Сменят ръководството на болница "Лозенец" заради злоупотреби

Сменят ръководството на болница "Лозенец" заради злоупотреби
Стойчо Кацаров обяви, че над 60 души са вписани като пациенти, а не са се лекували в болницата. "Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в Здравната каса. Това е, което на жаргон се нарича, източване на Здравната каса", заяви министърът на здравеопазването. След всички тези разкрития за злоупотреби, Кацаров е взел решение да освободи ръководството на болница "Лозенец" от днес, съобщава Нова телевизия.

 

"Искаме да ви запознаем с нашите решения и да ви представя екипа си. С два въпроса ще ви занимая днес - първият е свързан с болница "Лозенец", а вторият - с ваксини, които вънамеряваме да дарим или да продадем при възможност", министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерски съвет. 

"В болница "Лозенец" е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че болницата за ноември е отчела над 60 пациенти като лекувани там, които всъщност не са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки взимането им като техническа грешка", обясни Кацаров.

"Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в Здравната каса. Това е, което на жаргон се нарича, източване на Здравната каса. За мен това е абсолютно недопустимо, особено за тази болница, която беше една от най-подпомаганите в страната", заяви Кацаров.

В тази връзка здравният министър е поискал справка за финансовото състояние на лечебното заведение. "Лозенец" е завършила 2020 г. със загуба от над 21 млн. лв.

"Броят на заетите легла през цялата година е бил 23%. Тоест от 10 легла 8 са били свободни. Всяко едно от тия неща е достатъчно основание за предприемане на админстративни мерки. НЗОК е сезирала и прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи", поясни здравният министър.

Той разкри, че в периода от 2019 г. до 2021 г. са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. 

"Всички реципиенти са "роднини" на донорите от Израел, Япония, Германия Оман и други. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. Знаете, че законът не позволява донорска ситуация, ако няма роднинска връзка. Агенция "Медицински надзор" е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности, но не е последвала абсолютно никаква реакция", добави Кацаров.

Извършена е и трансплантация през април от трупен донор.

"При обявяването на ситуацията се прави анализ на генотипа на донора и на базата на него от листата на чакащите по автоматична процедура се прави пресявка. На нейна база се посочва първия от тях, на когото да бъде направена трансплантацията. Това нещо е направено от "Медицински надзор". В списъка има трима души. Първият е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА. Вместо това, след телефонно обаждане, е трансплантиран четвъртият. Статусът му на спешност е обявен на следващия ден. Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация", разкри Кацаров.

 

 

Коментари

  • Добре, докторе!

    03 Юни 2021 11:01ч.

    Добро начало. Давай нататък! Бой по корупцията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Троле, на 03.06.2021 в 10:22

    03 Юни 2021 11:31ч.

    барем прочети мат'риала за който пишеш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Желев Желязко-заради източване?

    03 Юни 2021 11:34ч.

    Болница Лозенец е правила НЕЛЕГАЛНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ на конвейр.Това трябва да е в ЗАГЛАВИЕТО. В ГНУСНОТО престъпление няма как да не са участвали СЛУЖБИТЕ.И Хашим Тачи опс Б.Борисов.Трафик на наркотици,хора,цигари,оръжие ,органи.А бе ние в държава ли живем или ОПГ. Все се чудех защо САЩ махат тяхното копеле?А то нещата са отишли отвъд престъпната фантазия на мафията.Влизането в цеха не е случайно.Б.Б е в огромна опасност.Ортаците ги е страх да не проговори.Прани гащи.Дали вече е излязал от посолството?Или са му дали убежище и да се приключва. Жалко за форума на Сега.Там преди години писах че познавам случай на нелегална трансплантация в София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не мога да разбера, защо все ние и събратята ни (от Молдавия и Украйна) страдаме.

    03 Юни 2021 11:39ч.

    От 2019 до 2021: 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. (Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова.) "Всички реципиенти са "роднини" на донорите от Израел, Япония, Германия Оман и други. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си.... след направени проверки - "получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности, но не е последвала абсолютно никаква реакция"... И тях, Молдавия и Украйна, ги разкостиха като нас, и докараха държавите им до просешка тояга, а младежите им са принудени да се подлагат на такива ампутации... заради мизерното си съществуване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Здравният министър сменя ръководството на болница "Лозенец" заради източване на НЗОК

    03 Юни 2021 11:43ч.

    Оформя ли се генерално преориентиране на финансовите потоци в държавата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДОЛУ МАСКИТЕ до Троле, на 03.06.2021 в 10:22

    03 Юни 2021 11:59ч.

    Глупако, четох материала и използвам всеки момент, статия, възможност там където се четат здравни новини или обсъждат такива тематики да се боря и за твоята свобода и комфорт и да се махне изискването за маски което е нищо повече от символ на подчинение и няма здравен смисъл. Ти си трол и нещастен страхливец и слуга. За желаещите ето и видео в което се говори да не се носят маски от самият Фаучи! https://tv.gab.com/channel/jttlp1/view/the-mask-is-useless-60b617c894585a06037a904b

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    03 Юни 2021 12:40ч.

    Браво, Кацаров! Оправи я тази скапана здравна система, създадена за да източва бюджета и краде от болните и държавата, за да печелят мошениците в здравната система!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    03 Юни 2021 16:22ч.

    Ужас! И къде сега ще лепят скъсания менискус на баце?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    03 Юни 2021 16:55ч.

    Бялата мафия е най-гнусната организация в държавата. Няма лекар, който да не е за затвора по криминално дело. Половината лекари са закоравели убийци, които си делкат парите за всеки труп с погребалните агенции. Много често спешни пациенти се затриват нарочно, за да се приберат паричките. Само си помислете колко хора е екипът за една бъбречна трансплантация. Отделно тя се прави в самата болница, а не в някое мазе. Замислете се колко лекари участват в този трафик на органи!!! Не говорим за няколко гнили ябълки. Говорим за хиляди убийци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Македонец

    03 Юни 2021 17:24ч.

    Това е трафик на органи и криминално престъпление с главни участници български лекари Кок е ставала схемата бедно момче от Молдова дава бъбрека си на богатия си чичо японец а българите извършват трансплантацията Българите пък чакат и и събират капачки за лечение ...Чудовищно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Потрес!

    03 Юни 2021 17:53ч.

    Това е пар екселанс нагушване от трафик на органи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не е Големият Порок на здравеопазването

    03 Юни 2021 19:51ч.

    Грозна, уродлива практика, но засяга нищожна част от хората. Големият Проблем на Здравеопазването е че от март 2020 то е ЗАКРИТО. На мястото на медицината официално и идеологически е настанен ковидизмът-сатанизмът ! Голяма част от лекарите и другите здравни работници се занимават с умишлената депопулация, наречена "ковид 19". Здрави хора се набеждават за "заразени". Болни хора с всякакви диагнози се обявяват за "болни от ковид". Умрели от всякакви причини стават "умрели от ковид". За тези престъпления на началниците се дават пари. Дребните делкат клинични пътеки "ковид". Джипитата прибират 10 лева на глава "ваксиниран" добитък /техните пациенти/. Това е официалната смърт на хуманната медицина. Това е Големият Проблем, а случаят в Лозенец е частен случай. Уродлив ! Но частен случай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи