Заради искането на Русия НАТО да се изтегли от България ГЕРБ вика в НС Петков, Янев и Генчовска

Заради искането на Русия НАТО да се изтегли от България ГЕРБ вика в НС Петков, Янев и Генчовска
В Народното събрание да бъдат повикани премиерът Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев и външният министър Теодора Генчовска. Това поиска официално председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.  Поводът е новината от последните часове, че руският министър на външните работи е поискал от НАТО да изтегли войските, въоръженията и техниката си от България и Румъния. "Това е изключително важен въпрос за националната сигурност на страната ни и трябва да се вземат адекватни мерки“, заяви Десислава Атанасова. 

 

Преди около месец Руската Федерация публикува пакет неприемливи ултимативни искания към НАТО. Най-съществените от тях, които засягат пряко Република България, са исканията НАТО да изтегли всичката си техника, персонал и въоръжение до състоянието от 1997 г. А второто изискване бе – НАТО да спре своето по-нататъшно разширяване, практически лишавайки от право на избор суверенни държави като Украйна и Грузия, да избират самостоятелно в какви съюзи да членуват. Подобни условия противоречат на всякакви установени норми в съвременните междудържавни отношения. Стремежът на Русия е да отслаби НАТО и де факто да елиминира ефективното членство в Aлианса на цяла Източна Европа. Тази Европа, която след падането на Берлинската стена, буквално „избяга“ на Запад, за да не попадне отново в лапите на империя, която към онзи момент, а и сега, не предлага нищо друго, освен остарели разбирания за международните отношения.

Очевидно е, че съветските имперски рефлекси умират трудно, а уроците от Карибската криза от 60-те години на миналия век не са научени. В днешния свят няма начин да разпределяш зони на влияние като в 19-и век и да потъпкваш волята на съседните нации. Българите сме суверенна нация и сами вземаме решения за гаранциите, от които се нуждае отбраната на страната ни. Неприемливият руски наратив говори, че някой се заиграва с хипотези, които насочват вниманието на Северноатлантическият алианс директно към чл. 5 от Вашингтонския договор.

България е част от политическо пространство, върху чиито вътрешни решения Москва отдавна няма нито контрол, нито влияние. Подобни провокации правят още по-наложително Руската федерация да преосмисли сигналите на агресивност, които излъчва към околния свят и да приеме призивите на всички страни от Алианса за деескалация и за въздържане от политика на „дрънкане на оръжие“.

Докато НАТО категорично отхвърляше руските ултиматуми, българското правителство оглушително мълчеше. Днес, на нарочна пресконференция на руското МВнР, България бе спомената изрично като държава, от която НАТО практически трябва да се изтегли. Българските институции отново мълчат, а мнозинството в парламента не разбира значението на случващото се и какъв проблем представлява за българската национална сигурност. Междувременно министърът на отбраната отива на антинатовски протест.

Затова настояваме:

 1. Правителството и президентът незабавно да заемат ясна и недвусмислена позиция по руските заплахи и поведение;
 2. Румен Радев незабавно да свика извънреден КСНС по горепосочените теми;
 3. Да се свика спешно заседание на Комисията по отбрана, на която министърът на отбраната да уведоми народните представители за позициите, заемани до момента в НАТО по заплахата от руска военна агресия в Украйна. И да представи действията и плановете на правителството;
 4. Правителството незабавно да включи в Закона за държавния бюджет 2% от БВП за националните ни отбранителни способности, без в тях да се включва „по андрешковски“ мост над Дунав;
 5. В момент на преки заплахи, правителството да потърси и извоюва ясни послания от страна на съюзниците ни, че в момент на преки заплахи и закани към страната ни, НАТО стои зад ценностите и ангажиментите си към България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Отвратен

  21 Яну 2022 12:53ч.

  Кои? ГЕРБ? Боже, прости им, те не са виновни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитана

  21 Яну 2022 13:07ч.

  "с музика и песни" ще ги посрещнете обичайните кремълски ибрикчии ние българите - по друг начин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  21 Яну 2022 13:22ч.

  Право в Дулово! И първо да завърши едно право в ЮФ на СУ, защото такова няма в Техническия в Русе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фелдмаршал Лист

  21 Яну 2022 13:24ч.

  В Рюсе. В Рюсе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единственият "мъж", който бързо реагира на руската провокация !

  21 Яну 2022 13:25ч.

  А къде са онези с болтовете, да не са се качили като Г.Димитров на "ей тамо лодка, с пътник незнаен" и да пътуват вече към Севастопол ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен Фронт

  21 Яну 2022 13:27ч.

  Русия е една смешна и жалка държавица,а Лавров е един тъжен палячо. Като изключим един нищожен процент майцепродавци на рубладжийска издръжка, българският народ подкрепя членството на България в ЕС и НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха ха ха ха ха ... Нова ПКП

  21 Яну 2022 13:28ч.

  Тази с прочутото си убразувание по право започна да разбира и от национална сигурност, геополитика. След като разкърти здравеопазването.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как се подобри живота на българите с НАТО?

  21 Яну 2022 13:35ч.

  За последните 30 години какви са резултатите за БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ и за българския народ с членството й в НАТО?! .... Деси Атанасова изброй душа - модерна и силна българска армия ли имаме или пълна гавра с въоръжените ни сили? Изброй Деси Атанасова "подобренията на живота ни" и го разкажи на българските майки, чиито синове загинаха НЕВИННИ за небългарски интереси в Афганистан и Ирак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  21 Яну 2022 13:54ч.

  Честито софиянци!ГЕРБ искат столицата да продължава да бъде цел на руските ракети.Ние,провансалците сме спокойни,отдавна знаем,че София не е цяла България.А вие си ги избирате,вие си ги създавате,вие ни ги натрапвате - за политиците става дума.Така че идва време да си понесете наказанието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирча Кришан

  21 Яну 2022 13:54ч.

  Какъв капацитет, каква мисъл, каква синергия!!! Ай, ай, ай. А нещо по въпроса за това, че Испания без да ни пита решила да ни изпрати некакви си щайги да ни пазят? От кой? От ПКП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данте

  21 Яну 2022 14:00ч.

  Няма смисъл да се вика в Народното събрание който и да било. Нищо не зависи нито от НС, нито от МС, нито от която и да било персона в територията. Днешна България е васал на САЩ. Клекнат ли щатите, не че ще има изтегляне, бягане през глава ще бъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ужас

  21 Яну 2022 14:02ч.

  Мийте ги бре! Ще ви трябват за пред руснаците на Дунав мост, а без подръжка не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уроците от Карибската криза са обратни на това което искат да кажат Герб

  21 Яну 2022 14:08ч.

  защото тя започна с разполагането от Нато на ракети в Турция, последваха ракетите на СССР в Куба, Джон Кенеди постави ултиматум на СССР да ги махне който бе приет, но и Нато си махна ракетите от Турция. Какъв е урока на Карибската криза? Че всяка силна държава няма да допусне ракети до границите си и ще направи всичко необходимо за да бъдат премахнати. Финландия и Швеция именно затова бяха и са неутрални, загубиха ли от това? Или може би СССР или Русия ги нападна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГСП на ПКП

  21 Яну 2022 14:14ч.

  Груба селска проява на КОЙ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  21 Яну 2022 14:16ч.

  българия е в нато и ес без референдум така че аз съм против настаняването на чужди воиски в родината ми първо са нац интереси а след това договорките с межд организации искам мир а не конфликти с русия заради украина мен украина не ме интересува които иска да се бие с русия да заминава във френския легион

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Марта

  21 Яну 2022 14:27ч.

  На очертаващите се предсрочни с участието на Новото начало и при условията на втори мандат, Десито изпада от каручката. Понеже резултатът без наративна Автомагистрала Хемус ще е едноцифрен. Това не ви е упражнение по гонене на руски дипломати без причина в интерес на КОЙ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  21 Яну 2022 14:40ч.

  Нов епизод от „битката за главен американец на България“ – както неотдавна иронично нарече доц. Валентин Вацев въжделенията и боричканията на нашите политици. Срам и позор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С тези жалки подлизурковци

  21 Яну 2022 14:49ч.

  Тези наши настоящи инфантилни управници, изобщо не прочели и ред от историята на собствената си родина, остава да ни вкарат и във военен конфликт. На цялото ни дередже! Те изобщо знаят ли какво е война? Че само една ракета да прелети над нашата територия и те първи ще се скрият, като мишки! Само звукът от прелитане на ракета е потресаващ, а те си мислят че това им е детската градина! Недоносчета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голям смях

  21 Яну 2022 15:13ч.

  "Заради искането на Русия НАТО да се изтегли от България ГЕРБ вика в НС Петков, Янев и Генчовска." Интересно ми е, ако НАТО и Русия се договорят НАТО да се изтегли от България, Герб сигурно ще извикат в НС и Столтенберг. И как тримата от запаса Петков, Янев и Генчовска влияят на решенията на НАТО?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Живка Павлова на 21.01.2022 в 14:40

  21 Яну 2022 15:27ч.

  Поздравления за коментара!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затова настояваме:

  21 Яну 2022 15:30ч.

  6. Незабавно България да обяви война на Русия. Да ги нашляпаме по Плевнелевски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бонджорно рагаци!

  21 Яну 2022 15:39ч.

  Тия са идейни, бе, дайте им по един автомат в ръката и ги пускайте на първа линия срещу Крим. Колко идейни арабески загинаха по пущиняците за последните 10 години - не е истина. За хатъра на ционистите. Сега идейните славяни-натовци (грешка на природата) ще мрат за същото. Не само Гестапо им мъти главата на герберистите. За еврейската мафия се разказва в някои от филмите на Скорсезе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аерогара София

  21 Яну 2022 15:43ч.

  Ако НАТО напусне България , и ние ще я напуснем, право към Терминал 2. То и сега няма живот, пък после...хептен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майка

  21 Яну 2022 15:44ч.

  Ст Не искам никакви ракети и войски у нас. Щом са велики сили, да решават проблема сами и да не опират до дребосъците. Хубава война няма, но има висша дипломация и дано издържат нервите на всички. Оставете Русия на мира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО 15.43

  21 Яну 2022 16:19ч.

  МЕСТЯ ГО В ДРУГИЯ КРАЧОЛ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  21 Яну 2022 16:27ч.

  Що за жалки персони са тези колониални администратори?! Не разбират ли, че от тях не зависи нищо! Разговорът ще се води между Русия и САЩ! Но не бива да забравяте, че мнозинството българи не желаят войски на НАТО, оръжия и бази на територията на страната! Така, че не се правете на интересни! Не ставате за нищо! Ако ставахте, България нямаше да е на този хал след 30 години "демокрация" и управление на пишман демократи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  21 Яну 2022 17:13ч.

  Русия МОЖЕ да прояви уважение към избора на Булгаристан да е член на Националната Атлантическа Терористична Организация - НАТО, само ако има РЕФЕРЕНДУМ за това !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  21 Яну 2022 17:14ч.

  Боже, дуловската парцалеса, която в нормална държава не биха я допуснали да мие чинии, се изживява като влиятелна фигура! Боже, пази българия! Хора, помнете имената на всички, които натикаха България в НАТО без референдум, без да се интересуват от мнението на българския народ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  21 Яну 2022 17:17ч.

  Ако бУЦИ БЕШЕ ПРЕМИЕР щеше да е с два счупени крака и опериран от Балтов с обещание за депутатско място, за да не се яви в парламента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО ГРАЖДАНИНА

  21 Яну 2022 19:10ч.

  кви чини да мий бе градски ,,по цял ден щеше да прай спирки на двата ми ротвайлера а сега у парламенто може да менка памперсите на онея живи мощи ананиеви

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  21 Яну 2022 19:19ч.

  МОСКВА Е ПРАВА В СЛУЧАЯ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • р6ки

  21 Яну 2022 20:10ч.

  На 2 литра ракия ще изглеждам по-добре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • p6kи

  21 Яну 2022 20:38ч.

  И без грим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първа Втора Трета

  21 Яну 2022 20:46ч.

  След 1000 години ще има дори и Четвърта. ГЕРБожиите са загазили много! "Кървав залез". Ще изгори много плява. Давай, Ангеле Божиий! Содом да гори! Българският Лот да е мислил на времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  21 Яну 2022 22:04ч.

  Чудя се няма ли един български политик, който да не е американски пудел? Седнали да се състезават, кой е по-предан на американците та да се докопа до властта с помоща на машинките за гласуване! Правят се на неразбрали и се пишат патриоти, че ние сме си решавали дали да има чужди войски у нас, сякаш някой са питали, когато ни набутаха в НАТО! Руснаците ясно го казаха-искат да се изтеглят чуждите войски от България (в случая американски, ами ако бяха турски, какво правим?) и нищо повече. Никой няма други претенции към нас. Дори не казват, че трябва да излизаме от НАТО! Просто не искат на наша територия да има американски войски и оръжия, които могат да се насочат към тях! Какво толкова трябва да се обяснява? Какво ненормално има в исканията им? Просто те отстъпваха, отстъпваха, но вече няма на къде! При това е срамно за български политици да искат да се разполагат чужди войски на наша територия. Вместо да приветстват шанса да бъдем независими, седнали да искат чужда зависимост. Ботев и Левски се обръщат в гробовете си при тези напъни на нашите пудели! На всичкото отгоре благодарение на Русия и руското оръжие ние сме държава, а за благодарност ние предоставяме територията си за нападение на братска православна Русия! Тази черна неблагодарност Господ няма да ни прости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат от САК

  22 Яну 2022 1:21ч.

  Никой не пита нито герп, нито деси дуловската. Аз от една година ви пиша да си купите руски знамена, ще се дигне цената скоро! Тая седенка за какво да я свикват? Русия си идва за вересийте и ще си ги вземе! Ние сме от тях, харесва ли ви или не- няма значение. А всъщност като сте толкова арабий натовци, що направихте руската тръба за без пари? Май вече сте подготвили и опазарили голямото завръщане, а това в момента е пиеска?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи