Зеленски поиска подкрепа от Доналд Тръмп, покани го да посети Украйна

Зеленски поиска подкрепа от Доналд Тръмп, покани го да посети Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: Конгресът на САЩ излезе във ваканция, без да разгледа помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на САЩ за обширната им военна помощ досега и се обърна директно за подкрепа и към бившия президент Доналд Тръмп по време на речта си днес на Мюнхенската конференция по сигурността, предаде ДПА.

Зеленски не засегна пряко настоящата блокада на по-нататъшната помощ за Украйна от страна на американските републикански политици в Конгреса, въпреки че планира да се срещне с лидерите на Конгреса по време на срещата в Мюнхен.

Зеленски изрично покани Тръмп - който неведнъж е изразявал скептицизъм относно по-нататъшната подкрепа на САЩ за Украйна - да посети страната му и да се запознае с нейната битка срещу руската инвазия, предава БТА.

"Ако г-н Тръмп иска да дойде, аз съм готов дори да отида с него на фронтовата линия", каза Зеленски. "Трябва да покажем на хората, които вземат решения, какво означава това. Истинска война - не в Инстаграм, истинска война".

Зеленски също така заяви, че всички други американски политици също са добре дошли.

"Аз го каня публично, но това зависи от неговите желания, разбира се", каза Зеленски за поканата си към Тръмп. "Ние сме готови."

Володимир Зеленски заяви още, че липсата на достъп на страната му до оръжия засилва позициите на руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"За съжаление, поддържането на Украйна в изкуствен дефицит на оръжия, особено на артилерия и далекобойни оръжия, позволява на Путин да се адаптира към настоящата интензивност на войната", каза той в речта си на Мюнхенската конференция по сигурността.

Зеленски направи препратка към опустошения източен град Авдеевка, откъдето украинските войски се изтеглиха, тъй като Украйна е изправена пред остър недостиг на боеприпаси, а военната помощ от САЩ се бави вече месеци от Конгреса.

"Не питайте Украйна кога ще приключи войната. Попитайте себе си защо Путин все още е в състояние да я продължи", каза Зеленски.

Европа трябва да укрепи способностите си да се защитава, независимо от това кой ще спечели предстоящите избори в САЩ или как ще се развие войната в Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц на конференцията за глобалната сигурност в Мюнхен, предаде Ройтерс.

"Ние, европейците, трябва да се грижим много повече за собствената си сигурност, сега и в бъдеще", заяви Шолц на втория ден на конференцията. Германия, най-голямата икономика в Европа, е увеличила разходите си за отбрана до 2 % от БВП и ще продължи да постига тази цел на западния отбранителен съюз НАТО, каза Шолц.

Германският канцлер призова партньорите от ЕС да не допускат отказ от помощта за Украйна и в същото време да засилят собствената си отбрана, съобщи списание "Шпигел".

Според канцлера заплахата от страна на Русия е реална. "Ето защо способността ни за възпиране и защита трябва да бъде надеждна - и да остане надеждна".

Канцлерът призова партньорите от ЕС да предоставят повече финансова помощ за Украйна, която е обект на нападение от страна на Русия - в интерес на собствената си сигурност. Германия почти удвои военната си помощ за Киев за настоящата година до над 7 милиарда евро, а за следващите години ще бъдат добавени обещания за общо 6 млрд. евро, заяви още канцлерът. Той каза, че много би искал "подобни решения да бъдат взети във всички столици на ЕС".

"Ние, европейците, трябва да се погрижим много повече за собствената си сигурност - сега и в бъдеще", отбеляза Шолц. За тази цел стратегията за национална сигурност предвиждаше да се насърчи "разработването и въвеждането на бъдещи способности, като например прецизни и модерни оръжия", което се обсъжда с Франция и Обединеното кралство. "Нашата отбранителна индустрия ще увеличи надеждно производството си само ако всички ние солидарно и в дългосрочен план осигурим необходимите ресурси. И по този начин да допринесем и за нашата сигурност", заяви Шолц.

Източници: "24 часа", dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Няма да има такава държава в бъдеще. Заедно с още няколко ще остане в учебниците по история

    17 Фев 2024 15:54ч.

    Не виждам защо ще му е на Доналд наш Фредович да бие път до един второстепенен областен руски град като Киев, като може да отиде направо в Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    17 Фев 2024 16:01ч.

    Копейка, ти по цял ден лозунги вдигаш, бе ? Кога пътуваш за С. Корея ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да пътувам. Ще съм нужен тук да ви събирам под самолетите в Денят на Колесника

    17 Фев 2024 16:05ч.

    Когато ще съжалиш за напразно изживяния си живот на предател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    17 Фев 2024 16:39ч.

    Аз съм в Гърция, пийвам си узо и замезвам с калмари. Ти си чакай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще се видим, когато му дойде времето

    17 Фев 2024 16:45ч.

    Тогава ще замезваш с очите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гърците си знаят търговията

    17 Фев 2024 17:05ч.

    Само за бедняци калмарите са лукс

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    17 Фев 2024 18:53ч.

    Копейкине, багажа за Украина приготви ли го? Че скоро ще има призовки за фронта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    17 Фев 2024 18:55ч.

    Копейка, от кога в Гърция ползвате български ай-пи-та и влизате през български нет?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С нетърпение очаквам

    17 Фев 2024 16:30ч.

    Тръмп да влезе отново в Белия дом. Само по този начин европейските политици ще се вземат в ръце и ще се подготвят адекватно за нарастващата заплаха от орките. За 4 години Европа ще утрои отбранителните си способности. Държави като Германия, Полша и вероятно Румъния ще се сдобият с ядрено оръжие, контролирано от тях, а не с копче от Вашингтон. В крайна сметка страните от ЕС и ЕИП ще създадат собствена система за сигурност. Европа има 3 пъти по-многочислено население и 10 пъти по-голяма икономика от руската. Въпрос само на политическа воля е да изгради военен капацитет за отбрана срещу шантавия си съсед от изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, Европа ще стане най-коравото парче вече ядена веднъж храна в местната група галактики :D

    17 Фев 2024 16:44ч.

    Ще утрои отбранителните си "способности" със още по-зелена идиотия, оставайки сама на затоплисткия клон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снетърпение очакваш

    17 Фев 2024 18:05ч.

    Европата да си върне позициите в колоните които ограбва столетия,за да започне да се домогва до каквото и да е "могъщество".Готов ли си за голямото чакане?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз с нетърпение очаквам

    17 Фев 2024 21:41ч.

    ... да видя как Ахмед, Омар и останалите младежи от много европейски градове ще прегърнат каузата на борбата с орките и ще се изправят с челична воля срещу шантавия съсед от изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @С нетърпение очаквам

    18 Фев 2024 8:50ч.

    чакай, но няма да дочакаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова безумие

    17 Фев 2024 17:06ч.

    Ще има ядрена война, натам натискат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    17 Фев 2024 17:28ч.

    Нямал бил достатъчно оръжие, а тръгнал на война с Русия... И заложил на куци коне да го вадят от положение... На стар краставичар тръгнал краставици да продава тоя джудей, вместо да се съюзи с Москва и да изгони сатанистите от Европа. Накрая ще му бият шута самите му днешни поддръжници, защото няма да им е изгоден никак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    17 Фев 2024 18:09ч.

    Ще е поредният след Кадафи, бен Ладен, Садам, Навални и други знайни и незнайни персони геройски загинали за интересите на колоса с глинени крака наречен глобален Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    17 Фев 2024 19:02ч.

    Пука му на Тръмп че Зеленски иска да го кара на фронта. Зеленски си вкарва автогол. Взел се е много насериозно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи