Зеленски иска 55 млрд. долара за възстановяване на инфраструктура в Украйна

Зеленски иска 55 млрд. долара за възстановяване на инфраструктура в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Украинският президент Володимир Зеленски призова международните финансови донори да увеличат подкрепата си за страната му и заяви, че тя се нуждае от още средства за възстановяването на училища и домове, разрушени от руските бомбардировки, предаде Ройтерс. 

Той направи видеообръщение пред участниците в годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон и поиска близо 55 млрд. долара. От тях 38 милиарда са необходими за покриването на бюджетния дефицит за следващата година, а 17 милиарда – за да започне възстановяването на критична инфраструктура.

"Колкото по-голяма подкрепа получи Украйна сега, толкова по-скоро ще сложим край на руската война. А постигането на по-голяма стабилност възможно най-скоро ще гарантира, че тази жестока война няма да се разпространи и в други държави“, каза Зеленски. 

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, президентът на Световната банка Дейвид Малпас и американската министърка на финансите Джанет Йелън подчертаха решимостта на международната общност да продължи да подкрепя Украйна.

Кристалина Георгиева заяви, че външната финансова помощ, от която Украйна ще се нуждае през следващата година, възлиза на между 3 и 4 милиарда долара месечно. Тези средства ще позволят на страната да поддържа икономиката си в състоянието, в което се е намирала преди началото на руската инвазия.

Георгиева допълни, че през тази година международните партньори са поели ангажимент да отпуснат на Киев 35 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства и заеми. Тези пари ще покрият финансовите нужди на Украйна за тази година, но за следващата ще трябват още много средства.

Йелън от своя страна посочи, че през идните седмици САЩ ще отпуснат още 4,5 млрд. долара безвъзмездна помощ на Киев, с което финансовата подкрепа, оказана от Вашингтон от началото на войната, ще достигне 13 млрд. долара. 

Георгиева допълни, че МВФ планира да започне работа с украинските властите за създаването на нов "Украински икономически форум", който по предложение на Зеленски ще обменя информация за страната, ще проверява финансовите ѝ нужди и ще координира политики за макроикономическото ѝ развитие.

Миналата седмица МВФ одобри нови 1,3 млрд. долара чрез нов механизъм за спешно финансиране, свързано с продоволствения шок в Украйна. Новите средства са в допълнение към одобреното през март спешно финансиране в размер на 1,4 млрд. долара. МВФ отпусна на Киев и 2,2 млрд. долара чрез административна сметка, обясни Георгиева.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • malart

    13 Окт 2022 8:35ч.

    Печатниците заработват и ... лошата путинова инфлация тръгва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е за вярване, колко са вървежни идиотите днес

    13 Окт 2022 8:44ч.

    Това човечество отдавна можеше да е покорило извънземното пространство на много по-високо ниво, но идиотите ни занимават с някои си работи, си, кой къде го слага, ако изобщо ги слагат. Такова празноглаво човечество, .............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И поради тези идиоти съм

    13 Окт 2022 12:00ч.

    на 99,99% сигурен, че ще видим ядрени гъби. 'Елитът' на Европа и ФАЩ е пълен с пълни идиоти и тяхното място там никак не е случайно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разсмя ме

    13 Окт 2022 9:11ч.

    Тоя цака на едро. Не е като нашите кокошкари с някакви милиончета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • финансов донор

    13 Окт 2022 9:16ч.

    България няма ли да се включи и тя с някой милиард? Например може да дадем един, а срещу това да се дадат веднага поръчки на България за пет милиарда. Евреите обичат такива сделки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Гласове

    13 Окт 2022 9:19ч.

    ГОСПОДИНЪТ ЗЕ,ПЛАЧЕЩ ПОСТОЯННО ЗА ЗЕЛЕНИ ФАНТИКИ,ТОВА Е ВАШИЯТ КУМИР.МОЖЕТЕ ДА ГО ИЗТРИЕТЕ.ВАЖНОТО Е,ЧЕ ЩЕ ГО ПРОЧЕТЕТЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Serrt

    13 Окт 2022 9:23ч.

    дзеленски да ги иска от тумора сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Окт 2022 9:31ч.

    Много малко искаш, бе ! Това беше само предупреждение, истинските разрушения предстоят, до 340 млрд, има много още за отичане в канала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    13 Окт 2022 9:34ч.

    Мръсен, алчен евреин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    13 Окт 2022 10:08ч.

    Зе. добре изпълнява ролята, която някой му е дал. Винаги иска -оръжия, санкции и пари. Мисля, че е редно първо да се направи одит на получените до този момент средства, защото досега им даваха пари, които изтичаха в пясъка/по-точно отиваха в правилните у.джобове/. Мисля, че правилният ? е-кой и кога ще връща заемите или ще ги определят като "несъбираеми" ? :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За 55 милиарда

    13 Окт 2022 10:13ч.

    Ще трябва да изнесе много представления: https://twitter.com/RadioGenova/status/1579105331585904640

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На този трябваше

    13 Окт 2022 10:13ч.

    да му разширят забраната да иска. За момента беше – само от бюджета на САЩ, очевидно са нужни още публични разяснения, че иначе ще излезе, че всички му козируват, неясно защо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    13 Окт 2022 10:37ч.

    Каквото и да става, Зеленски една песен знае: "Дайте!". А процент остава за него, евала !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Тези средства ще позволят на страната да поддържа икономиката си в състоянието, в което се е намирала преди началото на руската инвазия"

    13 Окт 2022 10:45ч.

    Само за ден Русия закри 1/3 от енергетиката на 404 . Само за един ден ! Това разбира се беше предупреждение. Укро-бандеровската популация едва ли ще схване посланието и вероятно ген.Суровикин ще закрие и останалите 2/3. Каква икономика без енергетика и транспорт, болни бълнувания на фона на една войнa , когато не знаеш утре какво ще стане. А изходът на войната е ясен за всеки трезвомислещ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    13 Окт 2022 11:55ч.

    Експерти изчислиха приблизително на над 100млрд. гривни загубите на Украйна за първия ден от ракетния обстрел.Укрите нямат никакви възможности за възстановяване,просто нямат такива средства,тя е на практика фалирала.И демократизаторите знаят това отлично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    13 Окт 2022 10:55ч.

    А на йемен колко ще отпуснат? 2-3 лева? Интересното е как се намират пари до безкрай в огромни количества за да се издържа украйна и как пари няма за да се намали глада , болестите , бездомните. Някой с нещо да е помогнал на Куба след урагана наскоро? или на пакистан след земетресението?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    13 Окт 2022 11:58ч.

    Какъв Йемен колега,погледни около себе си и виж докъде докараха гордия член на ЕС носещ някога великото име БЪЛГАРИЯ!Нас кой ще ни спаси,защоти ние като народ вече сме загубили /или ни го убиха?/ инстинкта си за самосъхранение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зеленият гном

    13 Окт 2022 11:05ч.

    Джуджето Зеля е като съблазнителна к*рва, обесена на врата на клиента. Западът все повече ще затъва в дългова авантюра, защото и да печаташ, се иска акъл - непрекъснатата работа на печатницата няма да спре инфлацията, а само ще я задълбочава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропуснал си да заявиш няколко палета с кетчуп, "пострадалите" няма с какво да се мажат по видеоклиповете.

    13 Окт 2022 11:12ч.

    Бившият шеф на разузнаването на Пентагона и сътрудник на ЦРУ Дейвид Шед публикува статия „Водене на психологическа война срещу Русия“ в списание „Politico“. Според него основните удари в тази борба трябва да се нанасят не на традиционното бойно поле, а в хода на информационни и психологически битки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "иначе ще излезе, че всички му козируват, неясно защо"

    13 Окт 2022 11:28ч.

    Защото са против Русия, и поддържат икономиките си с военно производство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туй пък е най-големия мит - военното и технологично производство на "Запада"

    13 Окт 2022 12:23ч.

    С джендърите няма производства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 55 млрд. долара - торг здесь неуместен!

    13 Окт 2022 11:35ч.

    — Скажите, — спросил Кислярский жалобно, — а двести рублей не могут спасти гиганта мысли? // Остап не выдержал и под столом восторженно пнул Ипполита Матвеевича ногой. // — Я думаю, — сказал Ипполит Матвеевич, — что торг здесь неуместен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия дето отпускат парите, рядко са прости

    13 Окт 2022 11:47ч.

    Зеленски няма да получи и една десета от желаното, щото кредиторите му отдавна са наясно, че връщането на кредита е невъзможно..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    13 Окт 2022 11:50ч.

    В Украйна се произвеждаха: най-големите самолети, двигателите за тях, трактори, ракети и двигатели за тях, леки автомобили, имат ядрени централи, имат развито селско стопанство. Защо повярвахте на САЩ, че ще ви дадат благоденствие? Защо станахте техни слуги и сега кръвта на младежите ви изтича, заради Америка? Защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    13 Окт 2022 12:01ч.

    През 91-ва Украйна беше съпоставима с Франция и на тъпите укри им обещаваха,че ще задминат франсетата.След 30 години вярна и безрезервна дружба с "цивилизационния" свят Украйна спори с Молдова коя е най-бедната страна в Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    13 Окт 2022 11:50ч.

    Сниимката е от прочутия номер на маг Зеленски. С едно движение на ръцете киевският виртуоз мигновено изчезва цели 55 милиарда долара. Следващото негово представление ще се състои в киевската опера на 7 ноември, понеделник, от 19 часа. На него маг Зеленски ще покаже как изчезватна 65 милиарда евро за 40 сек. Спектакълът не се препоръчва за бременни и хора с разклатено здраве.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    13 Окт 2022 12:05ч.

    Какво ще възстановява , като тая изкуствено създадена държава вече не съществува?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    13 Окт 2022 12:10ч.

    Това му е главната задача - да рИве до Брюксел, а Вашингтон да ръчка еврогейските шефчета да се харчат и скапват икономически. Срещу което ще видят политически последствия от населенията си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дори и да му ги дадат. Какво ще си купи с тях?

    13 Окт 2022 12:13ч.

    НЯМА откъде да купи каквото и да е. На Запад стока НЯМА. Нямат горива, не достигат храните, заводите фалират и вече не се произвежда както преди години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нахалникът зе

    13 Окт 2022 12:20ч.

    Е, Зе ще ти дадем. Ще съберем от целия свят и повече даже. Ще поискаме и от зелените човечета на Марс, Сатурн и Юпитер, и те ще дадат. Само внимавай да не потънеш в казана с парите, че какво правим без теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дрога в чекмедже

    13 Окт 2022 12:50ч.

    А ново колело не си ли е поискал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванчо йотата

    13 Окт 2022 12:58ч.

    Западните фашаги нали са наясно, че инфраструктурата ще се възстановява след войната, и от който я спечели де, и това май няма да е Зе - ленеокъй Наркоманов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трите неща, които разкатаха ... на Европа:

    13 Окт 2022 12:58ч.

    1. Зелената сделка 2. Зеленият сертификат 3. Зеленски...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленото

    13 Окт 2022 13:02ч.

    е новото кафяво

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уди Алън

    13 Окт 2022 13:00ч.

    На зеления клоун любимото число е "много"! Като на жените!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както е казал народа

    13 Окт 2022 13:07ч.

    не е луд тоя дето яде зелника, а тоя дето му го дава..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    13 Окт 2022 14:06ч.

    Зеленски, е виновника за унищожаване на инфраструктурата и му се полага съд. Сега иска пари за възстановяване. Наркоманино на теб и престъпната фашистка хунта мястото ви е в Ада, бързо да отивате там! Даже не си схванал, че Русия направи предупреждение, тепърва идва лошото! А войната ще продължи докато капитулира Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неам нерви

    13 Окт 2022 14:10ч.

    Чудя се как на укрите все още не им е хрумнала блестящата идея да обърнат армията в западна посока и сами да си вземат необходимото директно от Берлин, Виена и Варшава? Там няма кой да ги спре...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко! Обещано му е!

    13 Окт 2022 23:05ч.

    Споко! Сталинка му обеща. Ще му даде. Тя нали смуче от целия свят, после раздава като благодетел. Кучката долна! Срам за България! Да гори в ада дано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи