Зеленски: 4,5 млн. украинци са временно без ток

Зеленски: 4,5 млн. украинци са временно без ток

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Около 4,5 милиона украинци, повече от 10% от предвоенното население на страната, са останали днес вечерта временно без ток поради руски атаки, съобщи президентът Володимир Зеленски във видеообръщение, предаде Ройтерс.

Зеленски уточни, че са засегнати столицата Киев и още десет области, сред които -  Киевска, Днепропетровска и Запорожка, и допълни:

"Самият факт, че Русия прибегна до терор срещу енергетиката показва слабостта на врага. Не могат да победят Украйна на бойното поле, затова се опитват да сломят хората ни по този начин - да унизят украинците, да  нанесат удар по духа на нашия народ, по издръжливостта му. Вярвам, че Русия няма да успее."

Ударите идват на фона на съобщенията на официални лица, че руските войски вероятно ще се изтеглят от ключовия южен град Херсон. Според западни представители повечето руски командващи вече са напуснали града.

Вместо да се опитват да запазят контрола върху него, руските войски изграждат своите отбранителни позиции от другата страна на река Днепър, за установяване на по-добри отбранителни линии в Южна и Източна Украйна преди идването на зимата.

Същевременно от няколко седмици окупационните власти евакуират хиляди цивилни от района. Киев осъди депортациите на украински граждани, като заяви, че те "грубо нарушават международното право".

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • работещ беден

    04 Ное 2022 9:07ч.

    Странно, след вчерашния ден не изпитвам вече и грам съчувствие към украинците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Около 4,5 милиона украинци, повече от 10% от предвоенното население на страната

    04 Ное 2022 9:20ч.

    от 2014 г. до днес, Украйна е изгубила почти 54% от населението си. 4,5 млн. са 25% от сегашното население на страната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи