Зеленски: Украйна има нужда от помощ също като Израел

Зеленски: Украйна има нужда от помощ също като Израел

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди вчера нападението на Иран с ракети и дронове срещу Израел през миналата нощ и обяви, че неговата страна има нужда от помощта на съюзниците си, за да отблъсне въздушните атаки, също както е станало с Израел, предаде Ройтерс.

Зеленски отново призова Конгреса на САЩ да даде одобрението, което бави, за новия пакет от военна помощ за Киев. Ройтерс посочва, че украинските войски са подложени на нова офанзива от страна на руските сили в Източна Украйна, а градове и инфраструктура са атакувани всекидневно от Москва с ракети и дронове.

„Иранските действия заплашват целия регион и света, както руските действия носят заплахата от по-широк конфликт. Очевидното сътрудничество между двата режима в разпространяването на терора трябва да се сблъска с категоричен и единен отговор от света“, написа вчера в социалната платформа "Екс" украинският президент.

По-късно - в традиционното си вечерно видеообръщение към нацията, Зеленски заяви, че светът е видял как "Израел не е сам в своята защита - при възпирането на въздушната заплаха са помагали и съюзниците". "И когато Украйна казва, че съюзниците не могат да си затворят очите за руските ракети и дронове, това означава, че е наложително да се действа, и то да се действа твърдо", заяви той, като добави, че украинското небе "не се защитава с думи".

"Фактът, че ние в Украйна чакаме с месеци за жизненоважен пакет от помощ, фактът, че ние все още чакаме гласуването му в Конгреса на САЩ, води към друг факт - че самоувереността на терористите расте в тези месеци", каза президентът на Украйна, като посочи, че "няма повече време за губене".

Председателят на Камарата на представителите (долната камара) в Конгреса на САЩ Майк Джонсън каза вчера, че ще се опита да прокара помощ за Израел тази седмица, в контекста на иранското нападение с ракети и дронове в нощта срещу 14 април. Той обаче не уточни дали законопроектът за Израел ще включва помощта за Украйна или за други нуждаещи се съюзници на САЩ.

Ройтерс припомня, че Иран е доставил хиляди дронове камикадзе "Шахед" на Русия от началото на пълномащабната инвазия на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Те са използвани масирано с цел да се изтощи украинската противовъздушна отбрана и да се поразява инфраструктура дълбоко на украинска територия, далеч от фронтовата линия.

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят "политическа воля" и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси. Президентът съобщи вчера, че Германия ще достави на страната му произведени в САЩ системи за ПВО "Пейтриът" и ракети за въздушна отбрана "в критичен момент", отбелязва Ройтерс.

Агенцията допълва, че в ефира на националната телевизия вчера външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е казал, че текат преговори за снабдяването на Киев с още системи "Пейтриът", но посочи, че в известна степен е смутен от бавните темпове на доставката им. "С цялото ми уважение и благодарност към САЩ вярвате ли, че американската армия няма една излишна система "Пейтриът", която може да прати в Украйна?", казва той, цитиран от Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Juliajal

    15 Апр 2024 8:40ч.

    <a href=http://ok.ru/video/7395019459146>Эвакуатор Вольский район</a>

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • УНИАН

    15 Апр 2024 8:55ч.

    И да не забравите да ми дадете и Нобелова награда за мир на нас "миротворците" за цялостен геноцид на собственото ни население !!! Винаги ваш, пигмея-клоун нашмъркания Vолодимир Zеленски !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Charlesarods

    15 Апр 2024 8:58ч.

    <a href=https://omyguide.site/category/europe/sweden/>Best Restaurants in Sweden</a> - Best Restaurants in Italy, Top Places to Visit in Egypt

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Богдана Тотева 2

    15 Апр 2024 9:10ч.

    Украйна единствено има нужда от бяло знаме, за да се спре това безсмислено кръвопролитие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    15 Апр 2024 10:43ч.

    Бяло знаме, денацификация и демилитаризация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    15 Апр 2024 9:23ч.

    Видяла жаба, че подковават коня и тя вдигнала крак. Той и техния премиер е евреин, ама...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тук ми се вижда интересно нещо друго,

    15 Апр 2024 9:32ч.

    при цялото ми неуважение към фашизоидната руска губерния зовяща се “украина”ми прави впечетление факта че чифута Зеленски всяка(или почти)вечер прави някаква изевление към тъпите руснаци зовящи се “украинци”!Може да дрънка глупости,неверни факти,вдъхва омраза и тям подобни,но се явява и демонстрира управленческо поведение,нещо,за голямо съжеление,ние не виждаме при Путин.Той се показва пт време на време заобиколен от някакви екрани и дава ъкъл и съвети за всичко друго но не и за най-важното-съдбоносната гражданска война в Руската Империя!От време на време смутолява нещо че за пореден път с го излънготили хамериканци и ингилизи и пак започва да върти плочата за поредният “договорняк”!Всички се питаме ДОКОГА?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    15 Апр 2024 9:57ч.

    Не може постоянно да се дрънкат глупости (особено след поредната доза нашмъркване) и това да се представя за държавническо поведение, особено когато е в американски шоу-стил. Остави Русия на мира, защото ако не бъде хитра, ще я излъжат дежурно по-хитрите от нея, на които всичко е позволено на тоя свят и в тоя живот, освен едно... Няма да го кажа кое е, за да не отчаяме факторите с престъпни наклонности съвсем...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Апр 2024 10:08ч.

    Зеленски има зор - изявява се. Путин няма зор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Апр 2024 10:16ч.

    Изобщо, подобни пируети: "при цялото ми неуважение ..., ама ..." сме ги гледали, че гледали - "Я сама дочь офицера из Крыма, но не все так однозначно", или "Аз обичам руснаците, руската култура - Достоевски, но..." Интересно е, че след Достоевски най-много да се сетят за Толстой (ако ги питаш кой Толстой, ще се озорят). Това Пушкин, Лермонтов, Тургенев, Чехов, Мусоргски, Шостакович - забравѝ и простѝ. За Блок не трябва да се пита - ще блокират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селямсъза

    15 Апр 2024 10:19ч.

    Нали си спомняте майдана, украйна се управлява от евреи, не съм срещу еврейския народ, но управата доведе до това да се избиват православните християни, не че не ги трепеха укрите наци!!!! Кога ще им уврат главите, че ги трепят, че Жириновски е пророк, а се канят и европата да трепят!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Апр 2024 10:34ч.

    " че Жириновски е пророк" Е, и Владимир Волфович беше евреин. И Рудолфович, но той не е толкова готин, колкото Волфович.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    15 Апр 2024 9:48ч.

    И Зелю и БиБи На...ху са един дол дренки, що народ загива покрай тях! Няма ли кой да ги спре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селямсъза

    15 Апр 2024 10:22ч.

    Кой да ги спре, като обработката им е продължила 50-60 години!! Главите им са чутури, пълни с ценности за величие!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    15 Апр 2024 10:41ч.

    Др. Зеленски е абсолютно прав. Тъжното е, че още не е осъзнал че светът е едно брутално и жестоко място в което наред със слабите загиват и глупавите. Да се хванеш да водиш хоро което не знаеш как и защо се играе е глупаво. Ако украинците не бяха започнали да строят държавата си на антируска основа сега щяха да си живеят кротко и щастливо. Лидерите на Украйна заслужават високи руски отличия за заслугите си в консолидирането на руското общество. Както и европейски и американски междувпрочем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    15 Апр 2024 10:52ч.

    Високоточен ракетен удар е нанесен тази сутрин от руската армия по позициите на френското интервентско военно подразделение, разквартирувано в Славянск.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Венко

    15 Апр 2024 11:30ч.

    Настига че е грозен и е глупав. Стова нахалство ще направи войната. отечествена за Русия. !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенионерски лакардии,

    15 Апр 2024 11:48ч.

    По цял ден на смяна седят рубладжиите. Кой ден от войната сме, бе ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕ ОТГОВАРЯЙТЕ НА ТОЯ РАЗГРАДСКИ ТРОЛ!

    15 Апр 2024 11:59ч.

    Всеки отговор му е бонус, затова е командирован тук, да цапа! Оставете го без внимание, игнорирайте го и само така той просто ще изсъхне. Освен това е нужна и елементарна хигиена на общуването, не ви ли е гнус да се занимавате с такова?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Апр 2024 12:10ч.

    На кой ден американците търтиха да бягат от Афганистан и харизаха на талибаните оръжие и джепане за $80 млрд? Зимаш калкулатора и: 1. 2021-2001 = ans*. Записваш си го. 2. ans х 365 = ans - това е одговорът, без да се отчитат високосните години. (* ans e междинна променлива, от answer). Ако си по-напреднал: (2021 - 2001) х 365 = одговора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    15 Апр 2024 12:35ч.

    Какво изобщо да го коментираме това жалко напушено човече. Освен безсилна злоба, вече го тресе искрена завист и неконтролируема ревност... Вече изглежда, като насрано бебе, на което са му свършили и памперсите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    15 Апр 2024 13:20ч.

    Ни съ бой ва! Ще ти пратят легална марихуана - братска помощ! БОКЛУК!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прелъстен и изоставен

    15 Апр 2024 13:47ч.

    Да, иска да купува още имоти, а помощ отникъде. Само за Израел. Не е честно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи