Жените социалистки в БСП излизат на протест срещу домашното насилие

Жените социалистки в БСП излизат на протест срещу домашното насилие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Обединението на жените социалстки в БСП излезе с позиция срещу домашното насилие. Те заявяват подкрепата си за протестната акция насрочена за днес от 18.30 часа пред Сдебната палата в София.

Цялата позиция:

ПОЗИЦИЯ

на

Обединението на жените социалистки в БСП

по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени

 
Животът е право, а не привилегия!

Обединението на жените социалистки в БСП от години провежда последователна кампания в защита на жените на България от домашно насилие. През последните месеци представители на ОЖС взеха участие в редица мероприятия в страната, където отстояваха категоричната позиция, че държавата и политическите сили не проявяват необходимата воля да решат този най-остър обществен проблем.

По данни на ООН през 2021 г. на всеки час повече от пет жени и момичета са убити от член на семейството им. Според доклада на организацията 45 000 жени и момичета са в световен мащаб са убити миналата година от техния съпруг, партньор или друг роднина.

За България продължава да липсва официална статистика. Според данни, събрани от новосъздадена организация в МВР, жертвите на домашно насилие у нас през първите пет месеца на тази година са четири пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г. Жертвите на домашно насилие от началото на годината до май са 1738. Сред тях жените са 1194, а децата – 409. Повече от една жена губи живота си всеки месец в България вследствие на полово базирано насилие. Само от началото на ноември четири жени са убити от ръката на своя партньор, съпруг или роднина.

Насилието, основано на пола, е сред най-сериозните обществени проблеми, а причините за него са много. Жените са изложени в по-голяма степен на ниски доходи, енергийна бедност и липса на достъп до основни блага като здравеопазване, образование и жилище. Всичко това често ги поставя в икономическа зависимост от партньорите им. Ето защо Обединението на жените социалистки в БСП настояваме политическите сили да предприемат спешни мерки. И по-конкретно:

1. Парламентарната група на БСП за България да внесе в Народното събрание законодателни поправки, така че да се гарантира изграждането на достатъчно кризисни центрове, които да предлагат закрила на жени, жертви на насилие. Но само това няма да е достатъчно.

2. Необходимо е и спешното приемане на Законопроекта на МС от юли т.г. за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие. Мотивите за него са да бъдат отстранени слабости и пропуски в действащата нормативна база. Предвижда се създаването на Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие; гарантира се задължението на държавата да провежда последователна политика в областта на домашното насилие чрез координиране, прилагане и оценка на политиките и мерките за предотвратяване. Разширява се и кръгът на лицата, които ще могат да потърсят защита, улеснява се достъпът до правосъдие и се засилват гаранциите в случаи на злоупотреба със Закона. Предвижда се и създаването на единен регистър за всички заповеди за защита, така че съдът да има предвид дали обвиняемият има издавани и други такива заповеди и да определя по-тежки мерки.

От Обединението на жените социалистки в БСП вярваме и работим за това всеки да има право на достойни условия на труд, справедливо заплащане и защита от посегателства! Без ограничения, основани на пол, сексуална ориентация или друг признак! Животът е право, а не привилегия!

Обединението на жените социалистки изразява съпричастност и се присъединява към кампанията "Нито една повече! Жени, Живот, Свобода!". Призоваваме всички членове на БСП да се включат в протестните действия на 25 ноември от 18,30 ч. в различни точки на страната!

За София - сборен пункт - 18 ч. пред църквата "Света Неделя", за да се включим в протеста от 18,30 ч. пред Съдебната палата.

 

 

 

Коментари

  • Рукола Z

    25 Ное 2022 11:39ч.

    Гей конвенцията в действие... курвелия ли ще води парада? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жените социалистки...

    25 Ное 2022 12:56ч.

    ...закъснели в исторически план суфражетки по някой ЛГБТ-грант ли го играят?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой бие жените-социалистки в домашни условия?

    25 Ное 2022 11:59ч.

    Или тук ги сърби: "Без ограничения, основани на пол, сексуална ориентация или друг признак!" И като стана въпрос за пол и ориентация, да питам: какво е жена?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    25 Ное 2022 12:22ч.

    А украинци и руснаци може да избивате. Паплач сте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предлагам да се протестира

    25 Ное 2022 12:26ч.

    и срещу парламентарното насилие, пожарникарското насилие, каруцарското насилие, градинарското насилие, комшийското насилие и т. н., но най-паче, при това с цялата сериозност - срещу глобалисткото насилие над нормалното човечество!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А през това време...

    25 Ное 2022 12:40ч.

    мъжете - социалисти какво точно ще си почесват? За жените - несоциалистки направо не смея да питам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жените социалистки...

    25 Ное 2022 13:43ч.

    ...по един странен начин НЕ протестираха публично от 2014 срещу насилието над децата от Донбаска и Луганска област, когато загиналите от обстрел попълваха надгробните плочи в Алеята на ангелите?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • питанката

    25 Ное 2022 14:19ч.

    То хубаво, ама насилието дали знае, че жените социалистки протестират? И защо пред Съдебната палата? Да отидат пред МВР, не за друго, ами е силово министерство. Освен ако насилниците не са главно и предимно адвокати и прокурори. Поредното скудоумие на Курнела, Дора и компания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига аматьорщина

    25 Ное 2022 14:33ч.

    Не желаят да ги бият в домашни условия (с подръчни средства), искат да има законово регламентиран официален бой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой бие жените социалистки?

    25 Ное 2022 14:37ч.

    Въпросът е сериозен другари! Ако има някакво капиталистическо посегателство върху социалистическата женска част, трябва да се вземат незабавни мерки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи