пише се записва, няма такъв запис и при това положение да вярваш на ЕЖК само защото ти харесва "казаното" не е проява на интелигентност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    25 Ное 2022 9:54ч.

    Не съм безгрешна, но ако Вие сте такъв човек- поздравления!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С доказано произнесените

    24 Ное 2022 21:58ч.

    си изказвания Борел вече е предизвикаел очакването, че може да каже и това. Напоследък няма значение кой от европейските големци какво казва, авторитетът им сред мислещата българска аудитория е провален. Лапешки надувки, закани, Украйна като символ верую и други бул шитове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първа

    25 Ное 2022 12:18ч.

    БНТ и те са от "правоверните" пропагандисти...Проверили... Не са за вярване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи