Зеленски поиска 38 млрд. евро от международната общност. Шолц: Създаваме план Маршал за ХХI век

Зеленски поиска 38 млрд. евро от международната общност. Шолц: Създаваме план Маршал за ХХI век

Германският канцлер Олаф Шолц и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди откриването на конференцията в Берлин. Снимка: АП

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от международната общност 38 млрд. евро, за да покрие бюджетния дефицит на страната през 2023 г. В обръщение към участниците в Берлинската конференция за бъдещето на Украйна Зеленски допълни, че Украйна все още не е получила "нито един цент" от плана за бързо възстановяване на обща стойност 17 млрд. евро.  Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Западът възнамерява да предоставя помощ на Украйна "в продължение на десетилетия", като отбеляза, че това е "планът Маршал на 21-ви век". 

"Разрушаването на цивилна инфраструктура е чиста форма тероризъм", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Светът не бива да губи време, а трябва да помогне на украинците да възстановят страната си бързо, призова тя. И добави, че ЕС е готов да координира мерките за възстановяване. Фон дер Лайен цитира данни на Световната банка, според които нанесените от Русия щети в Украйна възлизат на 350 млрд. евро.

"Създаваме план Маршал за ХХI век", обяви германският канцлер Олаф Шолц при откриването на конференция, посветена на бъдещето на Украйна. По думите му, възстановяването на Украйна е "задача за поколенията". "За да гарантираме, че Украйна ще победи, съюзниците ще продължим да оказваме подкрепа - политическа, финансова, хуманитарна и военна - толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта Шолц. 

"Историята на Германия доказва, че възстановяването е възможно дори след опустошителна война", допълни канцлерът. Според Шолц, ангажиментът към Украйна да стане член на ЕС е едно от най-значимите геополитически решения на нашето време.

Съединените щати продължават военната подкрепа за Украйна и обмислят да изпратят по-старо оборудване за противовъздушна отбрана HAWK за защита от руските атаки с дронове и крилати ракети. 

САЩ ще изпратят на Украйна ракети HAWK за защита от дронове

От руското нахлуване на 24 февруари в Украйна Съединените щати са изпратили на Киев военна помощ на стойност над 17.5 милиарда долара. По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Испания възнамерява да изпрати четири ракети-носители HAWK.

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • анонимен

    25 Окт 2022 12:35ч.

    кои ви е избрал да разпределяте нашите пари спрете оръжието за украина и направете финансов одит сащ запалиха конфликта сега те да плащат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    25 Окт 2022 14:46ч.

    "задача за поколенията" - много поколения ще идат за тая работа... Ама кат гледам "задачата" нещо почна да омръзва и на сегашното поколение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    26 Окт 2022 2:23ч.

    Ще възстановяват "Нова Хазария" или "Новият Йерусалим", както Германия създаде и изгради Израел, при това със любезната помощ на фюрера, който сключи договора "Хаавара агриймънт". От тогава няма Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Създаваме план Маршал за ХХI век

    25 Окт 2022 12:36ч.

    K'во ще колонизирате и с какви пари? А за възстановяването на Украйна не мислете - това не е ваша работа. Ваша работа ще остане тамошният цирей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • луд, луд, ама му са и6е

    25 Окт 2022 12:37ч.

    проси синковецът зеленковец нон стоп

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правдев

    25 Окт 2022 12:44ч.

    Не бе другари, Зелю и неговите разбойници искат засега 750 милиарда евро за възстановяване. Дотук си възстановиха и натъпкаха дълбоките джобове, пак и с нашите пари, а нас ни будалкат с някаква демокрация. Хайде холан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиоти

    25 Окт 2022 12:45ч.

    С нашите пари, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-факти за размисъл

    25 Окт 2022 13:04ч.

    1.За 30г Украйна разпродаде наследеното оръжие от СССР .Приходи-над 35млрд.Колко за посредници загадка.Но сега искат нашето 2.ЕС е с дефицит търговски над 20млрд. месечно,и мин.ще се удвои догодина.3.Следващата година ще започне ''гръцка криза'' но в Италия и вероятно Франция.Но няма Германия да спасява щото и тя се дави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • реванш

    25 Окт 2022 13:06ч.

    Тези двамата, наследници на немски нацисти, все повече злобеят заради победата на съветската армия над германския нацизъм през 1945 г. и търсят реванш, който няма как да постигнат, но се опитват да разпалват конфликта до последния украинец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ххх

    25 Окт 2022 13:12ч.

    Странно защо няма план маршал за унищожените от кравария и юропа на Сирия, Ирак, Либия (която май вече не съществува) и прочие. Май наистина Украйна ще я правят Нов Израел, иначе защо е това дундуркане?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Апостол Р.

    25 Окт 2022 14:57ч.

    В близкия изток ще става все по-горещо не само заради климата, но и заради политически, верски и демографски проблеми. Явно хазарите ще искат да се връщат в прародината си и им се подготвя почвата. Украинците да емигрират и от Украйна да стане “Земя без хора за хора без земя” Познато нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хмм

    25 Окт 2022 13:15ч.

    Вижте я тази психарка каква физиономия вади!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    25 Окт 2022 13:17ч.

    То няма да има нужда от тоя план за Украйна, ама пазете си разработката за ЕС, а дано Сащ ви осигурят парите, ама надали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да кажа аз

    25 Окт 2022 13:17ч.

    Да кажа аз не,ами народът:"Не е луд тоя,който изяжда баницата,а тоя,дето му я дава!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно

    25 Окт 2022 13:28ч.

    Защо "светът" не реши да помогне за възстановяването на инфраструктурата в Сирия, Либия, Йемен или Ирак, ами така се е вторачил именно в Украйна..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    25 Окт 2022 13:31ч.

    - Никой не може да ти даде повече отколкото аз мога да ти обещая! - каза Урсула на Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хем

    25 Окт 2022 13:33ч.

    няколко пъти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СингСинг

    25 Окт 2022 13:32ч.

    Вън от ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маршал

    25 Окт 2022 13:34ч.

    Кой избра тези изроди във ЕС да командват 500+ милиона паплач ? Целта е да нанижат на такива малки държавички като България дългове със които да финансират войната. Ако България изпълнява кретенските заповеди от Брюксел значи просто изчезва като държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Окт 2022 22:03ч.

    Защо мислите, че екстренно ще ни набутат в еврозоната? Грантаджиите ни обясняват по средствата за масова дезинформация (телевизиите, вестниците, радиата, повечето сйтове са все средства за масова дезинформация-само дебилите не го разбират), че ние ще прокопсаме в еврозоната и макар, че цените ще се вдигнат! Жалки мошенници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Окт 2022 22:08ч.

    Целта е да се затегне още по здраво примката около България и такива безполезни за западния свят народи, като нашия, да поемат разходите за войните им и за охолния живот, който са водили до сега! А бай Ганьовци си мислят, че ги канят на трапезата! Основните цели за които трябва да се борят всички патриотично настроени българи трябва да са:

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Окт 2022 22:15ч.

    1. Стопиране на войнолюбците, които искат да ни вкарат във война срещу нашата Освободителка Русия. 2. Категоричен отказ от еврозоната и запазване поне на тази малка частичка суверенитет, който ни е останал! 3. Възстановяването на държавния сектор в големите и скъпи промишлени проекти. Намеса на държавата в регулациите на пазара на горива и енергия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban 1трлн Е

    25 Окт 2022 13:46ч.

    До тук само за преоорентация на енергийната структура са признати за необходими 1трлн Е.Отначало започнаха много бравурно 100-200млрд.Истината-вероятно повече от 1трлн.Но дори да ги намерят парите конкурентноспособноста ще е загубена и пазарите също.А то не е само енергия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    25 Окт 2022 13:49ч.

    т.нар. "план Маршал за ХХI век" е слоган за продължаване финансирането на войната на САЩ срещу Русия в Украйна, след като демократите изгубят властта в САЩ. ясно като бял ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    25 Окт 2022 13:53ч.

    Вървим с едри крачки към III СВ. Винаги идва един момент, от който няма връщане назад. Алчността и тъпотата печелят всеки ден все повече и повече. Война, индуцирана от едни болни хора на 10 000 км. ще ни довърши с помощта на шепа продажни малоумници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    25 Окт 2022 13:53ч.

    Ясно е , че Шолц и фон... изпълняват нечия поръчка /островна, задокеанска/. Планът "Маршал" 2 е поредното източване на пари, но под благороден предтекст- възстановяване на У. Който иска да възстановява, но с лични пари! Не желая да съм част от поколенческата задача на ШОЛЦ, фон... и останалите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    25 Окт 2022 13:59ч.

    Изключително обаятелна, чаровна и умна жена, излъчваща светлина и чистота, символ на чистия европейски дух и красиво лице на европейската демокрация. Всички у дома я харесваме много. А Шолц е типичен немец, честен, точен и прям. Да им пожелаем успех в благородната мисия по възстановяването на клетата, изстрадала Украина, в името на демокрацията и прогреса ❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Верно звучиш фъркатичко

    25 Окт 2022 14:18ч.

    като лозунгите на БКП едно време

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фъркатата овца

    25 Окт 2022 14:19ч.

    драги състадници, нека да пожелаем успех на овчаря, той се грижи да бъдем нахранени, напоени и ежегодно остригани , преди да ни заколят..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    25 Окт 2022 14:35ч.

    Вярно, съвсем като лозунгите на БКП. Аз се чудех откъде е преписал :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    25 Окт 2022 14:39ч.

    Недейте така. Какво общо имат лозунгите на БКП с написаното? Ами у дома всички сме тъмносини автентични седесари. Освен това съм и дама... ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя и Фон дер Люге е дама, но пак си е овца

    25 Окт 2022 15:10ч.

    Инак приликата между нея и съвременната ,европейска демокрация е безспорна. Макар и плодовита навремето, понастоящем е прескочила фертилната си възраст и последствията от това са видни и необратими..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    25 Окт 2022 18:02ч.

    Моля ви спешно си вземете хапчетата, без отлагане. Не си правете шега с тези неща, лекувайте се. Стискаме ви палци, въпреки, че шизофренията е много тежко заболяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фъркатичкото е постигнало

    25 Окт 2022 19:42ч.

    уникален ироничен ефект с тези нанизани като на броеничка добродетели на двете персони. Много е смешно.Панегирика за Шолц и Уши трябва да го разбираме като подигравка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уши-Муши се казваше една героимя на Ем Станев

    25 Окт 2022 21:35ч.

    Тя беше мишка. Немскоезичните да си отправят въпросите към Ем Станев...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шолц не е фактор, че да създава каквото и да било

    25 Окт 2022 14:03ч.

    тоя план маршал може да си го завре на едно място; германия няма никаква позиция, че да предлага каквото и да било; Шолц не може собствения си народ да оправи, тръгнал да приказва глупости; умряха за тая украйна сякаш ще прокопсат ако я пишат в ес; ами не, няма да прокопсат; ще се носят заедно към дъното; майната им;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    25 Окт 2022 14:10ч.

    Планът е на Сорос и Швааб и е още от двайсти век... Стига сте преименовали и играли на семантика и "тука има тука нема"... Зелената сделка и 2030 е нищо повече от свиреп тоталитаризъм и зрял планов сатанизъм за тотален контрол!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • планов сатанизъм

    25 Окт 2022 14:16ч.

    звучи добре

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • къде мога да се запиша за ЛГБТ++QQ

    25 Окт 2022 14:21ч.

    искам да повиша жизнения си стандарт и качеството на живот

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В градската баня да се чакаме под седмия душ отляво

    25 Окт 2022 21:37ч.

    щото не смея да ти дам на Асена номера... ще ми се разсърди :((((((((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фон дер Лайен цитира данни на Световната банка, според които нанесените от Русия щети в Украйна възлизат на 350 млрд. евро.

    25 Окт 2022 14:59ч.

    отначало се запитах отде пари, но после се загледах в цитираната сума. всъщност този е план е един вид узаконяване на кражбата на 300 млрд. $ от Русия. сега загрях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не смеят да ги отнемат

    25 Окт 2022 15:20ч.

    защото Русия е готова да прекъсне дипломатически и всякакви други отношения с тях, а те не могат да си позволят това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двама представители на отрицателната селекция

    25 Окт 2022 15:17ч.

    на лидери в ЕС. Липсва им само Тиквун, да се ухили брадясало и разположи тролски за тях, а после да сложи фотографията на етажерката си до томовете на "Винету". Дали да се смееш или да плачеш , е трудно да се каже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 6666

    25 Окт 2022 15:29ч.

    План за унищожение на Европа, САЩ да плащат, защо Европа ще плаща и без това достатъчно загуби от играта на Путин и Байдън с мишката Зеленски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В. В. Путин, моля те от все сърце и душа!

    25 Окт 2022 15:33ч.

    Пусни един "Искандер" в Брюксел, че тази Идиоти вече не се траят!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    25 Окт 2022 15:40ч.

    А за унищожената България кога ще направят план Маршал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лумпен

    25 Окт 2022 15:44ч.

    тия на снимката от някоя страшна приказка на братя Грим ли са излезли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Градацията е

    25 Окт 2022 15:50ч.

    Грозен, още по-грозен, германец/германка..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    25 Окт 2022 15:47ч.

    Винаги и щом се заговори за някакви там европейски пари! Когато стане дума за упражнението ИЗВАЖДАНЕ, гарнирано с високопарни думи за солидарност и помощ, знайте без колебание, че утре под една или друга форма някой ще почука и на вашата врата за ВНОСКАТА! Бг има по спомен ориентир. 0,5% от бвп Европа. Следователно ще трябва да дадем 200 млн., а държавата ще вземе от нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    25 Окт 2022 15:55ч.

    А те имат безкрайно много начини да ги вземат. Правят ни промивки с приказки за под 20 % инфлация. Истината е, че всеки отделен човек си има своя собствена инфлация и за огромното мнозинство от народа ни, тя е над 50 %. Цената на 1 бр. пиксел в ТВ или монитор пада, ама какво от това. От над 60 млрд. лв. депозити преди две години, но предимно на хора с пари, колко покупателна способност остана?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маршал

    25 Окт 2022 16:00ч.

    Целта е да възстановят Австроунгарската империя /или подобие/ като опонент на Руската империя. Интересно е България къде ще я позиционират , защото на юг също има кандидат за възстановяване на империя .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България трябва час по-скоро да се обедини с братска Православна Россия

    25 Окт 2022 16:03ч.

    няма друго спасение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекувай се

    25 Окт 2022 20:15ч.

    Или емигрирай в кочината на Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    25 Окт 2022 20:43ч.

    Прав си братле, г- н Путин е нашият човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    25 Окт 2022 23:07ч.

    Елита може ида е с Русия, ама народа е с Турция! Това се доказа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отримна фотонаходка -снимка на акушерка с обиден лебервурст. Очаквам и цяла фотосесия: акушерка с два кренвирша-близнаци; акушерка, държаща в ръце еректирал сух шпек или бахур.

    25 Окт 2022 18:08ч.

    Апропо, акушерката Урсула впечатлява със своята преданост към украинската кауза. Колко чаровно е декорирала розовото си сакце със синьо-жълта лентичка! На актовите й снимки личи, че в същия двуцвет е боядисала дори рунтава си катерица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    25 Окт 2022 18:11ч.

    Поправка - "Отримна" от първия ред по-горе да се чете "Отлична".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бръсначът на Окам –1

    25 Окт 2022 19:59ч.

    Абе дали не може да са допусне, че тези двамата са влюбени в Зеленски. Може пък, когато не ръмжи на украински, да има някаква харизма, говорейки на английски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бръсначът на Окам –2

    25 Окт 2022 20:01ч.

    Шолц може едва при срещата си с него да е разбрал, че го привличат дребни,надрусани, черноокички, набитички гьозбаджии, а Урсула се съприкосновяваше физически с него по време на визитите си, ръкуваха се, позираха – казват, че войната задвижва релетата на сексуалността. Тази възможност не се обсъжда сериозно, май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук,

    25 Окт 2022 20:05ч.

    сигурен ли си, че това върху сакото на Фон е знамето на Украйна? На мен ми прилича на жалейка или по-скоро на нея жалейка ще й отива повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глиги от ДБ - доброволеца на Zеления клоун

    25 Окт 2022 20:43ч.

    Вижте, че съм прав - тези двамцата, спрямо които ако бяха взети мерки когато бяха малки идиоти, сега нямаше да имаме проблем когато станаха големи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Херсон

    25 Окт 2022 21:37ч.

    Кат видяха, че руската армия е пълен ташак и ще загуби войната и почнаха да говорят за план за възстановяване. Но ще трябва и телена мрежа между Европа и Русия висока поне 10 м.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Окт 2022 22:28ч.

    Рано е да ликуваш! Още малко, като Путин се справи с петоколонниците в Русия, тогава ще усетиш силата на руската армия! Руснаците считат украинците за свои братя, както ние считаме македонците и затова се стараеха да не разрушават Покрайна, но след намесата на САЩ и НАТО нещата се промениха тотално и сега борбата е на живот и смърт за тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    25 Окт 2022 23:09ч.

    Сталин не се оправи с трях, че тия дето децата им са във Фриско ще с еоправят... Надай се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    25 Окт 2022 22:56ч.

    В едно съм съгласен с фрау фюрерин-че разрушаването на цивилна инфраструктура е чиста форма тероризъм. Тези, които взривиха северните потоци, Кримския мост, осем години сриват училища и детски градини в Донбас, съсипаха Югославия, Сирия, Либия... са терористи парекселанс. Осама беше жалък аматьор в сравнение с тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    26 Окт 2022 13:03ч.

    Те като са помощ тия милярди не искат връщане...Така разбирам аз... Бе ще взема се преселя в Украина.. Сало, горилка, бабло и баби без край..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи