Зарков: Гласуване с машина и бюлетина в една секция е възможно най-лошият вариант

Зарков: Гласуване с машина и бюлетина в една секция е възможно най-лошият вариант

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министър Зарков определи предложенията за промени в Изборния кодекс като ненавременни, а някои от тях и като откровено вредни.

Няма метод за гласуване, който е панацея, но смесеното гласуване в една секция - машинно и с хартиени бюлетини, е възможно най-лошият вариант, защото комбинира най-лошото от двете системи и нищо добро от тях. Това заяви правосъдният министър Крум Зарков по време на блиц контрол в парламентарната правна комисия в отговор на въпрос за неговото становище по приетите вчера на първо четене в комисията законопроекти за промени в Изборния кодекс, които предвиждат гласуването да се осъществява с хартия и машинно.

Въпросът към Зарков беше поставен от Милен Матеев от "Продължаваме промяната". Той припомни, че за проектите за промени в изборното законодателство не са поискани становища от институции и организации, което по думите му е нарушение на правилника за работа на Народното събрание. Именно това бе посочено и като повод от депутатите от групата на "Продължаваме промяната" да си тръгнат от вчерашното заседание на комисията.

"Министерството на правосъдието не е сезирано за даване на становище по трите законопроекта (на "БСП за България", "Възраждане" и "Демократична България")", каза Крум Зарков.

"Първо, считам, че като министър на правосъдието мога да кажа становище по тях. Смятам, че е нужен стандарт за промяна на законодателството, особено преди навечерието на изборите, и това е важно. Парламентарни избори не знаем кога ще има, но местни избори има съвсем скоро. Тази непрекъсната промяна на правилата не помага никому", подчерта Зарков.

Той каза, че е привърженик на машинното гласуване, но добави, че няма гласуване панацея. "Смесеното гласуване в една секция с двата способа е възможно най-лошият вариант - запазва най-лошото и от двете, но за сметка на това липсва най-доброто и от двете", добави служебният министър на правосъдието. Той добави, че смятането на финала на двата вида гласуване "гарантира огромен брой задраскани и нарушени протоколи".

По думите му тези законопроекти са ненавременни, а някои от тях са откровено вредни. След края на заседанието председателят на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) обясни, че вече е изготвен текст, който комбинира трите приети вчера законопроекта и предстои да бъдат изпратени на вносителите. "Колеги, уверявам ви, няма да нарушаваме правилника, няма да нарушаваме конституцията и няма да нарушаваме законите. Бъдете спокойни!", обърна се на финала на заседанието Чолаков към представителите на "Продължаваме промяната".

По време на контрола Зарков обобщи и докъде е стигнала работата на Министерството на правосъдието по законопроектите, по които работи и които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му министерството отговаря за 10 законопроекта, които вече са минали през Министерския съвет и са внесени в Народното събрание.

Вчера на заседанието на комисията по правни въпроси на първо четене бяха приети няколко от тях. Всички 10 законопроекта, а и други, за които отговарят други ведомства, трябва да бъдат приети до края на 2022 г., за да може България да получи втори транш от плащания на стойност над 700 млн. евро.

 

Източник: Дневник

 

 

 

 

Коментари

  • Отвратен

    03 Ное 2022 19:23ч.

    Още един всезнайко! Ало, не виждате ли, че хората не искат да гласуват!? НЕ ВИ ВЯРВАТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1234

    03 Ное 2022 19:31ч.

    лош е защото 90% ще гласуват с бюлетина и ще трябва да обясните защо набутахте машините. вашия бойко ще трябва да обясни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зарков като Запартък

    04 Ное 2022 1:28ч.

    Какво ни каза Запартък? Каза, че комбинирането на машинните фалшификации с хартиените манипулации е най-лошият вариант. Не обясни защо. Обяснявам. Американското посолство няма да има пълния контрол върху машинните фалшификации, защото няма да може да контролира хартиеното гласуване. При добра политическа воля и контрол от служебния министър на МВР, хартиеното гласуване е безпроблемно. Мустафа е ядосана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи